heup-artrose-fysiotherpie nijmegen-smcp

Ga bewegen met artrose van de heup

Ouder worden gaat meestal niet zonder gevolgen. Zo is een van de lichamelijke veranderingen gewrichtsslijtage, oftewel artrose. Artrose is een natuurlijk proces waarbij het kraakbeen op de gewrichtsoppervlakken geleidelijk verdwijnt. Heupartrose, ook wel coxartrose genoemd, is een veelvoorkomende vorm van artrose. Het kan gepaard gaan met pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, een krakend gevoel, zwelling en instabiliteitsklachten. Maar je kunt ook heupartrose hebben zonder klachten. Verantwoord bewegen en specifieke oefeningen verminderen de klachten van heupartrose en kunnen de heup helpen herstellen.

Wat is heupartrose?

Kraakbeen heeft een heel beperkt herstelvermogen. Naarmate we ouder worden, neemt dit herstelvermogen nog meer af. Bij heupartrose wordt de kraakbeenlaag op het gewrichtsoppervlak dunner. Hierdoor kan het bewegen en belasten van het heupgewricht voor klachten zorgen. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat kan buigen, strekken, draaien en glijden. Dit gaat normaal gesproken soepel doordat deze gewrichtsoppervlakken bedekt zijn met glad kraakbeen. Bij artrose gaat dit niet meer soepel. Oorzaken van artrose zijn overbelasting in het verleden, te weinig beweging en een ongezonde leefstijl.

Ernst van de heupartrose

Slijtage van het kraakbeen hoeft niet meteen ernstige gevolgen te hebben. De ernst van de artrose is onderverdeeld in vier gradaties. Bij graad 1 t/m 3 zijn er een hoop stappen die zelf nog ondernomen kunnen worden om de slijtage enigszins tegen te gaan of de pijn te verminderen. Pas bij graad 4 wordt nagedacht over een nieuwe heup. Om in aanmerking te komen voor een heupprothese dient ook sprake te zijn van forse pijnklachten die ervoor zorgen dat je erg beperkt bent in je dagelijkse activiteiten. Andersom kun je veel pijnklachten hebben en beperkingen in beweegactiviteiten ervaren, terwijl de artrose mild is.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Bij de behandeling van heupartrose zijn pijnstilling en gedoseerd bewegen gebruikelijk. Overleg met de huisarts of begeleidende arts welke pijnstilling bij jou van toepassing is. Door de pijn kun je geneigd zijn om minder te bewegen, maar juist bewegen is belangrijk. Bewegen zorgt ervoor dat de spierkracht rondom het heupgewricht behouden blijft of toeneemt. Dit heeft een positief effect op het functioneren van de heup. Daarnaast draagt gedoseerd bewegen bij aan de gezondheid van je heup en je algehele gezondheid. Ook krijg je minder snel overgewicht door in beweging te blijven. Overgewicht is namelijk extra belastend voor je heupgewricht.

Een beweegprogramma helpt

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een beweegprogramma bij mensen met heupartrose positieve effecten heeft. Mensen die een beweegprogramma volgen, geven een lagere pijnscore en een verbetering van de kwaliteit van leven aan. Dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, hurken en boodschappen doen, kunnen met minder problemen uitgevoerd worden. Bij Sport Medisch Centrum Papendal hebben we een speciaal beweegprogramma voor mensen met heupartrose: het Heup Artrose Programma. Door dit beweegprogramma kan je heup met artrose gaan herstellen en aansterken. Ook leer je hoe je, ondanks de pijn, weer meer kunt bewegen. Hierdoor wordt het mogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder pijn of met minder pijn. Iedereen die bij bewegen last heeft van heupartrose kan deelnemen aan het Heup Artrose Programma. Het beweegprogramma wordt gegeven op de vestigingen fysiotherapie Nijmegen, fysiotherapie Arnhem en alle overige vestigingen.

Is bij jou sprake van heupartrose en ben je benieuwd naar wat ons beweegprogramma inhoudt, neem dan contact met ons op. Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut