bij fysiotherapie Nijmegen krijg je behandeling bij enkel verstuiking

Wat moet je doen na een enkel verstuiking?

Tijdens het sporten of in het dagelijkse bewegen kun je een misstap maken, met als gevolg dat je enkel dubbelklapt. De voet gaat hierbij meestal naar binnen en vaak voel je direct pijn aan de buitenzijde van de enkel. We spreken dan van een inversietrauma. Klapt de voet naar buiten dan spreken we van een eversietrauma, maar deze komt minder vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer in hun leven te maken met een enkelverstuiking. Lees in deze blog verder wat er dan aan de hand is en wat je eraan kunt doen.

Hoe ziet het enkelgewricht eruit?

De enkel bestaat uit twee gewrichten, namelijk het bovenste en onderste spronggewricht. Deze gewrichten worden door enkelbanden (ligamenten) aan de buiten- en binnenkant verstevigd. Deze banden, die eigenlijk meer verdikkingen in het enkelkapsel zijn, zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Daarom zijn ze vrij stug, met enige rekbaarheid. Wanneer de enkel en voet naar binnen bewegen, komen de buitenste enkelbanden op spanning en remmen op die manier de beweging. Ook bevatten de enkelbanden en het enkelkapsel gespecialiseerde zenuwen die het zenuwstelsel van informatie voorzien over stand en beweging van het enkelgewricht.

Wat zijn de symptomen van een enkel verstuiking?

Bij een inversietrauma komen de enkelbanden zo ver op rek dat ze kunnen verrekken, inscheuren of afscheuren. Het kan zijn dat je dan een scheurtje hebt in één of meerdere enkelbanden. Een inversietrauma is variërend van licht tot ernstig. Direct na het trauma ervaar je pijn aan de buitenkant van de enkel en voet. Het kan zijn dat staan en lopen pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. Afhankelijk van de ernst ontstaat er een zwelling en een bloeduitstorting. Vrijwel alle bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Daarnaast voelt de enkel vaak instabiel en zwak. Wordt de enkel erg dik en blauw en kun je er de volgende dag nog geen gewicht op zetten dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullend onderzoek. Het kan zijn dat je naast het scheuren van een enkelband een breuk hebt opgelopen.

Wat is de beste behandeling van een enkel verzwikking?

Direct na het verzwikken van de enkel staat gedoseerde rust voorop. Indien nodig kan de pijn gestild worden door te koelen met een ijspakking en het been hoog te houden. Het advies om wanneer mogelijk de enkel te belasten op geleide van pijn ter bevordering van het herstel. In de meeste gevallen kun je 1 of 2 weken na het trauma weer normaal lopen. Het is belangrijk dat de zwelling spoedig afneemt om de revalidatie zo snel mogelijk te kunnen starten. Wanneer de enkel weer beter belastbaar is, kun je met de sportarts of (sport)fysiotherapeut de status van je enkel beoordelen. Deze zal in de eerste fase de enkel vaak nog tapen voor extra stabiliteit tijdens belasting. Vervolgens ga je samen ervoor zorgen dat de enkel weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt om dagelijkse activiteiten en sporten weer op te kunnen pakken. Een normaal herstelproces leidt binnen 6 tot 8 weken tot functieherstel en genezing zonder restverschijnselen. Binnen 12 weken hebben de meesten het sporten weer hervat op hetzelfde niveau als voor het trauma. Ook preventie van een nieuw inversietrauma is belangrijk. Een brace voor de enkel is tijdens het hervatten van contactsporten soms ook aan te raden.

Begeleiding van sportarts of sportfysiotherapeut?

Ben je door je enkel gegaan en wil je juist graag begeleiding bij je herstel? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing kun je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut