bil pijn en heup pijn laten behandelen door fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn bil pijn af?

Klachten van de bilstreek komen in toenemende mate voor. Het kunnen hardnekkige klachten zijn die je flink kunnen beperken in het dagelijkse functioneren of tijdens het sporten. Wil jij spoedig van je bilklachten af? Lees in deze blog hoe je moet omgaan met bil pijn en vind de passende behandeling.

Ga direct aan de slag met het herstel van je bilklachten

Wat zijn bilklachten?

Bilklachten kunnen zich onder andere voordoen bij lang zitten, tuinieren, traplopen en sportactiviteiten. Vaak komt de bil pijn voor aan de buitenachterzijde van de bilstreek of diep middenin de bilstreek. Ook pijn aan buitenzijde van de heup heeft vaak een oorsprong in de bilstreek. De bilklachten gaan in veel gevallen gepaard met uitstraling naar de rug of naar het been. De klachten kunnen soms verdacht veel lijken op een ischias, piriformis syndroom een slijmbeursontsteking van de heup of wekken de indruk dat sprake is van een hernia.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

In de meeste gevallen wordt de bil pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de bilspieren en heupspieren. De gespannen spieren kunnen spierknopen (triggerpoints) bevatten die uitstraling naar de rug of helemaal tot in het onderbeen geven. In enkele gevallen kan er ook een structuurafwijking zijn van bijvoorbeeld het heupgewricht of de lage rug. Om een goede oplossing te vinden voor de bilklachten is het vooral van belang om de oorzaken goed in kaart te brengen. Mogelijke oorzaken van hoge spierspanning in de bilstreek zijn onder andere eenzijdige houding, zoals veel zitten in het dagelijkse leven, en overbelasting in het bewegen. De overbelasting in het bewegen kan in de hand gewerkt worden door stoornissen in de bewegingsketen. Zo kan een verminderde bewegelijkheid van de heup, de onderrug en zelfs van de enkel grote invloed hebben op het ontstaan en in stand houden van bil pijn. Tevens wordt in de meeste gevallen een afwijkende bewegingscoördinatie geconstateerd bij mensen met bilklachten.

Behandeling bilklachten

Voor het verhelpen van de bilklachten is het allereerst van belang om de belemmeringen voor herstel weg te nemen. Dus als je bijvoorbeeld veel zit en daarbij klachten ervaart, is het zaak de achtereenvolgende zittijd te verminderen. Ten tweede is het van belang om onderliggende bewegingsstoornissen op te sporen en te corrigeren. Ten derde kan het laten ontspannen van de gespannen heup- en bilspieren op korte termijn verlichting van de bil pijn geven. Je kunt de spieren laten ontspannen door rekoefeningen of zelfmassage met een foamroll of hard balletje. Ook dry needling (door een bekwame fysiotherapeut) blijkt vaak effectief in het neutraliseren van verhoogde spierspanning en is een goede ondersteuning van oefentherapie. Door oefeningen op maat kun je uiteindelijk relatief snel van je klachten af komen.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van bilpijn? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij helpen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het verhelpen van je bilklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je bilklachten op’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf op te lossen.

Tags: , , , ,

Heb jij hardnekkige bilklachten in je dagelijkse bezigheden zoals werk of sport? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut