Behandelen elleboogklachten

Wat te doen bij een golferselleboog?

De term golferselleboog is je misschien wel bekend. Het is een blessure waarbij er pijn aan de binnenzijde van de elleboog wordt gevoeld. Deze blessure kan het het gevolg zijn van overbelasting. Bijvoorbeeld bij fabrieksmedewerkers die herhaaldelijk een product moeten tillen of dragen waarbij de handpalm naar boven wijst.

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog is een blessure van de pezen die aanhechten aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pezen zijn het uiteinde van de spieren die het buigen van de pols verzorgen. De medische term voor golferselleboog is mediale epicondylitis. Hoewel een golferselleboog bij alle leeftijdsgroepen kan ontstaan wordt hij het meest geconstateerd bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Een golferselleboog is te vergelijken met een tenniselleboog (laterale epicondylitis). Het verschil tussen de twee is de pijnlocatie. Bij een tenniselleboog wordt de pijn namelijk aan de buitenzijde van de elleboog gevoeld in plaats van aan de binnenzijde.

Wat voel je?

Je zult pijn voelen aan de binnenzijde van de elleboog. Deze klacht wordt vaak in de ochtend gevoeld in de vorm van stijfheid. De pijn wordt erger wanneer je de grijpfunctie van je hand gebruikt en bij het optillen van een voorwerp waarbij je handpalm naar boven wijst. Daarnaast neemt de pijn toe bij het drukken op de pijnlocatie. In een deel van de gevallen nemen de klachten in de loop van de tijd geleidelijk toe.

Diagnose en behandeling

Wanneer je denkt dat je een golferselleboog hebt is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan. Hij zal aan de hand van jouw verhaal en een aantal testen vaststellen of het daadwerkelijk om een golferselleboog gaat. Wanneer dit het geval is zullen jullie samen een plan maken om zo snel mogelijk weer van je klachten af te komen. Dit plan zal in de meeste gevallen een aanpassing in de belasting bevatten. Dit kan zowel meer belasten, als minder belasten betekenen. Daarnaast zal je oefeningen doen die herstelbevorderend zijn voor de pezen in je elleboog.

Prognose

In sommige gevallen herstelt een golferselleboog binnen een aantal weken. Bij anderen kan het herstel tot 6 maanden duren. Hoe lang je last houdt van je golferselleboog is vaak afhankelijk van hoe snel de diagnose gesteld wordt.

Dus heb je last van je elleboog? Twijfel niet en neem contact op met SMCP voor een afspraak met een fysiotherapeut.

Afspraak maken

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

 

  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut