img

Een langdurig traject, maar niet onmogelijk

“Als zelfstandig ondernemer ben ik redelijk flexibel om mijn eigen tijd in te delen en daardoor kan ik tijd reserveren voor mijn sportactiviteiten.”

Jan Slagmolen, zelfstandig ondernemer

Van bootcamp naar hardlopen

Ik ben een paar jaar geleden begonnen met een bootcampgroepje in de buurt. Ongeveer acht mannen. Een initiatief van een buurtbewoonster die bootcamplessen geeft en dat op enthousiaste wijze doet. Elke week op woensdagavond een uur bootcamp, het hele jaar door. Hardlopen was zeker niet een belangrijk onderdeel, maar deed je tussen de oefeningen door. Ik merkte dat dit me makkelijk afging en ben zo zelf gaan hardlopen.

Geleidelijk aan over de grens

Dat hardlopen ging makkelijk. Eerst eens een paar kilometer, maar dat werden al snel rondjes van 7 tot 10 km met af en toe 12 tot 15 km. Aan het begin niets aan de hand, totdat ik merkte dat mijn achillespezen na afloop wat stram waren. Maar dat verdween ook weer op het moment dat je wat langer loopt. Uiteindelijk is het misgegaan en kreeg ik meer klachten, stijfheid in beide achillespezen. Hardlopen kon niet meer. Dan pas weet je dat je over de grens bent gegaan. Het is een geleidelijk proces. Via Google lees je dan ook dat het weliswaar een veel voorkomende, maar ook langdurige blessure is. Via de huisarts heb ik mij door laten verwijzen naar de sportarts van SMCP. Ik had daar zelf om gevraagd, omdat ik me inmiddels bewust was van de ernst van mijn blessure en er veel kennis is op dat terrein bij SMCP. De trigger was de samenwerking tussen de sportarts en gespecialiseerde fysiotherapeuten. En ja, de diagnose is gesteld en ik werd doorverwezen naar een fysiotherapeut van SMCP.

Volhouden

De behandeling was een langdurige kwestie. Dit was al voorspeld bij het consult bij de sportarts. Het zou zomaar een half jaar tot jaar kunnen gaan duren. De behandeling is met name gericht op versterken van de kuitspieren. Veel oefeningen doen dus. Dit bleek een weerbarstig probleem en lastig traject. Je vraagt je af of het wel goed komt. Ik kon nog geen half uur meer wandelen. De moed erin houden. Daarvoor heb je de fysiotherapeut ook nodig. En gedisciplineerd oefeningen blijven doen. Een traject met veel twijfel dus waarbij je soms een stap vooruit doet, maar ook weer achteruit. Dat is zoeken, ook in de behandeling. Naast oefentherapie werd er op een gegeven moment ook dry needling ingezet. Die combinatie heeft veel goeds gedaan naar mijn idee, alhoewel dat ook heen en weer ging. De behandeling is dus een kwestie van een lange adem en vertrouwen houden, wat soms moeilijk was. Toch soms nog de angst dat het niet goed komt en dat je zelfs bijvoorbeeld geen uur meer normaal kunt wandelen.

Leren luisteren naar je lichaam

Op het moment dat fysiotherapeut aangaf dat ik weer kon beginnen met hardlopen, was ik enorm blij. Het gevoel de wei weer in te kunnen. De opbouw gaat heel langzaam (wat is nou 10 x 30 seconden hardlopen met rustintervallen?). Maar het feit dat je weer je schoenen kunt aandoen en naar buiten kunt, was het belangrijkste. Na een opbouw van een paar maanden, loop ik inmiddels weer afstanden van 5 tot 8 km. Ik blijf voorzichtig. Liever wat vaker lopen, dan langere afstanden. Het heeft mij veel opgeleverd. Ik kan weer hardlopen. Fijn om het hoofd leeg te maken. Ja het is verslavend, maar ook verstandig om goed op je lichaam en signalen te letten. De les van mijn fysiotherapeut was: in het ‘groen’ blijven. Groen bij lopen, groen na afloop en groen de volgende dag. Dat heb ik wel geleerd. Ik ben zo blij dat ik voor mijn gevoel in goede handen ben gekomen bij SMCP en van mijn achillespeesblessure af ben. Een niet te onderschatten blessure. Een lang hersteltraject, maar het kan dus wel.

Achillespeesspreekuur

Kijk onder behandelingen naar ons uitgebreide aanbod van behandelmogelijkheden, maar ook onze onderzoeksmogelijkheden. Zo hebben we een achillespeesspreekuur speciaal voor mensen met langdurige klachten van de achillespees. Indien nodig kun je aanvullende ondersteuning krijgen met voeding- en diëtetiek, sportmassage, zooltjes of personal training. Onder ons team zie je wie je kan begeleiden naar herstel en welke expertise we in huis hebben. Als je direct een afspraak wilt maken, neem dan contact met ons op.

Diederik Oei

Sportarts

Afspraak maken

Meer weten of meteen een afspraak maken voor jouw klacht?

Herken je jezelf in dit verhaal of je hebt een andere klacht die je graag opgelost ziet?

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut