heup-artrose-fysiotherpie nijmegen-smcp

Ga bewegen met artrose van de heup

Ouder worden gaat meestal niet zonder gevolgen. Zo is een van de lichamelijke veranderingen gewrichtsslijtage, oftewel artrose. Artrose is een natuurlijk proces waarbij het kraakbeen op de gewrichtsoppervlakken geleidelijk verdwijnt. Heupartrose, ook wel coxartrose genoemd, is een veelvoorkomende vorm van artrose. Het kan gepaard gaan met pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, een krakend gevoel, zwelling en instabiliteitsklachten. Maar je kunt ook heupartrose hebben zonder klachten. Verantwoord bewegen en specifieke oefeningen verminderen de klachten van heupartrose en kunnen de heup helpen herstellen.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat is heupartrose?

Kraakbeen heeft een heel beperkt herstelvermogen. Naarmate we ouder worden, neemt dit herstelvermogen nog meer af. Bij heupartrose wordt de kraakbeenlaag op het gewrichtsoppervlak dunner. Hierdoor kan het bewegen en belasten van het heupgewricht voor klachten zorgen. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat kan buigen, strekken, draaien en glijden. Dit gaat normaal gesproken soepel doordat deze gewrichtsoppervlakken bedekt zijn met glad kraakbeen. Bij artrose gaat dit niet meer soepel. Oorzaken van artrose zijn overbelasting in het verleden, te weinig beweging en een ongezonde leefstijl.

Ernst van de heupartrose

Slijtage van het kraakbeen hoeft niet meteen ernstige gevolgen te hebben. De ernst van de artrose is onderverdeeld in vier gradaties. Bij graad 1 t/m 3 zijn er een hoop stappen die zelf nog ondernomen kunnen worden om de slijtage enigszins tegen te gaan of de pijn te verminderen. Pas bij graad 4 wordt nagedacht over een nieuwe heup. Om in aanmerking te komen voor een heupprothese dient ook sprake te zijn van forse pijnklachten die ervoor zorgen dat je erg beperkt bent in je dagelijkse activiteiten. Andersom kun je veel pijnklachten hebben en beperkingen in beweegactiviteiten ervaren, terwijl de artrose mild is.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Bij de behandeling van heupartrose zijn pijnstilling en gedoseerd bewegen gebruikelijk. Overleg met de huisarts of begeleidende arts welke pijnstilling bij jou van toepassing is. Door de pijn kun je geneigd zijn om minder te bewegen, maar juist bewegen is belangrijk. Bewegen zorgt ervoor dat de spierkracht rondom het heupgewricht behouden blijft of toeneemt. Dit heeft een positief effect op het functioneren van de heup. Daarnaast draagt gedoseerd bewegen bij aan de gezondheid van je heup en je algehele gezondheid. Ook krijg je minder snel overgewicht door in beweging te blijven. Overgewicht is namelijk extra belastend voor je heupgewricht.

Een beweegprogramma helpt

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een beweegprogramma bij mensen met heupartrose positieve effecten heeft. Mensen die een beweegprogramma volgen, geven een lagere pijnscore en een verbetering van de kwaliteit van leven aan. Dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, hurken en boodschappen doen, kunnen met minder problemen uitgevoerd worden. Bij Sport Medisch Centrum Papendal hebben we een speciaal beweegprogramma voor mensen met heupartrose: het Heup Artrose Programma. Door dit beweegprogramma kan je heup met artrose gaan herstellen en aansterken. Ook leer je hoe je, ondanks de pijn, weer meer kunt bewegen. Hierdoor wordt het mogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder pijn of met minder pijn. Iedereen die bij bewegen last heeft van heupartrose kan deelnemen aan het Heup Artrose Programma. Het beweegprogramma wordt gegeven op de vestigingen fysiotherapie Nijmegen, fysiotherapie Arnhem en alle overige vestigingen.

Is bij jou sprake van heupartrose en ben je benieuwd naar wat ons beweegprogramma inhoudt, neem dan contact met ons op. Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken of direct een afspraak maken via onze website.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut