Wat kan ik tegen spanning rondom mijn hoge rug en schouders doen?

Tijdsdruk, een ingrijpende gebeurtenis, onmacht, minder sociaal contact en prestatiedruk zijn allemaal factoren die voor stress kunnen zorgen. Deze factoren noemen we ook wel stressoren. Tijdens de Coronacrisis komen stressoren meer voor dan voorheen en dit kan een effect op je lichaam hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten zijn die rond je schouder, schouderblad of hoge rug zitten. Om te begrijpen wat de invloed is van stressoren, is het belangrijk om te weten hoe het lichaam hierop reageert. Ben jij benieuwd naar hoe stressoren invloed kunnen hebben op jouw lichaam en hoe je hiermee kunt omgaan? Lees dan verder in deze blog.

Wat doet stress met het lichaam?

Op het moment dat wij stress ervaren ontstaat er een lichamelijke reactie. Dit houdt in dat de hartslag stijgt, de ademhaling sneller wordt en spieren aanspannen. Bij het afnemen van stress daalt de hartslag, wordt de ademhaling langzamer en ontspannen de spieren. Als de stress aanhoudt, dan blijven ook reacties zoals de spierspanning aanwezig. Deze spanning in het lichaam kan zich na verloop van tijd uiten in pijnklachten in de schouder, tussen de schouderbladen en in de hoge rug.

Als deze klachten aanhouden, kan dit voor frustratie zorgen. De meest eenvoudige taak kan al lastig worden om uit te voeren, met als gevolg nog meer spanning. Dit kan dan weer voor nog meer stress zorgen, waardoor je in een negatieve spiraal belandt. De klachten blijven aanwezig en gaan niet weg. Om de pijn te ontwijken gaan veel mensen minder bewegen, terwijl het lichaam juist gemaakt is om te bewegen.

Het is belangrijk om te weten waar deze klachten vandaan komen en of deze ook daadwerkelijk door stress veroorzaakt worden. Ga daarom ook zelf na of er geen andere factoren in je leven veranderd zijn (zoals andere lichamelijke klachten, inname van medicijnen of wijziging hierin, etc.).

Wat kun je aan spanning rondom de schouders en hoge rug doen?

Door de stressoren te verminderen kan de intensiteit van de klachten snel afnemen. Naast het verminderen van de stressoren, kunnen ook specifieke oefeningen ervoor zorgen dat de klachten minder worden. De sportartsen en (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal kunnen jou goed helpen om de stressoren in kaart te brengen. Door middel van een vraaggesprek en onderzoek kunnen zij achterhalen wat de oorzaak van de klachten is of waarom de klachten aanwezig blijven. Samen met jou wordt er een behandelplan opgesteld. De behandelingen kunnen bestaan uit oefentherapie, advies en/of verschillende fysiotherapeutische technieken. De fysiotherapeut zal ook aandacht besteden aan het voorkomen van de klachten in de toekomst.

Heb jij last van spanningsklachten van je nek en/of schouder, hoge rug of tussen je schouderbladen en weet je niet hoe je hiervan af komt? Aarzel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Denk jij dat je spanningsklachten komen door een verkeerde werkhouding en niet goed ingerichte werkplek, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Dan kan het zinvol zijn om een consult werkhouding en werkplek aan te vragen. Een van onze fysiotherapeut gaat dan met jou kijken hoe je een goede werkhouding kunt aannemen en hoe je je werkplek zo optimaal mogelijk inricht.

Afspraak maken

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van SMCP, maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan. De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw achillespeesklachten beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut