fysiotherapie behandeling van spit in je rug bij sport medisch centrum papendal

Wat moet je doen wanneer het in je rug geschoten is?

Een verkeerde beweging gemaakt en opeens last gekregen van je rug? Dan kun je last hebben van spit of ischias, ook wel acute lage rugklachten genoemd. Lage rug pijn is één van de meest voorkomende klachten. Vier op de vijf mensen heeft er weleens last van. Het goede nieuws is dat het vaak vanzelf over gaat en dat je iets kunt doen om je herstel te versnellen. Wil jij graag zo snel mogelijk van je acute rugklachten af? Lees in deze blog wat je moet doen.

Los direct zelf je acute lage rugklachten op

Waar heb je last van bij spit in de lage rug?

Je hoort vaak mensen zeggen: “het is in mijn rug geschoten”. De pijn ontstaat plotseling bij een verkeerde beweging. Soms bij iets het tillen van iets zwaars, maar het kan ook bij iets heel knulligs gebeuren. De pijn zit vaak onderin de rug. Het kan zijn dat dit gepaard gaat met uitstralende pijn naar bovenrug, bil of been. Lang staan of zitten kan pijnklachten geven. Ook is het vaak lastig om te beginnen met bewegen omdat je je heel stijf kunt voelen. Acute lage rugklachten kunnen eenmalig voorkomen, maar je kunt er ook vaker last van hebben.

Is er mogelijk meer aan de hand bij acute lage rugklachten?

De diagnose acute lage rugpijn wordt gesteld door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Meestal is er niet zo veel meerwaarde voor het maken van een foto of scan. Een foto of scan zegt vaak weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Wat kun je doen tegen de pijn in je lage rug?

In de meeste gevallen neemt de acute rugpijn binnen 2 weken snel af. Na 6 weken zijn de klachten meestal helemaal over. Natuurlijk kan de pijn die ervaren wordt wel erg vervelend zijn. De beste remedie is om te blijven bewegen. Beweeg dan op geleide van de pijn. Dit wil zeggen dat de pijn tijdens het bewegen en na het bewegen bepaalt of je verder kunt gaan, of dat je het rustiger aan moet doen. Beweging stimuleert de doorbloeding van structuren in de lage rug en dit kan zorgen voor sneller herstel. Voorkom dat je langdurig zit. Je kunt het beste op je rug liggen als je even wilt ontspannen. Bij aanhoudende klachten of erg veel pijn is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken.

Wat kun je doen om lage rugklachten te voorkomen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een verkeerde beweging maakt, waarbij het in je rug schiet. Je kunt je rug echter trainen om zo goed en veerkrachtig mogelijk te reageren op dit soort momenten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je denken aan oefeningen voor kracht, of flexibiliteit van de rug. Of voor sommige mensen werken coördinatieoefeningen goed om de rug op een andere manier te leren gebruiken. Voor de juiste oefeningen en een gebalanceerde opbouw kun je een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van acute pijn in je onderrug? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het verhelpen van je rugklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute lage rugklachten op’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf op te lossen.

Tags: ,

Heb jij plotseling lage rugklachten gekregen en wil je gericht aan de slag met het verhelpen van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut