Advies en behandeling wanneer het in je nek is geschoten

Wat te doen als het in mijn nek is geschoten?

Nekklachten kunnen ineens opkomen. De pijn kan bijvoorbeeld plots in je nek schieten of je wordt wakker met een stijve nek. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Het bewegen van je nek is vervelend en je kunt zelfs last hebben van hoofdpijn en lichte duizeligheid. De pijn kan ook uitstralen naar je schouders of armen. Je hoofd kan zelfs scheef staan wanneer de pijn erg hevig is. Lees in deze blog wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen.

Hoe kan het in je nek schieten?

Acute nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals langdurig in dezelfde houding werken, overbelasting, een plotse beweging, stress of een ongeval. Het helpt om de oorzaak van je klachten te achterhalen, zodat je gericht aan de slag kunt met je herstel. Kun je bijvoorbeeld een reden bedenken waarom je juist nu last hebt? Is er wat veranderd in de belasting van je nek de afgelopen periode of heb je last van veel stress? Wanneer je de oorzaak van je klachten kent, is de weg naar herstel makkelijker.

Het herstel van je nekpijn

Over het algemeen gaan nekklachten vanzelf weer over. De meeste mensen hebben na 6 weken aanzienlijk minder of geen klachten. Meestal is er geen precieze afwijking in de nek aan te wijzen die de pijn veroorzaakt (met uitzondering van een ongeval). Je kunt dus niet zeggen dat de pijn uit een spier of een gewricht in de nek komt. Het maken van een foto of scan heeft daarom weinig nut. Je gaat er niet sneller van herstellen. Heb je na 6 weken nog weinig herstel van je klachten dan is het raadzaam een arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Welke oefeningen kun je doen bij nekklachten?

De eerste dagen is het wenselijk je te focussen op pijnverlichting. Als je nek erg stijf is, is beweging van je nek binnen de pijngrens juist goed. Ook relatieve rust (bijvoorbeeld niet zwaar tillen of lang in dezelfde houding zitten) kan helpen. Je kunt overwegen om een pijnstiller te gebruiken. Overleg eventueel met een arts of dit verstandig is. Daarnaast kan warmte (met bijvoorbeeld een sjaal of een warmtekussen) of juist kou op je nek prettig zijn.

Daarnaast is het verstandig om met oefeningen de beweeglijkheid van je nek te herstellen. In sommige gevallen kan het behandelen van spierspanning helpen. Voor spierspanning en beweeglijkheid kun je zelf ook actief aan de slag met oefeningen die geschikt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rustig draaien van je nek en het optrekken en weer ontspannen van je schouders. Ook helpt het om te zoeken naar houdingen waarin je kunt afwisselen.

Wat kun je doen om nekklachten te voorkomen?

Het liefste wil je acute nekklachten natuurlijk voorkomen, maar helaas is dit niet helemaal mogelijk. Toch kunnen onderstaande tips je op weg helpen:

 • Als je langdurig werkt achter een computer is het belangrijk dat de instellingen van je werkplek juist zijn.
 • Bij lang in dezelfde houdingen werken, sporten of zitten kan het daarnaast wenselijk zijn regelmatig even uit deze houding te komen en wat oefeningen voor je nek te doen.
 • Bij stress kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen.

Wil je behandeling om van je nekpijn af te komen?

Is het in je nek geschoten en heb je hulp nodig? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Maak een afspraak bij de (sport)fysiotherapeut of sportarts via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij lichamelijke klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe hiermee om te gaan of van af te komen? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Zo kun je weer genieten van pijnvrij bewegen. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht.

 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut