Hoe kom ik van mijn achillespeesklachten af?
Heb jij last van langdurige achillespeesklachten? Vrijwel altijd treden deze klachten op door overbelasting. De achillespees heeft te weinig tijd gehad om te herstellen na een belasting. Wanneer dit keer op keer gebeurt, dan kunnen de klachten van langdurige aard worden. Wil je weten hoe je moet omgaan met achillespeesklachten en wat je kunt doen aan het herstel? Lees dan in deze blog hoe je van je klachten af kunt komen.
Wat zijn achillespeesklachten?
Achillespeesklachten komen veelvuldig voor. Van de 1000 mensen die de huisarts raadplegen hebben ongeveer 2 tot 3 mensen achillespeesklachten. De klachten komen voor onder zowel sporters als niet-sporters.
De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt en in staat is grote krachten over te brengen. Zo moet in het hardlopen wel tot 9 keer het lichaamsgewicht opgevangen worden. Achillespeesklachten kunnen onderverdeeld worden in klachten van het middengedeelte en klachten aan de aanhechting van de achillespees. In deze blog bespreken we de klachten van het middengedeelte. Deze klachten worden ook wel ‘midportion achillespeestendinopathie’ genoemd. Veel voorkomende symptomen van dit type achillespeesklachten zijn:
- Ochtend- en startstijfheid
- Lokale verdikking van de pees
- Verminderde kuitkracht
- Pijn
- Beperking in beweegactiviteiten
De klachten ontstaan vrijwel altijd door een langdurige mismatch tussen belasting en belastbaarheid, waarbij de achillespees geleidelijk zwakker is geworden. De zwakte komt voort uit een verminderde kwaliteit van het peesweefsel. Vanaf 40-jarige leeftijd neemt de kans op het krijgen van achillespeesklachten geleidelijk toe door veroudering van de pees. Achillespeesklachten kunnen mogelijk ook ontstaan wanneer de bewegelijkheid van de enkel niet optimaal is en door een verminderde bewegingscoördinatie.
Wat kun je doen aan achillespeesklachten?
Gelukkig kunnen achillespeesklachten effectief aangepakt worden en zelfs voorkomen worden in het geval je deze klachten al dan niet eerder hebt gehad. Een goede afstemming van de belasting op de belastbaarheid van de achillespees is de allereerste en belangrijkste stap. Dat betekent in eerste instantie de belasting van de achillespees aanzienlijk verlagen, zodat het bewegen pijnvrij is. Na een periode van gedoseerde rust, dienen de beweegactiviteiten heel geleidelijk te worden opgebouwd. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die de achillespezen kunnen versterken en dus weerbaarder maken tegen mogelijke overbelasting. Deze kunnen het beste onder begeleiding van een fysiotherapeut gedaan worden. Ook een goede bewegingscoördinatie en ontspannen kuiten kunnen ervoor zorgen dat een achillespeesklacht verholpen dan wel voorkomen wordt. Als je deze punten in acht neemt, is de kans groot dat sport- en beweegactiviteiten uiteindelijk weer hervat kunnen worden.
Hoe lang duurt het herstel van achillespeesklachten?
Het herstel van een achillespees is afhankelijk van de duur van de klachten, je leeftijd en je algehele gezondheid. Ook het niveau waarop men weer wil kunnen bewegen, bepaalt hoe lang het herstel duurt. In sommige gevallen duren de klachten maar 1 tot 2 maanden. In andere gevallen duren de klachten meer dan 6 maanden. Wanneer klachten al lang bestaan, is veel geduld nodig. De meeste mensen komen uiteindelijk helemaal van hun achillespeesklachten af. Echter bestaat de kans dat de klachten terugkeren. Het continu afstemmen van de belasting en wat men aankan is uitermate belangrijk.
Heb jij acute óf langdurige achillespeesklachten en heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kom je op het spreekuur van de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op. Ben je benieuwd naar de ervaringen van patiënten die met achillespeesklachten bij ons in behandeling zijn geweest? Lees dan de klantverhalen van Robert Loeff en Jan Slagmolen.
Achillespeesspreekuur sportarts/fysiotherapeut bij langdurige achillespeesklachten
Het kan zijn dat je al lang last hebt van achillespeesklachten en dat je ergens al therapie en behandeling hebt gehad, maar zonder resultaat. Als dit bij jou het geval is, heb je de mogelijkheid om langs te komen op ons achillespeesspreekuur. Hierin zullen sportarts Diederik Oei en sportfysiotherapeut Rolf Oostenbrink gezamenlijk het intakegesprek en het onderzoek inclusief een echo uitvoeren. De onderliggende oorzaken van de achillespeesklachten worden uitgebreid onderzocht en je krijg een persoonlijk plan van aanpak. Vraag je huisarts naar een verwijzing voor het achillespeesspreekuur.
Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen
Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.