
Wat kan ik aan mijn nekklachten doen?
Pijn in de nek is een veelvoorkomende klacht. Over het algemeen is deze klacht na een paar dagen over en kun je alles weer zonder problemen doen. Maar wat als je klachten langer dan een paar dagen duren of zelfs al maanden aanwezig zijn? Bij aanhoudende klachten kan dit je ongerust maken. Het is lastig om je nek te ontzien, omdat je je nek bij vrijwel alle bewegingen gebruikt. Lees in deze blog wat je zelf kunt doen om van je nekklachten af te komen.
Wat kan de oorzaak van pijn in de nek zijn?
De functie van de nek is het stabiliseren en laten bewegen van je hoofd. De spieren van de nek maken het mogelijk om je hoofd naar voren en achteren te bewegen en te laten draaien, zodat je over je schouder kunt kijken. Maar de nekspieren zorgen ook ervoor dat je je hoofd kunt stilhouden bijvoorbeeld tijdens het lezen. Omdat de nek uit vele structuren bestaat, kunnen meerdere oorzaken voor nekpijn zorgen. Oorzaken van nekpijn kunnen onder andere zijn:
- Acute blessures van de spieren of gewrichten van je nek. Bijvoorbeeld na een plotselinge beweging zoals een val of vervelende draai van je hoofd.
- Te weinig afwisseling in je houding. Langdurig in dezelfde houding zitten, staan of werken zonder afwisseling kan nekpijn veroorzaken.
- Stress of hoge (werk)druk. Bij langdurige stress of ervaren hoge (werk)druk kun je de nekspieren onbewust veel aanspannen, waardoor klachten kunnen ontstaan.
- Overbelasting. Door ineens de belasting op je nek fors te verhogen (bijvoorbeeld veel tillen tijdens een verhuizing) of juist te verlagen (veel minder kunnen doen door bijvoorbeeld ziekte) kunnen sneller klachten ontstaan.
- Slijtage van de nekwervels. Naarmate je ouder wordt, kan slijtage ontstaan aan de nekwervels. Dit kan in sommige gevallen leiden tot nekpijn en stijfheid.
- Nekhernia. Een hernia in je nek kan leiden tot nekpijn, gevoelloosheid en tintelingen in je armen en handen.
Wat zijn de symptomen van nekklachten?
De symptomen van nekklachten zijn voor iedereen verschillend. De volgende symptomen zijn veelvoorkomend:
- Pijn
- Stijfheid
- Hoofdpijn of duizeligheid
- Uitstraling naar de armen en/of schouders
- Zwaar gevoel van het hoofd
- Vermoeid gevoel aan het einde van de dag
Wat kun je zelf doen tegen nekpijn?
Nekklachten kunnen erg vervelend zijn en zeker als deze al langer aanwezig zijn. Voor het verhelpen van je nekklachten is het van belang om de belemmeringen voor herstel weg te nemen. Ga eens na of je bijvoorbeeld langdurig in dezelfde houding zit, staat of werkt zonder afwisseling. Is sprake van stress of hoge (werk)druk? Is de belasting van je nek onlangs veranderd? Het is goed te bedenken welke zaken een rol kunnen spelen in je klachten.
Welke oefeningen helpen je bij nekpijn?
Als je alvast zelf aan de slag wilt gaan met het herstel van jouw nekklachten, dan raden we je aan om te beginnen met onderstaande tips:
- Rek je nekspieren: kijk recht naar voren. Beweeg het hoofd met het linkeroor naar de linkerschouder, totdat je aan de rechterzijde rek voelt. Houd deze positie voor 30 seconden vast. Beweeg het hoofd rustig terug naar de beginpositie en herhaal deze beweging naar de rechterzijde. Herhaal voor beide zijden drie keer.
- Span je diepe nekspieren aan: ga rechtop zitten. Beweeg je kin naar je borst en met je kruin recht omhoog (alsof je aan een touwtje op je achterhoofd omhoog wordt getrokken). Houd deze positie 5 seconden vast en beweeg rustig terug naar de beginpositie. Herhaal deze positie tien keer. Je blijft hierbij recht vooruitkijken. Het is dus niet de bedoeling dat je kin je borst raakt.
- Probeer een aantal keer per dag goed je armen en schouders te bewegen. Draai bijvoorbeeld grote cirkels met je armen, ga even aan de trap hangen of doe een paar push-ups op je bureau.
- Zorg voor voldoende afwisseling in je houding.
Wat kunnen wij voor jou doen?
Heb jij langdurige nekklachten, wil je hier meer over weten of heb je vragen over wat je eraan kunt doen? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.
Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.