img

Frozen shoulder, een blessure opgekomen uit het niets

“Het leven begint na de veertig, zeggen ze. Nou, dat geldt niet als je last hebt van een frozen shoulder. Dan worden de meest simpele dingen, waarvan je je niet realiseerde dat je ze zo vaak doet, opeens onmogelijk.”

Jacqueline Manutans, zzp-er, moeder en keeper in het lokale hockeyteam

Midden in het leven

Jacqueline is 46 jaar en moeder van 3 kinderen in de puberleeftijd. Ondanks dat die niet meer aangekleed hoeven worden, vergen ze toch nog aardig wat verzorging. Helpen op de PC met werkstukken, steeds maar eten in huis halen en klaarmaken en het is op voordat je er erg in hebt! Voor de boodschappen in het dorp blijft de auto voor het huis staan. Woonachtig in heuvelachtige omgeving heeft Jacqueline zichzelf een e-bike cadeau gedaan.

Drukke baan

Naast de taken thuis heeft Jacqueline ook een drukke baan. Als zelfstandige schrijft ze tenders voor bedrijven en is alle dagen van de week druk daarmee. Gelukkig wel vanuit huis, dat scheelt aardig wat reistijd. Haar man heeft een drukke baan bij een Amerikaans bedrijf en is veel in het buitenland daarvoor.

Sportief

Naast alle werkzaamheden, is er ook tijd voor sport: Als keepster van het plaatselijke hockeyteam én lid van een fanatiek tennisteam, brengt Jacqueline heel wat uurtjes op de sportvelden door. Alsof dat niet genoeg is, coacht ze ook het hockeyteam van haar jongste dochter.

Pijn in de schouder

Alles loopt op rolletjes totdat ze een aantal maanden terug wat last krijgt van haar linkerschouder. Niet echt ernstig, denkt ze, want typen doet ze met rechts en het sporten ook. Vast een verkeerde beweging gemaakt. Maar als dagelijkse bezigheden als typen, boodschappen doen en haar jas aan- en uittrekken, opeens heel pijnlijk worden, gaat ze langs de huisarts. Deze constateert een overbelaste schouder en verwijst haar door naar een fysiotherapeut. Die gaat losmaken, probeert shockwave therapie en geeft wat oefeningen maar minder worden de klachten niet.

Inmiddels is de pijn in haar schouder behoorlijk en heeft zij pijn met werken achter de pc, sporten gaat heel lastig en soms helemaal niet.  En, erger, er is geen stijgende lijn te ontdekken in herstel. Dit kan zo niet langer.

Second opinion frozen shoulder

Omdat de aanpak niet werkt, gaat ze uiteindelijk online op zoek naar de mogelijkheden voor een second opinion. Het leven zou bij de veertig moeten beginnen maar op deze manier is het heel vermoeiend. Via via komt zij bij een van de fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal terecht die na onderzoek een frozen shoulder ‘fase 1’ constateert.

Behandeling frozen shoulder

Helaas zijn alleen oefeningen in deze fase niet afdoende. Omdat de aandoening in eerste instantie niet als frozen shoulder herkend en behandeld is, zijn de klachten inmiddels behoorlijk. Er is een injectie met corticosteroïden nodig om de inmiddels chronische ontsteking van het schouderkapsel te genezen. Daarna volgt nog een behandelplan van enkele weken. Intensief en tijdrovend maar er is nu weer een stijgende lijn te herkennen en dat is het belangrijkste.

Na een tijd van ruim 2 maanden behandelen bij Sport Medisch Centrum Papendal is Jacqueline weer pijnvrij en doet al haar drukke werkzaamheden weer in een handomdraai.

Please note:
Ieder lichaam en iedere klacht is uniek. Het verhaal van Jacqueline is er een uit de reeks van klachten die de gespecialiseerde fysiotherapeuten vaak langs zien komen op het Sport Medisch Centrum.

Beate Dejaco

Sportfysiotherapeute, manueel therapeute, projectmedewerker Kennis- en Innovatiecentrum, intern coach

Contact

Meer weten of meteen een afspraak maken?

Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut