Alles over een frozen shoulder

Kenmerken frozen shoulder

Een frozen shoulder begint meestal met pijn in de schouder. De pijn kan overdag aanwezig zijn, in rust of tijdens bewegen maar ook ’s nachts. Schouderpijn betekent niet altijd een frozen shoulder. Het kan ook duiden op een slijmbeursontsteking of overbelaste pezen in de schouder. Maar een juiste diagnose en een snelle start van de juiste behandeling kan de herstelperiode wel enorm verkorten. Daarom hebben we de feiten op een rij gezet.

Wat is een frozen shoulder?

Als je een frozen shoulder hebt dan is het kapsel van het schoudergewricht waarschijnlijk ontstoken en verkleeft het bindweefsel. De schouder wordt daardoor stijf en pijnlijk, de arm bewegen gaat steeds moeizamer. Men denkt dat ook spierkrampen van schouderspieren voor een dergelijke stijfheid en pijn kunnen zorgen. Heb je diabetes of een schildklierafwijking?  Dan is de kans op het verkrijgen van een frozen shoulder groter.

Twijfel je of je een frozen shoulder hebt? Lees dan ons blog ‘Hoe herken ik een frozen shoulder?’

De stadia van een frozen shoulder

Vaak verloopt deze schouderaandoening in fases:

  • Fase I: De klacht bij een frozen shoulder is pijn die lokaal in het schoudergewricht voelbaar is.
  • Fase II: In de loop van een aantal weken of zelfs maanden neemt de pijn fors toe en neemt de bewegelijkheid van de schouder af. Het wordt steeds moeilijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals aan- en uitkleden, haren wassen, op de schouder liggen en reiken naar iets op een hoge plank.
  • Fase III: Naarmate de tijd vordert, wordt de pijn langzaamaan minder en duurt het nog een hele tijd voordat ook weer de bewegelijkheid toeneemt.

Hoe lang duurt een frozen shoulder?

Een frozen shoulder wordt ook wel gezien als een ‘self-limiting disease’, een ziekte die vanzelf geneest. Maar de duur van het genezingsproces is lang: deze kan variëren tussen de 9 en 36 maanden.

Behandeling frozen shoulder

Om een passende behandeling te bieden, kijken onze zorgprofessionals eerst naar de fase waarin je je bevindt:

  • Bevind je je in Fase I en staat heftige pijn op de voorgrond, dan kan de huisarts volgens de huisartsenrichtlijn* voor een injectie met corticosteroïden kiezen.
  • Is de pijn prima te handhaven maar is er spraken van bewegingsbeperking? Dan is fysiotherapie of manuele therapie vaak een goede oplossing. Vooral in deze fase kan dit zorgen voor meer bewegingsvrijheid in het dagelijkse leven.
  • In fase III, wanneer ook de stijfheid alweer afneemt, kan fysiotherapie zinvol zijn bij het begeleiden van hervatting van sport- en werkactiviteiten.

Shockwave therapie frozen shoulder

Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van shockwave therapie bij een frozen shoulder. Er is echter wel bewijs voor het succes van oefentherapie c.q. krachttraining in combinatie met mobilisaties en een corticosteroïde injectie in de eerste fase en krachttraining en mobilisaties in de tweede en derde fase.

Fysiotherapie voor frozen shoulder

Op Sport Medisch Centrum Papendal komen we vaak mensen tegen die last hebben van een frozen shoulder. Meer dan eens hebben zij eerder een verkeerde diagnose gekregen en veel te lang rond gelopen met de klachten. Zij hebben vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Hoe zit het met frozen shoulder en werken?”
  • Welke oefeningen zijn er voor een frozen shoulder?”
  • Hoe lang duurt een frozen shoulder?

De fysiotherapeuten van SMCP zijn gericht op diagnostiek, behandeling en preventie van klachten zoals een frozen shoulder. De experts beschikken over multidisciplinaire kennis en hebben snel toegang tot andere specialismen als dat nodig blijkt. Wat lang niet iedereen weet, is dat deze kennis en expertise toegankelijk is voor iedereen, niet alleen voor topsporters.

Dus loop je met schouderklachten die zouden kunnen duiden op een frozen shoulder, wacht niet langer en neem contact met ons op.

Experts die je zouden kunnen behandelen

Beate Dejaco

Sportfysiotherapeute, manueel therapeute, projectmedewerker Kennis- en Innovatiecentrum, intern coach

Lees meer

Britt Dorrestein

Manueel therapeute

Lees meer

Meer weten?

Wil je meer weten over de behandeling van je frozen shoulder? Of meteen een afspraak maken voor een behandeling? Neem gerust contact met ons op.

Vestigingen waar een frozen shoulder behandeld kan worden

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Arnhem Rijnstate

Lees meer

Arnhem-Oost Sportlokaal

Lees meer

Arnhem-Zuid Gelredome

Lees meer

Beuningen

Lees meer

Beuningen Speijers Sport

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut