behandeling van achillespees klachten bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn achillespeesklachten af?

Heb jij last van langdurige achillespeesklachten? Vrijwel altijd treden deze klachten op door overbelasting. De achillespees heeft te weinig tijd gehad om te herstellen na een belasting. Wanneer dit keer op keer gebeurt, dan kunnen de klachten van langdurige aard worden. Wil je weten hoe je moet omgaan met achillespeesklachten en wat je kunt doen aan het herstel? Lees dan in deze blog hoe je van je klachten af kunt komen.

Wat zijn achillespeesklachten?

Achillespeesklachten komen veelvuldig voor. Van de 1000 mensen die de huisarts raadplegen hebben ongeveer 2 tot 3 mensen achillespeesklachten. De klachten komen voor onder zowel sporters als niet-sporters.
De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt en in staat is grote krachten over te brengen. Zo moet in het hardlopen wel tot 9 keer het lichaamsgewicht opgevangen worden. Achillespeesklachten kunnen onderverdeeld worden in klachten van het middengedeelte en klachten aan de aanhechting van de achillespees. In deze blog bespreken we de klachten van het middengedeelte. Deze klachten worden ook wel ‘midportion achillespeestendinopathie’ genoemd. Veel voorkomende symptomen van dit type achillespeesklachten zijn:

 • Ochtend- en startstijfheid
 • Lokale verdikking van de pees
 • Verminderde kuitkracht
 • Pijn
 • Beperking in beweegactiviteiten

De klachten ontstaan vrijwel altijd door een langdurige mismatch tussen belasting en belastbaarheid, waarbij de achillespees geleidelijk zwakker is geworden. De zwakte komt voort uit een verminderde kwaliteit van het peesweefsel. Vanaf 40-jarige leeftijd neemt de kans op het krijgen van achillespeesklachten geleidelijk toe door veroudering van de pees. Achillespeesklachten kunnen mogelijk ook ontstaan wanneer de bewegelijkheid van de enkel niet optimaal is en door een verminderde bewegingscoördinatie.

Wat kun je doen aan achillespeesklachten?

Gelukkig kunnen achillespeesklachten effectief aangepakt worden en zelfs voorkomen worden in het geval je deze klachten al dan niet eerder hebt gehad. Een goede afstemming van de belasting op de belastbaarheid van de achillespees is de allereerste en belangrijkste stap. Dat betekent in eerste instantie de belasting van de achillespees aanzienlijk verlagen, zodat het bewegen pijnvrij is. Na een periode van gedoseerde rust, dienen de beweegactiviteiten heel geleidelijk te worden opgebouwd. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die de achillespezen kunnen versterken en dus weerbaarder maken tegen mogelijke overbelasting. Deze kunnen het beste onder begeleiding van een fysiotherapeut gedaan worden. Ook een goede bewegingscoördinatie en ontspannen kuiten kunnen ervoor zorgen dat een achillespeesklacht verholpen dan wel voorkomen wordt. Als je deze punten in acht neemt, is de kans groot dat sport- en beweegactiviteiten uiteindelijk weer hervat kunnen worden.

Hoe lang duurt het herstel van achillespeesklachten?

Het herstel van een achillespees is afhankelijk van de duur van de klachten, je leeftijd en je algehele gezondheid. Ook het niveau waarop men weer wil kunnen bewegen, bepaalt hoe lang het herstel duurt. In sommige gevallen duren de klachten maar 1 tot 2 maanden. In andere gevallen duren de klachten meer dan 6 maanden. Wanneer klachten al lang bestaan, is veel geduld nodig. De meeste mensen komen uiteindelijk helemaal van hun achillespeesklachten af. Echter bestaat de kans dat de klachten terugkeren. Het continu afstemmen van de belasting en wat men aankan is uitermate belangrijk. Heb je acute óf langdurige achillespeesklachten en heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kom je op het spreekuur van de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op. Ben je benieuwd naar de ervaringen van patiënten die met achillespeesklachten bij ons in behandeling zijn geweest? Lees dan de klantverhalen van Robert Loeff en Jan Slagmolen.

Afspraak maken

Achillespeesspreekuur sportarts/fysiotherapeut bij langdurige achillespeesklachten

Het kan zijn dat je al lang last hebt van achillespeesklachten en dat je ergens al therapie en behandeling hebt gehad, maar zonder resultaat. Als dit bij jou het geval is, is er een optie om langs te komen op ons achillespeesspreekuur. Hierin zullen sportarts Diederik Oei en sportfysiotherapeut Rolf Oostenbrink gezamenlijk het intakegesprek en het onderzoek inclusief een echo uitvoeren. De onderliggende oorzaken van de achillespeesklachten worden uitgebreid onderzocht. Vraag je huisarts naar een verwijzing voor het achillespeesspreekuur.

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan. De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw achillespeesklachten beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , ,
 • PlusPraktijk
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut