behandeling van lage rugklachten bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Wat doe ik tegen lage rugpijn?

Rugpijn kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse taken. Je kan ermee opstaan en ermee naar bed gaan. Tillen is vervelend en lang in een houding staan of zitten zorgen ervoor dat de klachten toenemen. Komt jou dit bekend voor? Dan kan het zijn dat jij last hebt van aspecifieke lage rugklachten. Lees in deze blog verder wat je kunt verwachten en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Lage rugpijn wordt verdeeld in twee groepen: specifieke en aspecifieke lage rugklachten. Specifieke lage rugpijn zijn rugklachten met een specifieke oorzaak zoals een hernia of artrose. Aspecifieke lage rugpijn zijn rugklachten zonder een aanwijsbare specifieke oorzaak. Van deze twee groepen komt aspecifieke lage rugpijn bij 90% van alle patiënten met lage rugpijn voor.

Hoe ontstaan lage rugklachten en waar heb je last van?

Aspecifieke lage rugklachten kunnen plotseling ontstaan (het schiet in de rug) of geleidelijk aan erger worden. De pijn is vaak zeurend van aard en kan erg aanwezig zijn. De pijn in de onderrug staat op de voorgrond maar uitstraling naar de bil of het bovenbeen komt ook regelmatig voor. Aspecifieke lage rugpijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van (zware) voorwerpen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episodes optreden. Hiernaast kan er sprake zijn van ochtend- of startstijfheid in de rug. Vaak vindt de eerste episode tussen het 20e en 50e levensjaar plaats.

Is er geen sprake van een andere rugaandoening?

Om de diagnose aspecifieke rugklachten te geven worden eerst de specifieke rugklachten uitgesloten. Met de informatie uit de voorgeschiedenis van de patiënt, de klachten en het onderzoek van sportarts of (sport)fysiotherapeut kan de diagnose vaak al gesteld worden en is er meestal geen behoefte aan beeldvormend onderzoek (röntgenfoto of MRI-scan). Bovendien zegt beeldvormend onderzoek vaak erg weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Kun je iets tegen de pijn doen?

Ondanks dat er geen specifieke oorzaak is die voor de klachten zorgt, kan deze wel behandeld worden. Het is juist belangrijk om in beweging te blijven. Bedrust heeft geen positief effect op het herstel. Naast het blijven bewegen zijn er specifieke oefeningen die uitgevoerd kunnen worden. Deze zorgen vaak voor een verlichting van de klachten. De fysiotherapeut kan met een uitgebreid bewegingsonderzoek vaststellen welke oefeningen jij het best kunt doen en naar verwachting het meest effectief zullen zijn.

Hoelang duren deze klachten?

Over het algemeen verdwijnen de rugklachten bij 80-90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken. Het kan dus voorkomen dat de klachten langer aanhouden. Het is in dat geval verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken voor advies en oefentherapie. In de meeste gevallen heeft oefentherapie namelijk een beter effect dan geen behandeling.

Heb jij het gevoel dat er sprake is van aspecifieke lage rugklachten bij jou en heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut