bij fysiotherapie Nijmegen krijg je behandeling bij enkel verstuiking

Wat moet je doen na een enkel verstuiking?

Tijdens het sporten of in het dagelijkse bewegen kun je een misstap maken, met als gevolg dat je enkel dubbelklapt. De voet gaat hierbij meestal naar binnen en vaak voel je direct pijn aan de buitenzijde van de enkel. We spreken dan van een inversietrauma. Klapt de voet naar buiten dan spreken we van een eversietrauma, maar deze komt minder vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer in hun leven te maken met een enkelverstuiking. Lees in deze blog verder wat er dan aan de hand is en wat je eraan kunt doen.

Hoe ziet het enkelgewricht eruit?

De enkel bestaat uit twee gewrichten, namelijk het bovenste en onderste spronggewricht. Deze gewrichten worden door enkelbanden (ligamenten) aan de buiten- en binnenkant verstevigd. Deze banden, die eigenlijk meer verdikkingen in het enkelkapsel zijn, zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Daarom zijn ze vrij stug, met enige rekbaarheid. Wanneer de enkel en voet naar binnen bewegen, komen de buitenste enkelbanden op spanning en remmen op die manier de beweging. Ook bevatten de enkelbanden en het enkelkapsel gespecialiseerde zenuwen die het zenuwstelsel van informatie voorzien over stand en beweging van het enkelgewricht.

Wat zijn de symptomen van een enkel verstuiking?

Bij een inversietrauma komen de enkelbanden zo ver op rek dat ze kunnen verrekken, inscheuren of afscheuren. Het kan zijn dat je dan een scheurtje hebt in één of meerdere enkelbanden. Een inversietrauma is variërend van licht tot ernstig. Direct na het trauma ervaar je pijn aan de buitenkant van de enkel en voet. Het kan zijn dat staan en lopen pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn. Afhankelijk van de ernst ontstaat er een zwelling en een bloeduitstorting. Vrijwel alle bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Daarnaast voelt de enkel vaak instabiel en zwak. Wordt de enkel erg dik en blauw en kun je er de volgende dag nog geen gewicht op zetten dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor aanvullend onderzoek. Het kan zijn dat je naast het scheuren van een enkelband een breuk hebt opgelopen.

Wat is de beste behandeling van een enkel verzwikking?

Direct na het verzwikken van de enkel staat gedoseerde rust voorop. Indien nodig kan de pijn gestild worden door te koelen met een ijspakking en het been hoog te houden. Het advies om wanneer mogelijk de enkel te belasten op geleide van pijn ter bevordering van het herstel. In de meeste gevallen kun je 1 of 2 weken na het trauma weer normaal lopen. Het is belangrijk dat de zwelling spoedig afneemt om de revalidatie zo snel mogelijk te kunnen starten. Wanneer de enkel weer beter belastbaar is, kun je met de sportarts of (sport)fysiotherapeut de status van je enkel beoordelen. Deze zal in de eerste fase de enkel vaak nog tapen voor extra stabiliteit tijdens belasting. Vervolgens ga je samen ervoor zorgen dat de enkel weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt om dagelijkse activiteiten en sporten weer op te kunnen pakken. Een normaal herstelproces leidt binnen 6 tot 8 weken tot functieherstel en genezing zonder restverschijnselen. Binnen 12 weken hebben de meesten het sporten weer hervat op hetzelfde niveau als voor het trauma. Ook preventie van een nieuw inversietrauma is belangrijk. Een brace voor de enkel is tijdens het hervatten van contactsporten soms ook aan te raden.

Begeleiding van sportarts of sportfysiotherapeut?

Ben je door je enkel gegaan en wil je juist graag begeleiding bij je herstel? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing kun je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut