Blessures en klachten - schouder - frozen shoulder - Sport Medisch centrum Papendal

Hoe herken je een frozen shoulder?

Een frozen shoulder of stijve schouder komt veelvuldig voor. Het kan een zeer pijnlijke aandoening zijn waardoor je behoorlijk beperkt kan worden in je functioneren. Maar niet iedere schouderblessure is een frozen shoulder. Hoe weet je of je een frozen shoulder hebt?

De feiten op een rij

Ongeveer 20% van de volwassenen heeft wel eens te maken met een frozen shoulder. Is er daarnaast sprake van een onderliggende ziekte zoals suikerziekte of een schildklierafwijking? Dan is er twee keer zoveel kans om een frozen shoulder te ontwikkelen. Vaak ontstaat deze klacht tussen het 40e en 60e levensjaar.

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint meestal met schouder pijn. De pijn kan overdag aanwezig zijn, in rust of tijdens bewegen maar ook ’s nachts.

Vaak verloopt deze schouder blessure in fases:

 • Fase I: De klacht bij een frozen shoulder is pijn die lokaal in het schoudergewricht voelbaar is en zelden uitstraalt naar de arm of de hand.
 • Fase II: In de loop van een aantal weken of zelfs maanden neemt de pijn toe en neemt de bewegelijkheid van de schouder af. Het wordt steeds moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals aan- en uitkleden, haren wassen, op de schouder liggen en reiken naar iets op een hoge plank.
 • Fase III: Naarmate de tijd vordert, wordt de pijn langzaamaan minder en duurt het nog een hele tijd voordat ook weer de bewegelijkheid toeneemt.

Hoe lang duurt een frozen shoulder?

Een frozen shoulder wordt ook wel gezien als een ‘self-limiting disease’, een ziekte die vanzelf geneest. Maar de duur van het genezingsproces is lang: deze kan variëren tussen de 9 en 36 maanden.

Symptomen frozen shoulder

Als je langer dan een aantal weken pijn in je schouder hebt of de pijn neemt snel toe, breng dan een bezoek aan je huisarts of ga direct naar een fysiotherapeut. Voor deze laatste heb je geen verwijsbrief nodig. Allereerst wordt gekeken naar de aard en oorzaak van de schouderklacht om een juiste diagnose te stellen. Als wordt vastgesteld dat het om een frozen shoulder gaat, zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden.

Behandeling frozen shoulder

Om een passende behandeling te bieden, kijken onze zorgprofessionals eerst naar de fase waarin je je bevindt:

 • Bevind je je in Fase I en staat heftige pijn op de voorgrond, dan kan de huisarts volgens de huisartsenrichtlijn* voor een injectie met corticosteroïden kiezen.
 • Is de pijn prima te handhaven maar is er spraken van bewegingsbeperking? Dan is fysiotherapie of manuele therapie vaak een goede oplossing. Vooral in deze kan dit zorgen voor meer bewegingsvrijheid in het dagelijkse leven.
 • In fase III, wanneer ook de stijfheid alweer afneemt, kan fysiotherapie zinvol zijn bij het begeleiden van hervatting van sport- en werkactiviteiten.

Fysiotherapie voor frozen shoulder

Op Sport Medisch Centrum Papendal komen we vaak mensen tegen die last hebben van een frozen shoulder. Zij hebben vragen zoals: “Hoe zit het met frozen shoulder en werken?”, “Welke oefeningen zijn er voor een frozen shoulder?”, etc. De fysiotherapeuten van SMCP zijn gericht op diagnostiek, behandeling en preventie van klachten zoals een frozen shoulder. De experts beschikken over multidisciplinaire kennis en hebben snel toegang tot andere specialismes als dat nodig blijkt. Wat lang niet iedereen weet, is dat deze kennis en expertise toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor topsporters.

Herken jij je hierin?

Heb jij schouder pijn en twijfel je of je te maken hebt met een frozen shoulder? Of heb je al meerdere fysiotherapeuten gezien en is de schouder blessure nog niet opgelost? Aarzel dan niet langer en maak een afspraak op een van de 10 vestigingen van Sport Medisch Centrum in Arnhem en Nijmegen voor een consult fysiotherapie. Dan wordt de juiste diagnose gesteld en biedt de fysiotherapeut de juiste behandeling, passend bij de fase waarin jij je bevindt. Om daarna weer pijnvrij te kunnen bewegen.

Neem contact met ons op

 

*Deze richtlijn biedt huisartsen handvatten hoe om te gaan met patiënten met klachten en blessures, zie ook Nederlands Huisartsen Genootschap, Richtlijnen en Praktijk.

Tags: , ,
 • PlusPraktijk
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut