behandeling van klachten aanhechting achillespees bij fysiotherapie Nijmegen van Sport Medisch Centrum Papendal

Hoe kom ik van aanhechtingspijn van mijn achillespees af?

Ervaar jij pijn aan de aanhechting van je achillespees of wil je weten hoe je met jouw achillespeesklacht moet omgaan? Lees dan in deze blog hoe je van je klachten af kunt komen. Vrijwel altijd treden deze klachten op door overbelasting. De aanhechting van de achillespees heeft te weinig tijd gehad om te herstellen na een belasting. Gebeurt dit vaker, dan kunnen de klachten langdurig van aard worden.

Wat is aanhechtingspijn van de achillespees?

Achillespees klachten komen geregeld voor in de sportende en niet-sportende populatie. Van de 1000 patiënten die de huisarts raadplegen hebben ongeveer 2 tot 3 achillespeesklachten. Hardlopers (lange afstand), explosiefsporters, wandelaars en mannen tussen de 40 en 60 jaar oud zijn groepen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van achillespeesklachten. De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. Het is de dikste en sterkste pees in ons lichaam en is ongeveer 15 cm lang, begint ongeveer in het midden van de kuitspieren en hecht aan op de bovenkant van het hielbot. Achillespeesklachten kunnen onderverdeeld worden in klachten aan het middengedeelte en klachten aan de aanhechting. In deze blog bespreken we klachten aan de aanhechting van de achillespees. Dit wordt insertietendinopathie genoemd. Veelvoorkomende symptomen van dit type achillespeesklachten zijn:

  • Geleidelijk ontstaan van pijn rondom de aanhechting van de achillespees.
  • Pijn is initieel met een paar stappen verdwenen (ochtendstijfheid).
  • Bij langdurige klachten is de pijn ook aanwezig tijdens activiteiten.
  • Er is spraken van een gevoelige verdikking/zwelling rondom de aanhechting van de achillespees.
  • Door de klachten wordt er minder vaak gesport en zijn de sport prestaties minder goed.

Deze klachten aan de aanhechting van de achillespees ontstaan vaak geleidelijk en kunnen in enkele maanden verergeren. In het begin zijn de klachten voornamelijk aanwezig na een (intensieve) inspanning in de vorm van een pijnlijke opstart stijfheid die verdwijnt met een paar stappen. De klachten kunnen ook in rust aanwezig zijn.

Door een te hoge sportbelasting of een te snelle opbouw van de sportbelasting kan in de achillespees een reactie plaatsvinden. De pees moet kunnen herstellen en sterker worden. Gun je de pees onvoldoende hersteltijd, dan ontstaat er een negatieve balans tussen de belasting en belastbaarheid en vermindert de kwaliteit van de pees. Vanaf 40-jarige leeftijd neemt de kwaliteit en sterkte van de achillespezen geleidelijk af door een natuurlijk verouderingsproces.

Wat kun je doen aan aanhechtingspijn van de achillespees?

Gelukkig kan dit type achillespeesklachten effectief aangepakt worden. Een goede afstemming van de belasting op de belastbaarheid van de aanhechting van de achillespees is de allereerste en belangrijkste stap. Dit betekent soms dat de belasting dermate omlaag moet, zodat de bewegingen pijnvrij gemaakt kunnen worden. Na een periode van gedoseerde rust, dienen de sport-/beweegactiviteiten geleidelijk aan te worden opgebouwd. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die de achillespezen kunnen versterken en dus weerbaarder maken tegen mogelijke overbelasting. De fysiotherapeut kan jou goed begeleiden in het uitvoeren van oefeningen, maar ook bij het afstemmen van de belasting op de belastbaarheid.

Hoe lang duurt het herstel van aanhechtingspijn van de achillespees?

Het herstel van een achillespees is afhankelijk van de duur van de klachten, je leeftijd en je algehele gezondheid. Ook het niveau waarop men weer wil kunnen bewegen, bepaalt hoe lang het herstel duurt. In sommige gevallen duren de klachten maar 1 tot 2 maanden. In andere gevallen duren de klachten meer dan 6 maanden. Wanneer klachten al lang bestaan, is veel geduld nodig. De meeste mensen komen uiteindelijk helemaal van hun achillespeesklachten af. Echter bestaat de kans dat de klachten terugkeren. Het continu afstemmen van de belasting en wat men aankan is uitermate belangrijk. Heb je acute óf langdurige achillespeesklachten en heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kom je op het spreekuur van de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van patiënten die met achillespeesklachten bij ons in behandeling zijn geweest? Lees dan de klantverhalen van Robert Loeff en Jan Slagmolen.

Achillespeesspreekuur sportarts/fysiotherapeut bij langdurige achillespeesklachten

Het kan zijn dat je al lang last hebt van achillespeesklachten en dat je ergens al therapie en behandeling hebt gehad, maar zonder resultaat. Als dit bij jou het geval is, is er een optie om langs te komen op ons achillespeesspreekuur. Hierin zullen sportarts Diederik Oei en sportfysiotherapeut Rolf Oostenbrink gezamenlijk het intakegesprek en het onderzoek inclusief een echo uitvoeren. De onderliggende oorzaken van de achillespeesklachten worden uitgebreid onderzocht. Vraag je huisarts naar een verwijzing voor het achillespeesspreekuur. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut