bil pijn en heup pijn laten behandelen door fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe herken je een inklemming van de heup?

Impingement of inklemming van de heup komt vaak voor. Het is een pijnlijke blessure die er voor zorgt dat sportactiviteiten en soms zelfs normaal dagelijks leven lastig worden. Echter niet alle heuppijn wordt veroorzaak door een impingement. Dus hoe herken je deze blessure en wat is eraan te doen?

Heup pijn komt veel voor

Pijn in de heupregio is iets wat veel voorkomt. Ongeveer 10% van de volwassenen heeft wel eens heuppijn en dat aantal wordt hoger naarmate mensen ouder worden. Er zijn verschillende oorzaken van heuppijn waarvan inklemming of impingement van de heup er een is. Deze inklemmingsklachten openbaren zich het meeste tussen het 20e en 50e levensjaar en komen vaak tot uiting in sportactiviteiten. Sporten die een hoger risico met zich meebrengen zijn sporten waarin veel wenden en keren of draaien (rotaties) voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn voetbal, hockey, maar ook dansen en vechtsporten.

Wat is impingement van de heup?

Bij deze heupklacht is er sprake van een gevoel van inklemming in de heup. Deze inklemming vindt plaats bij beweging (bijvoorbeeld heupbuiging) en geeft dan pijnklachten. Men vermoedt dat er sprake is van een inklemming tussen de heupkop en heupkom. Deze zou onder andere kunnen ontstaan door (lijst niet compleet):

  • Verdikkingen van de heupkop (wordt ook wel CAM genoemd)
  • Verdikkingen van de heupkom (wordt ook wel PINCER genoemd)
  • Labrum (kraakbeenring om de heupkom)
  • Kraakbeen

Meer uitleg hoe dit precies zit, zie je in deze video. Die overigens uiteindelijk gaat over een kijkoperatie van de heup:

Titel: Kijkoperatie van de heup bij Rijnstate
Bron: Rijnstate

Hoe ontstaat een impingement van de heup?

  • Een impingement van de heup kan ontstaan na een ongeluk(je) zoals een val of uitglijden. Je ervaart dan vrij snel na dit trauma pijnklachten.
  • Ook zijn er een aantal sporten waarbij het risico om deze pijn te krijgen hoger is, zoals voetbal en dansen.
  • Verder zijn er redenen om aan te nemen dat veel sporten in de jeugd ook een hoger risico kan geven

We weten dat er naast deze factoren zeker nog andere redenen bestaan, maar om dit te achterhalen, is nog veel onderzoek nodig.

Heb ik dit?

Om te achterhalen of je impingement van de heup hebt, loop je een aantal kenmerken langs en kijk je of die van toepassing zijn op jouw situatie. Een impingement van de heup heeft namelijk een aantal specifieke kenmerken:

  • Pijn in de heupregio (de meeste patiënten hebben pijn aan de voorkant van hun heup)
  • Pijn voelt als een diepe pijn in de heup waar je niet goed bij kan
  • De heup kan bij bewegen ‘klikken’ en ‘knoepen’
  • Het buigen en draaien van de heup tegelijk doet pijn en kan vaak minder ver dan de andere kant
  • Sporten geeft meer pijn dan niet sporten
  • De pijn verdwijnt na enkele dagen maar komt terug bij meer bewegen

Wat is eraan te doen?

Als je deze klachten herkent is het zinvol om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen controleren of er inderdaad sprake is van inklemmingsklachten en kunnen je adviseren wat je eraan kan doen. Sommige patiënten hebben veel baat bij therapie, terwijl anderen uiteindelijk een operatie nodig hebben om te kunnen herstellen. De fysiotherapeut en arts kunnen je hierover informeren. Ook kun je overwegen om eerst aan de slag te gaan met ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je bilklachten op’. In dit product krijg je een ruim aanbod van oefeningen die je eenvoudig thuis kunt doen.

Ja, ik wil eerst aan de slag met adviezen en oefeningen uit ‘Los zelf je bilklachten op’

Herken jij je hierin?

Het is aan te raden je te melden bij je huisarts of een van onze experts als je heupklachten ervaart. Op deze website vind je extra informatie over deze aandoening en enkele oefeningen die gebruikt kunnen worden om de heup sterker te maken. Aarzel dan niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Vraag het de fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,

Heb jij hardnekkige bilklachten in je dagelijkse bezigheden zoals werk of sport? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut