burger
MENU
behandeling pijn nek en schouders bij sport medisch centrum papendal

Hoe pak ik de pijn van mijn nek en schouders aan?

Pijn van de nek en schouders is een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving. Vaak zijn langdurig zitten in dezelfde houding, te weinig beweging en stress de oorzaak. Deze klachten kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven. De spieren voelen vaak stijf en pijnlijk en sommige mensen krijgen ook hoofdpijn vanuit de nek- en schouderspieren. Ook kun je ervaren dat je minder goed bewegingen met je nek of armen kunt maken. Dit zorgt ervoor dat dagelijkse activiteiten zoals werken achter een computer vervelend zijn om uit te voeren. Ook zorgen deze klachten ervoor dat het moeilijker is om te ontspannen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze klachten te verlichten en te voorkomen. Wil jij graag minder last van je nek en schouders hebben, lees dan gauw verder.

Pak direct zelf je nek- en schouderklachten aan

Waarom heb ik pijn aan mijn nek en schouders?

Last van stijfheid in de nek- en schouderspieren, spierpijn en een zwaar gevoel in het hoofd en in de armen komen veel voor. In het overgrote deel is er gelukkig niks kapot in de nek. Meestal is namelijk sprake van zogenaamde ‘aspecifieke klachten’. Dit wil zeggen dat er niet duidelijk een lichamelijke structuur is die voor de pijn zorgt. Soms worden deze klachten ook KANS genoemd. Dit is een afkorting van Klachten aan Arm, Nek en Schouder. Vroeger werd dit RSI genoemd. Dit staat voor een Repetitive Strain Injury. Deze term wordt steeds minder gebruikt.

Oorzaken van nek- en schouderklachten

Vaak is er niet maar één oorzaak die maakt dat iemand klachten heeft van nek en schouders. Vaak is het een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat iemand pijnklachten krijgt. Hier onder volgt een overzicht van factoren die mogelijk bijdragen aan het hebben van nek- en schouderklachten.

Houding: langdurig dezelfde houding aannemen, geeft een eenzijdige belasting van het lichaam, waardoor nek- en schouderklachten sneller ontstaan.

Werkgerelateerde factoren: naast langdurig in dezelfde houding zitten, leidt ook veel eenzijdige beweging tot een te eenzijdige belasting.

Stress en spanning: emotionele stress kan zorgen voor lichamelijke spanning. Dit kan leiden tot meer spierspanning en stijfheid in de nek en schouderspieren.

Gebrek aan beweging: onvoldoende lichaamsbeweging leidt tot onvoldoende doorbloeding van spieren en bindweefsel en een afname van kracht en uithoudingsvermogen, waardoor je sneller klachten krijgt.

Leefstijl: naast de hierboven genoemde factoren, worden andere algemene leefstijlfactoren zoals overgewicht, roken, ongezonde voeding en overmatig alcoholgebruik in verband gebracht met verschillende klachten. Iemand met een ongezonde leefstijl zal eerder klachten krijgen, maar zal ook langzamer herstellen van klachten. Kortom, genoeg redenen om ook hier aandacht aan te schenken.

Wat kan ik doen om mijn nekklachten te verbeteren?

Natuurlijk hebben we algemene tips en tricks voor je om je stijve spieren onder controle te krijgen.

  1. Zorg voor veel afwisseling in houding: er bestaat niet echt iets als een ‘slechte houding’. Het beste is om vooral veel af te wisselen.
  2. Regelmatige pauzes en beweging: als je wisselt van houding, rek je dan even flink uit en beweeg om je spieren goed te doorbloeden. Kom even in posities waar je tijdens een werkdag niet zo veel in komt. Maak je bijvoorbeeld zo lang mogelijk, kijk eens maximaal om, of haak je handen in elkaar achter je rug. Het maakt niet zoveel uit wat je precies doet, zolang het maar als een prettige rek voelt.
  3. Lichaamsbeweging: zorg voor regelmatige lichaamsbeweging in je routine. Het is niet erg als het maar kort is. Kies vooral voor iets wat je leuk vindt. Zo is het makkelijker vol te houden. Denk hierbij aan een rondje wandelen in de pauze, zwemmen, een pilatesvideo via YouTube of een yogales bij jou in de buurt. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als je het maar goed vol kunt houden.
  4. Stressmanagement: heb aandacht voor de rol van stress bij jouw klachten. Merk je bijvoorbeeld dat je ongemerkt je schouders iets optrekt of je kaken klemt wanneer je druk aan het werk bent? Technieken als meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen.
  5. Zelfzorg: zoek uit wat voor jou goed werkt. Vind jij het prettig om je spierknopen zelf te masseren met een balletje? Heb jij behoefte aan oefeningen voor flexibiliteit? Of ben je juist gebaat bij meer kracht of uithoudingsvermogen van je nek- en schouderspieren?

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van spanning rondom je hoge rug en schouders? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van je spanning rondom je hoge rug en schouder? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige nekklachten aan‘ krijg jij hét stappenplan met adviezen en meer effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.

Oorspronkelijke prijs was:  19,95.Huidige prijs is:  14,95.Euro

Heb jij langdurige nekklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je nekklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.

  • Direct toegang tot de digitale leeromgeving (online)
  • Keuze uit meer dan 30 oefeningen op video
  • Zorgvuldig ontwikkeld door onze zorgprofessionals
  • Te combineren met een adviesgesprek via video

Gerelateerde blogs & nieuwsberichten

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen.

Facebook Instagram Linkedin Youtube
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut