voor behandeling fysiotherapie bij klachten van je bovenrug en schouders moet je naar sport medisch centrum papendal

Wat doe ik tegen spanning rondom mijn hoge rug en schouders?

Tijdsdruk, een ingrijpende gebeurtenis, onmacht, minder sociaal contact en prestatiedruk zijn allemaal factoren die voor stress kunnen zorgen. Deze factoren noemen we ook wel stressoren. We worden tegenwoordig meer dan ooit blootgesteld aan deze stressoren en dit kan een effect op je lichaam hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld klachten zijn die rond je schouder, schouderblad of hoge rug zitten. Om te begrijpen wat de invloed is van stressoren, is het belangrijk om te weten hoe het lichaam hierop reageert. Ben jij benieuwd naar hoe stressoren invloed kunnen hebben op jouw lichaam en hoe je hiermee kunt omgaan? Lees dan verder in deze blog.

Wat doet stress met je lichaam?

Op het moment dat wij stress ervaren ontstaat er een lichamelijke reactie. Dit houdt in dat de hartslag stijgt, de ademhaling sneller wordt en spieren aanspannen. Bij het afnemen van stress daalt de hartslag, wordt de ademhaling langzamer en ontspannen de spieren. Als de stress aanhoudt, dan blijven ook reacties zoals de spierspanning aanwezig. Deze spanning in het lichaam kan zich na verloop van tijd uiten in pijnklachten in de schouder, tussen de schouderbladen en in de hoge rug.

Als deze klachten aanhouden, kan dit voor frustratie zorgen. De meest eenvoudige taak kan al lastig worden om uit te voeren, met als gevolg nog meer spanning. Dit kan dan weer voor nog meer stress zorgen, waardoor je in een negatieve spiraal belandt. De klachten blijven aanwezig en gaan niet weg. Om de pijn te ontwijken gaan veel mensen minder bewegen, terwijl het lichaam juist gemaakt is om te bewegen.

Het is belangrijk om te weten waar deze klachten vandaan komen en of deze ook daadwerkelijk door stress veroorzaakt worden. Ga daarom ook zelf na of er geen andere factoren in je leven veranderd zijn (zoals andere lichamelijke klachten, inname van medicijnen of wijziging hierin, etc.).

Wat kun je aan spanning rondom je hoge rug en schouders doen?

Door de stressoren te verminderen kan de intensiteit van de klachten snel afnemen. Naast het verminderen van de stressoren, kunnen ook specifieke oefeningen ervoor zorgen dat de klachten minder worden. De sportartsen en (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal helpen jou goed op weg om de stressoren in kaart te brengen. Met een vraaggesprek en onderzoek kunnen zij achterhalen wat de oorzaak van de klachten is of waarom de klachten aanwezig blijven. Samen met jou wordt er een behandelplan opgesteld. De behandelingen kunnen bestaan uit oefentherapie, advies en/of verschillende fysiotherapeutische technieken. De fysiotherapeut zal ook aandacht besteden aan het voorkomen van de klachten in de toekomst.

Denk jij dat je spanningsklachten komen door een verkeerde werkhouding en niet goed ingerichte werkplek, bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt? Dan kan het zinvol zijn om een consult werkhouding en werkplek aan te vragen. Eén van onze fysiotherapeuten gaat dan met jou kijken hoe je een goede werkhouding aanneemt en hoe je je werkplek zo optimaal mogelijk inricht.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van spanning rondom je hoge rug en schouders? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van je spanning rondom je hoge rug en schouders? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige nekklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en meer effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.

Tags: , , , , ,
Oorspronkelijke prijs was:  19,95.Huidige prijs is:  14,95.Euro

Heb jij langdurige nekklachten en wil je deze gericht aanpakken? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je meer grip krijgt op je nekklachten. Zo word je minder gehinderd in je dagelijkse bewegen, werk of sport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut