bil pijn en heup pijn laten behandelen door fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn bil pijn af?

Klachten van de bilstreek komen in toenemende mate voor. Het kunnen hardnekkige klachten zijn die je flink kunnen beperken in het dagelijkse functioneren of tijdens het sporten. Hoe ga je om met bil pijn en hoe vind je de passende behandeling? Lees dan gauw verder.

Vraag direct een videoconsult met een fysiotherapeut aan

Wat zijn bilklachten?

Bilklachten kunnen zich onder andere voordoen bij lang zitten, tuinieren, traplopen en sportactiviteiten. Vaak komt de bil pijn voor aan de buitenachterzijde van de bilstreek of diep middenin de bilstreek. Ook pijn aan buitenzijde van de heup heeft vaak een oorsprong in de bilstreek. De bilklachten gaan in veel gevallen gepaard met uitstraling naar de rug of naar het been. De klachten kunnen soms verdacht veel lijken op een ischias, een slijmbeursontsteking van de heup of wekken de indruk dat sprake is van een hernia.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

In de meeste gevallen wordt de bil pijn veroorzaakt door een te hoge spanning van de bilspieren en heupspieren. De gespannen spieren kunnen spierknopen (triggerpoints) bevatten die uitstraling naar de rug of helemaal tot in het onderbeen geven. In enkele gevallen kan er ook een structuurafwijking zijn van bijvoorbeeld het heupgewricht of de lage rug. Om een goede oplossing te vinden voor de bilklachten is het vooral van belang om de oorzaken goed in kaart te brengen. Mogelijke oorzaken van hoge spierspanning in de bilstreek zijn onder andere eenzijdige houding, zoals veel zitten in het dagelijkse leven, en overbelasting in het bewegen. De overbelasting in het bewegen kan in de hand gewerkt worden door stoornissen in de bewegingsketen. Zo kan een verminderde bewegelijkheid van de heup, de onderrug en zelfs van de enkel grote invloed hebben op het ontstaan en in stand houden van bil pijn. Tevens wordt in de meeste gevallen een afwijkende bewegingcoördinatie geconstateerd bij mensen met bilklachten.

Behandeling bilklachten

Voor het verhelpen van de bilklachten is het allereerst van belang om de belemmeringen voor herstel weg te nemen. Dus als je bijvoorbeeld veel zit en daarbij klachten ervaart, is het zaak de achtereenvolgende zittijd te verminderen. Ten tweede is het van belang om onderliggende bewegingsstoornissen op te sporen en te corrigeren. De sportartsen, sportfysiotherapeuten en manueeltherapeuten van Sport Medisch Papendal kunnen je hier uitstekend bij helpen. Ten derde kan het laten ontspannen van de gespannen heup- en bilspieren op korte termijn verlichting van de bil pijn geven. Je kunt de spieren laten ontspannen door rekoefeningen of zelfmassage met een foamroll of hard balletje. Ook dry needling blijkt vaak effectief in het neutraliseren van verhoogde spierspanning en is een goede ondersteuning van oefentherapie. Door oefeningen op maat kun je uiteindelijk relatief snel weer tot klachtenvrij functioneren komen.

Heb jij last van bilklachten en kom je er zelf niet uit? Dan kun je uiteraard terecht bij een van de sportartsen en/of (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Maak een afspraak bij de sportarts en/of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut