fysiotherapie bij knieartrose in fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Ga bewegen met artrose van de knie

Ouder worden gaat meestal niet zonder gevolgen. Zo is een van de lichamelijke veranderingen gewrichtsslijtage, oftewel artrose. Artrose is een natuurlijk proces waarbij het kraakbeen op de gewrichtsoppervlakken geleidelijk verdwijnt. Knieartrose, ook wel gonartrose genoemd, is een veelvoorkomende vorm van artrose. Het kan gepaard gaan met pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, een krakend gevoel, zwelling en instabiliteitsklachten. Maar je kunt ook knieartrose hebben zonder klachten. Verantwoord bewegen en specifieke oefeningen verminderen de klachten van knieartrose en kunnen de knie helpen herstellen.

Wat is knieartrose?

Kraakbeen heeft een heel beperkt herstelvermogen. Naarmate we ouder worden, neemt dit herstelvermogen nog meer af. Bij knieartrose wordt de kraakbeenlaag op het gewrichtsoppervlak dunner. Hierdoor kan het bewegen en belasten van het kniegewricht voor klachten zorgen. Het kniegewricht is een scharniergewricht dat kan buigen, strekken en glijden. Dit gaat normaal gesproken soepel doordat deze gewrichtsoppervlakken bedekt zijn met glad kraakbeen. Bij artrose gaat dit niet meer soepel. Oorzaken van artrose zijn overbelasting in het verleden, te weinig beweging en een ongezonde leefstijl.

Ernst van de knieartrose

Slijtage van het kraakbeen hoeft niet meteen ernstige gevolgen te hebben. De ernst van de artrose is onderverdeeld in vier gradaties. Bij gradatie 1 tot 3 zijn er een hoop stappen die zelf nog ondernomen kunnen worden om de slijtage enigszins tegen te gaan of de pijn te verminderen. Pas bij graad 4 wordt nagedacht over een nieuwe knie. Om in aanmerking te komen voor een knieprothese dient ook sprake te zijn van forse pijnklachten die ervoor zorgen dat je erg beperkt bent in je dagelijkse activiteiten. Andersom kun je veel pijnklachten hebben en beperkingen in beweegactiviteiten ervaren, terwijl de artrose mild is.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Bij de behandeling van knieartrose zijn pijnstilling en gedoseerd bewegen gebruikelijk. Overleg met de huisarts of begeleidende arts welke pijnstilling bij jou van toepassing is. Door de pijn kun je geneigd zijn om minder te bewegen, maar juist bewegen is belangrijk. Bewegen zorgt ervoor dat de spierkracht rondom het kniegewricht behouden blijft of toeneemt. Dit heeft een positief effect op het functioneren van de knie. Daarnaast draagt gedoseerd bewegen bij aan de gezondheid van je knie en je algehele gezondheid. Ook krijg je minder snel overgewicht door in beweging te blijven. Overgewicht is namelijk extra belastend voor je kniegewricht.

Een beweegprogramma helpt

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een beweegprogramma bij mensen met knieartrose positieve effecten heeft. Mensen die een beweegprogramma volgen, geven een lagere pijnscore en een verbetering van de kwaliteit van leven aan. Dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen, door de knieën buigen en boodschappen doen, kunnen met minder problemen uitgevoerd worden. Bij Sport Medisch Centrum Papendal hebben we een speciaal beweegprogramma voor mensen met knieartrose: het Knie Artrose Programma. Door dit beweegprogramma kan je knie met artrose gaan herstellen en aansterken. Ook leer je hoe je, ondanks de pijn, weer meer kunt bewegen. Hierdoor wordt het mogelijk om je dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder pijn of met minder pijn. Iedereen die bij bewegen last heeft van knieartrose kan deelnemen aan het Knie Artrose Programma. Het beweegprogramma wordt gegeven op de vestigingen fysiotherapie Nijmegen, fysiotherapie Arnhem en alle overige vestigingen.

Is bij jou sprake van knieartrose en ben je benieuwd naar wat ons beweegprogramma inhoudt, neem dan contact met ons op. Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken of direct een afspraak maken via onze website.

 

Maak nu een afspraak

Wil je op dit moment liever niet naar een van onze vestigingen komen, dan is er ook de mogelijkheid om consulten op afstand te hebben met een van onze fysiotherapeuten via een beveiligde videoverbinding.

Tags: ,
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut