behandeling acute lage rugklachten bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Wat doe je tegen acute lage rugklachten?

Een verkeerde beweging gemaakt en opeens last gekregen van je rug? Dan kun je last hebben van acute lage rugklachten, ook wel spit, lumbago of ischias genoemd. Lage rug pijn is een van de meest voorkomende klachten. Vier op de vijf mensen heeft er weleens last van. Het goede nieuws is dat het vaak vanzelf over gaat en dat je er iets aan kunt doen.

Vraag nu een videoconsult aan

Waar heb je last van?

Acute lage rugpijn schiet vaak erin bij een verkeerde beweging. Het kan zijn dat dit gepaard gaat met uitstralende pijn naar rug of bil. De pijn zit vaak onderin de rug. Lang staan/zitten of bewegen kan pijnklachten geven. Acute lage rugklachten kunnen eenmalig voorkomen, maar je kunt er ook vaker last van hebben.

Is er niet meer aan de hand?

De diagnose acute lage rugpijn wordt gesteld door een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Er is meestal geen behoefte aan beeldvormend onderzoek. Bovendien zegt beeldvormend onderzoek vaak weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Wat kun je tegen de pijn doen?

In de meeste gevallen gaat de acute rugpijn binnen 6 weken vanzelf over. Echter kan de pijn die ervaren wordt wel erg vervelend zijn. De beste remedie is om te blijven bewegen. Beweeg dan op geleide van de pijn. Beweging stimuleert de doorbloeding van structuren in de lage rug en dit kan zorgen voor een sneller herstel. Bij aanhoudende klachten of erg veel pijn is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken. Heb je weinig tijd om fysiek langs te komen of woon je ver weg? En is het daardoor lastiger om bij ons lang te komen, dan is ook mogelijk om een videoconsult met een fysiotherapeut in te plannen. Samen met een fysiotherapeut kan gekeken worden naar mogelijkheden om het herstel te bevorderen. Zo wordt in kaart gebracht wat de lichamelijke belasting is en hoe deze aangepast kan worden. De fysiotherapeut geeft via het videoconsult gerichte en praktische adviezen. Ook kan de fysiotherapeut via de videoverbinding oefeningen geven om het herstel te bespoedigen. Dit zorgt vaak voor een verlichting van de klachten en kan voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkeren. Mochten de klachten aanhouden of toch nog fysiek onderzoek nodig zijn, dan kan er altijd een fysieke afspraak gepland worden. In onze aanvullende patiëntinformatie (factsheet) vind je een samenvatting van hoe je het beste kunt omgaan met acute lage rugklachten.

Kun je wat doen om klachten te voorkomen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een verkeerde beweging maakt, waarbij het in je rug schiet. Je kunt je rug echter trainen om zo goed en veerkrachtig mogelijk te reageren op dit soort momenten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Zo kun je je rug met oefeningen sterker maken. Voor de juiste oefeningen en een gebalanceerde opbouw kun je een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten.

Is er sprake van acute lage rugklachten bij jou? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kom je bij de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Afspraak maken

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan. De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw lage rugklachten beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut