behandeling spit rug bij sport medisch centrum papendal

Wat moet je doen wanneer het in je rug geschoten is?

Een verkeerde beweging gemaakt en opeens last gekregen van je rug? Dan kun je last hebben van acute lage rugklachten, ook wel spit, lumbago of ischias genoemd. Lage rug pijn is een van de meest voorkomende klachten. Vier op de vijf mensen heeft er weleens last van. Het goede nieuws is dat het vaak vanzelf over gaat en dat je er iets aan kunt doen.

Waar heb je last van spit in de lage rug?

Je hoort vaak mensen zeggen: “het is in mijn rug geschoten”. De pijn ontstaat plotseling bij een verkeerde beweging. Soms bij iets het tillen van iets zwaars, maar het kan ook bij iets heel knulligs gebeuren. De pijn zit vaak onderin de rug. Het kan zijn dat dit gepaard gaat met uitstralende pijn naar bovenrug, bil of been. Lang staan of zitten kan pijnklachten geven. Ook is het vaak lastig om te beginnen met bewegen omdat je je heel stijf kunt voelen. Acute lage rugklachten kunnen eenmalig voorkomen, maar je kunt er ook vaker last van hebben.

Wil je graag snel van je lage rugklachten af? Als je het liefst direct aan de slag gaat met het oplossen van je rugklachten zonder naar een fysiotherapeut te hoeven gaan, klik dan op onderstaande knop:

Direct zelf je acute lage rugklachten oplossen

Is er niet meer aan de hand bij acute lage rugklachten?

De diagnose acute lage rugpijn wordt gesteld door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Meestal is er niet zo veel meerwaarde voor het maken van een foto of scan. Een foto of scan zegt vaak weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Wat kun je tegen de pijn in de lage rug doen?

In de meeste gevallen gaat de acute rugpijn binnen 6 weken vanzelf over. Natuurlijk kan de pijn die ervaren wordt wel erg vervelend zijn. De beste remedie is om te blijven bewegen. Beweeg dan op geleide van de pijn. Dit wil zeggen dat de pijn tijdens het bewegen en na het bewegen bepaalt of je verder kunt gaan, of dat je het rustiger aan moet doen. Beweging stimuleert de doorbloeding van structuren in de lage rug en dit kan zorgen voor sneller herstel. Bij aanhoudende klachten of erg veel pijn is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken.

Wat kun je doen om lage rugklachten te voorkomen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een verkeerde beweging maakt, waarbij het in je rug schiet. Je kunt je rug echter trainen om zo goed en veerkrachtig mogelijk te reageren op dit soort momenten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je denken aan oefeningen voor kracht, of flexibiliteit van de rug. Of voor sommige mensen werken coördinatieoefeningen goed om de rug op een andere manier te leren gebruiken. Voor de juiste oefeningen en een gebalanceerde opbouw kun je een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten. Of ga zelf direct aan de slag met het oplossen van je acute lage rugklachten met ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute lage rugklachten op’.

Liever een afspraak maken?

Heb jij last van acute lage rugklachten? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kom je bij de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak.

Heb je weinig tijd om fysiek langs te komen of woon je ver weg? En is het daardoor lastiger om bij ons lang te komen, dan is ook mogelijk om een adviesgesprek via video met één van onze fysiotherapeuten in te plannen. Samen met een fysiotherapeut kan gekeken worden naar mogelijkheden om het herstel te bevorderen. Zo wordt in kaart gebracht wat de lichamelijke belasting is en hoe deze aangepast kan worden. De fysiotherapeut geeft in het adviesgesprek gerichte en praktische adviezen. Ook kan de fysiotherapeut via de videoverbinding oefeningen geven om het herstel te bespoedigen. Dit zorgt vaak voor een verlichting van de klachten en kan voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkeren. Mochten de klachten aanhouden of toch nog fysiek onderzoek nodig zijn, dan kan er altijd een fysieke afspraak gepland worden.

Tags: ,

Heb jij plotseling lage rugklachten gekregen en wil je direct aan de slag met het verhelpen van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om spoedig en onder eigen verantwoordelijkheid van je klachten af te komen. Zo kun je weer genieten van een pijnvrij leven.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut