behandeling van lage rugklachten bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Wat doe ik tegen lage rugpijn?

Rugpijn kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren in het uitvoeren van je dagelijkse taken. Je kunt ermee opstaan en ermee naar bed gaan. Tillen is vervelend en lang in een houding staan of zitten zorgen ervoor dat de klachten toenemen. Komt jou dit bekend voor? Dan kan het zijn dat jij last hebt van aspecifieke lage rugklachten. Lees in deze blog wat deze klachten betekenen en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Lage rugpijn wordt verdeeld in twee groepen: specifieke en aspecifieke lage rugklachten. Specifieke lage rugpijn is een rugklacht met een specifieke verklaring zoals een hernia of artrose. Aspecifieke lage rugpijn is een rugklacht zonder een aanwijsbare specifieke verklaring. Van deze twee groepen komt aspecifieke lage rugpijn bij 90% van alle mensen met lage rugpijn voor.

Wil je graag je lage rugklachten verbeteren? Als je direct aan de slag wilt gaan met aanpakken van je rugklachten zonder naar een fysiotherapeut te hoeven gaan, klik dan op onderstaande knop:

Direct zelf je langdurige lage rugklachten aanpakken

Hoe ontstaan lage rugklachten en waar heb je last van?

Aspecifieke lage rugklachten kunnen plotseling ontstaan (het schiet in de rug) of geleidelijk erger worden. De pijn is vaak zeurend van aard en kan erg aanwezig zijn. De pijn in de onderrug staat op de voorgrond, maar uitstraling naar de bil of het bovenbeen komt ook regelmatig voor. Aspecifieke lage rugpijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van (zware) voorwerpen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episodes optreden. Hiernaast kan sprake zijn van ochtend- of startstijfheid van de rug. Vaak hebben mensen voor het eerst last van deze klachten tussen het 20ste en 50ste levensjaar.

Is niet sprake van een andere rugaandoening?

Om de diagnose aspecifieke rugklachten te geven, worden eerst de specifieke rugklachten uitgesloten. Met de informatie uit de voorgeschiedenis, het klachtenbeeld en het onderzoek van een sportarts of (sport)fysiotherapeut kan de diagnose vaak al gesteld worden. Meestal wordt geen aanvullend, beeldvormend onderzoek (zoals een röntgenfoto of MRI-scan) aangevraagd. Bovendien zegt beeldvormend onderzoek meestal erg weinig over de rugpijn die iemand ervaart.

Kun je iets tegen de rugpijn doen?

Ondanks dat er geen specifieke oorzaak is die voor de klachten zorgt, kun je deze wel aanpakken. Het is juist belangrijk om in beweging te blijven. Bedrust heeft geen positief effect op het herstel. Naast het blijven bewegen zijn er specifieke oefeningen die uitgevoerd kunnen worden. Deze zorgen vaak voor verlichting van de klachten. In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ krijg je veel oefeningen en adviezen waarmee aan de slag kunt gaan op weg naar herstel.

Hoelang duren deze klachten?

Over het algemeen verdwijnen de rugklachten bij 80 tot 90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken. Het kan dus voorkomen dat de klachten langer aanhouden. Het is in dat geval verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken voor advies en oefentherapie. In de meeste gevallen heeft oefentherapie namelijk een beter effect dan geen behandeling.

Heb jij het gevoel dat bij jou sprake is van aspecifieke lage rugklachten en heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen of Beuningen? Kijk dan op het overzicht van onze vestigingen.

Tags: , ,

Heb jij last van langdurige lage rugklachten en wil je direct aan de slag met het aanpakken van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om vandaag nog en onder eigen verantwoordelijkheid je klachten te verminderen. Zo word je minder gehinderd door je klachten.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut