Fysiotherapie behandeling van hoofdpijn vanuit de nek bij Sport Medisch Centrum Papendal

Hoofdpijn door een stijve nek of gespannen spieren?

Vrijwel iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Het gevoel alsof er een band om je hoofd zit of een diepe, zeurende pijn aan de zijkant of bovenzijde van je hoofd. Hoofdpijn is één van de meest voorkomende redenen waar mensen voor naar de huisarts gaan. Hoofdpijn kan opspelen tijdens het werken achter een bureau, sporten, autorijden of juist in rust. In de meeste gevallen komt hoofdpijn vanuit de nek. Meestal kan goed advies, zelfhulp of de fysiotherapeut voor verlichting van je hoofdpijn zorgen. Wil jij de handvatten hebben om hoofdpijn vanuit de nek te verminderen? Lees deze blog dan verder.

Pak direct zelf je hoofdpijn vanuit de nek aan

Welk type hoofdpijn heb jij?

Er bestaan verschillende typen hoofdpijn. Bekende vormen van hoofdpijn zijn bijvoorbeeld migraine, spierspanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Maar je kunt ook hoofdpijn krijgen wanneer je op een dag te weinig hebt gedronken of juist na veel alcohol drinken. Er zijn twee typen hoofdpijn die ontspringen in de nek. Dit zijn spierspanningshoofdpijn (‘tension type headache’) en hoofdpijn door de nek (‘cervicogene hoofdpijn’). Heb je één van deze typen hoofdpijn, dan kun je er gericht iets aan doen en ervaar je minder klachten.

Welke klachten passen bij hoofdpijnklachten vanuit de nek?

Als je last hebt van hoofdpijn uit je nekspieren, is er niks mis met je hoofd. Je voelt de pijn alleen in je hoofd. Soms kun je de bekende hoofdpijn opwekken door een beweging met je nek te maken of door in een bepaalde spier te knijpen of te duwen.

Spierspanningshoofdpijn zit aan beide zijden van het hoofd. Het is een drukkende pijn, alsof er een strakke band om het hoofd zit. Het is niet een kloppende, maar constante pijn die mild of matig is. De pijn neemt meestal niet toe bij inspanning zoals bij wandelen of fietsen.

Hoofdpijn door de nek komt op een andere manier tot uiting. Vaak zit deze hoofdpijn aan één zijde. De nek is meestal stijf en het opzoeken van die stijfheid versterkt de hoofdpijn. Ook hier is vaak milde of matige pijn die continu aanwezig is.

Wat kun je zelf doen om hoofdpijnklachten vanuit de nek te verbeteren?

Het laten ontspannen van je nekspieren zal ervoor zorgen dat je hoofdpijn vermindert. Denk hierbij onder andere aan oefeningen waarbij je je monnikskapspier oprekt (de spier die van je schouder naar de achterzijde van je hoofd loopt). Dit doe je bijvoorbeeld door je linkeroor naar je linkerschouder te bewegen, totdat je lichte rek aan de rechterzijde van je nek voelt. De rek houd je ongeveer 20 tot 30 seconden aan.

Een andere manier om spierspanning in je nek te verminderen is door zelfmassage. Sta met je rug tegen de muur met een tennisbal tussen de muur en je nekspieren. Duw met je nek tegen de tennisbal en maak kleine bewegingen op en neer en zijwaarts. Daarmee zoek je spierknopen en -spanning in je nek op en masseer je je nekspieren rustig. Masseer maximaal 5 minuten en je mag lichte pijn voelen.

Daarnaast kan het helpen om de beweeglijkheid van de gewrichtjes in je nek en het uithoudingsvermogen van je nekspieren te verbeteren. Ook dit kan met oefeningen goed getraind worden. Het helpt ook om regelmatig af te wisselen van houding.

Hoe kan de fysiotherapeut jou helpen bij het verlichten van je hoofdpijn?

Nadat je bij de fysiotherapeut je verhaal hebt gedaan rondom je klachten zal de fysiotherapeut een onderzoek uitvoeren om erachter te komen wat de onderliggende reden is voor je hoofdpijn. Denk hierbij onder meer aan: spierspanning, een verstoord bewegingsritme van de nekwervels, stress of te weinig afwisseling in werkhouding. Na het vaststellen van de onderliggende redenen zal samen met jou bekeken worden wat de beste behandelmethode zal zijn. De behandeling kan bestaan uit:

 • Houdingsadvies
 • Dry needling
 • Manuele therapie
 • Herstellen van de bewegingscoördinatie van de nek
 • Advies en begeleiding om terug te komen op een normaal functioneringsniveau

Behalve deze behandelmethodes, krijg je ook adviezen waarmee jij zelf thuis aan de slag kunt. Dit zorgt ervoor dat jij een actieve rol speelt in het verhelpen van je hoofdpijn. Mochten je hoofdpijnklachten namelijk ooit terugkomen dan weet jij wat je kunt doen om je hoofdpijn zelfstandig op te lossen.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van hoofdpijn door een stijve nek of gespannen spieren? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van je hoofdpijn vanuit de nek? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige nekklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.

Oorspronkelijke prijs was:  19,95.Huidige prijs is:  14,95.Euro

Heb jij langdurige nekklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je nekklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut