Rugpijn kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden. Je kunt met de pijn in je lage rug opstaan en ermee naar bed gaan. Tillen is vervelend en lang in een houding staan of zitten zorgen ervoor dat de klachten toenemen. Komt jou dit bekend voor? Dan kan het zijn dat jij last hebt van aspecifieke lage rugklachten. Lees in deze blog wat deze klachten betekenen en wat je eraan kunt doen.
Pak direct zelf je lage rugklachten aan
Lage rugpijn wordt verdeeld in twee groepen: specifieke en aspecifieke lage rugklachten. Specifieke lage rugpijn is een rugklacht met een specifieke verklaring zoals een hernia of artrose. Aspecifieke lage rugpijn is een rugklacht zonder een aanwijsbare specifieke verklaring. Van deze twee groepen komt aspecifieke lage rugpijn bij 90% van alle mensen met lage rugpijn voor.
Aspecifieke lage rugklachten kunnen plotseling ontstaan (het schiet in de rug) of geleidelijk erger worden. De pijn is vaak zeurend van aard en kan erg aanwezig zijn. De pijn in de onderrug staat op de voorgrond, maar uitstraling naar de bil of het bovenbeen komt ook regelmatig voor. Aspecifieke lage rugpijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van (zware) voorwerpen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episodes optreden. Hiernaast kan sprake zijn van ochtend- of startstijfheid van de rug. Vaak hebben mensen voor het eerst last van deze klachten tussen het 20ste en 50ste levensjaar.
Om de diagnose aspecifieke rugklachten te geven, worden eerst de specifieke rugklachten uitgesloten. Met de informatie uit de voorgeschiedenis, het klachtenbeeld en het onderzoek van een sportarts of (sport)fysiotherapeut kan de diagnose vaak al gesteld worden. Meestal wordt geen aanvullend, beeldvormend onderzoek (zoals een röntgenfoto of MRI-scan) aangevraagd. Bovendien zegt beeldvormend onderzoek meestal erg weinig over de rugpijn die iemand ervaart.
Over het algemeen verdwijnen de rugklachten bij 80 tot 90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken. Het kan dus voorkomen dat de klachten langer aanhouden. Ondanks dat er geen specifieke oorzaak is die voor de klachten zorgt, kun je deze wel aanpakken. Het is juist belangrijk om in beweging te blijven. Bedrust heeft geen positief effect op het herstel. Naast het blijven bewegen zijn er specifieke oefeningen die uitgevoerd kunnen worden. Deze zorgen vaak voor verlichting van de klachten.
Heb jij last van pijn in je onderrug? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.
Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van je rugklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.
Heb jij langdurige lage rugklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je rugklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen.