behandeling van lage rugklachten bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Wat doe ik tegen lage rugpijn?

Rugpijn kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse taken. Je kan ermee opstaan en ermee naar bed gaan. Tillen is vervelend en lang in een houding staan of zitten zorgen ervoor dat de klachten toenemen. Komt jou dit bekend voor? Dan kan het zijn dat jij last hebt van aspecifieke lage rugklachten. Lees in deze blog verder wat je kunt verwachten en wat je eraan kunt doen.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Lage rugpijn wordt verdeeld in twee groepen: specifieke en aspecifieke lage rugklachten. Specifieke lage rugpijn zijn rugklachten met een specifieke oorzaak zoals een hernia of artrose. Aspecifieke lage rugpijn zijn rugklachten zonder een aanwijsbare specifieke oorzaak. Van deze twee groepen komt aspecifieke lage rugpijn bij 90% van alle patiënten met lage rugpijn voor.

Hoe ontstaan lage rugklachten en waar heb je last van?

Aspecifieke lage rugklachten kunnen plotseling ontstaan (het schiet in de rug) of geleidelijk aan erger worden. De pijn is vaak zeurend van aard en kan erg aanwezig zijn. De pijn in de onderrug staat op de voorgrond maar uitstraling naar de bil of het bovenbeen komt ook regelmatig voor. Aspecifieke lage rugpijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van (zware) voorwerpen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episodes optreden. Hiernaast kan er sprake zijn van ochtend- of startstijfheid in de rug. Vaak vindt de eerste episode tussen het 20e en 50e levensjaar plaats.

Is er geen sprake van een andere rugaandoening?

Om de diagnose aspecifieke rugklachten te geven worden eerst de specifieke rugklachten uitgesloten. Met de informatie uit de voorgeschiedenis van de patiënt, de klachten en het fysiotherapeutische onderzoek kan de diagnose vaak al gesteld worden en is er meestal geen behoefte aan beeldvormend onderzoek (röntgenfoto of MRI-scan). Bovendien zegt beeldvormend onderzoek vaak erg weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Kun je iets tegen de pijn doen?

Ondanks dat er geen specifieke oorzaak is die voor de klachten zorgt, kan deze wel behandeld worden. Het is juist belangrijk om in beweging te blijven. Bedrust heeft geen positief effect op het herstel. Naast het blijven bewegen zijn er specifieke oefeningen die uitgevoerd kunnen worden. Deze zorgen vaak voor een verlichting van de klachten. De fysiotherapeut kan met een uitgebreid bewegingsonderzoek vaststellen welke oefeningen jij het best kunt doen en naar verwachting het meest effectief zullen zijn.

Hoelang duren deze klachten?

Over het algemeen verdwijnen de rugklachten bij 80-90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken. Het kan dus voorkomen dat de klachten langer aanhouden. Het is in dat geval verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken voor advies en oefentherapie. In de meeste gevallen heeft oefentherapie namelijk een beter effect dan geen behandeling.

Heb jij het gevoel dat er sprake is van aspecifieke lage rugklachten bij jou? Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Neem telefonisch contact met ons op voor een afspraak of meld je aan via onze website.

Afspraak maken

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan. De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw lage rugklachten beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Tags: , ,
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut