Alles over pijn in de schouder en overbelaste schouderpezen

Pijn in de schouder komt veelvuldig voor. Op de lage rug na, is pijn in de schouder de meest voorkomende klacht in het bewegingsapparaat. Schouderpijn kent vele oorzaken waarvan, naast een frozen shoulder en een slijmbeursontsteking in de schouder, overbelaste pezen horen tot de meest voorkomende schouderaandoeningen.

Veroudering rotator cuff

De meest belangrijke schouderspieren en pezen betreffen de zogenaamde  rotator cuff. Dit is een soort spiermanchet dat samen met het schouderkapsel ervoor zorgt dat de schouderkop in de komt blijft en dat de ruime bewegingen van de arm soepel verlopen.

Vanaf middelbare leeftijd veroudert de rotator cuff. Men ziet tijdens echografisch onderzoek verdikte pezen, soms kleine of grotere scheurtjes of kalkafzettingen. Dit hoort bij het normale verouderingsproces, net zoals het grijs worden van je haar.

Wanneer ontstaan overbelaste pezen in de schouder?

Rond middelbare leeftijd ( 40-70 jaar) ontstaan ook veel a-traumatische (dat zijn klachten zonder duidelijke oorzaak) schouderklachten. Wetenschappers denken dat de eerder genoemde veranderingen in de pezen van de rotator cuff daar maar ten dele voor verantwoordelijk zijn.

Soms ontdekken we deze veranderingen in de schouder toevallig, terwijl de persoon in kwestie hier helemaal geen last van heeft.  We denken dat de conditie en kracht van de pezen rond deze leeftijd vaak niet meer optimaal is en hetgeen de moderne mens van de schouder vraagt, vaak net te veel is.

Juiste diagnose bij pijn in de schouder

Het kan zinvol zijn om een schouderspecialist te laten beoordelen of jouw schouderpijn ook daadwerkelijk te wijten is aan overbelaste schouderpezen van de rotator cuff of dat dit andere oorzaken heeft. En wat het optimale beleid zou kunnen zijn om de schouder weer zo fit mogelijk te krijgen.

Schouderpijn? Laat een schouderspecialist oordelen

Bij klachten in de schouder is een juiste diagnose van het grootste belang. Heeft u schouderpijn en wilt u beoordeeld worden door een schouderspecialist van Sport Medisch Centrum Papendal? Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Experts die je zouden kunnen behandelen

Beate Dejaco

Sportfysiotherapeute, manueel therapeute, projectmedewerker Kennis- en Innovatiecentrum, intern coach

Lees meer

Francoise van Dijk-van den Bosch

Manueel therapeute, arbeidsfysiotherapeute

Lees meer

Floortje Gierman

Sportfysiotherapeute

Lees meer

Everlien van Wakeren

Secretaresse

Contact

Meer weten?

Wil je meer weten over de behandeling van je schouderklachten? Of meteen een afspraak maken voor een behandeling? Neem gerust contact met ons op.

Vestigingen waar overbelaste pezen in de schouder behandeld kunnen worden

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Arnhem-Oost Sportlokaal

Lees meer

Arnhem Rijnstate

Lees meer

Arnhem-Zuid Gelredome

Lees meer

Beuningen

Lees meer

Beuningen Speijers Sport

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut