behandeling van stressfractuur in fysiotherapie nijmegen

Wat doe ik tegen pijn in mijn voet door een stressfractuur?

Heb je pijn tijdens het belasten van de voet dan zijn er veel verschillende aandoeningen waar je last van kunt hebben. De voet bestaat namelijk uit een samenstelling van vele botten, spieren, pezen en banden en we belasten de voet veel en vaak. Heb je last van pijn in de voet die snel komt opzetten tijdens belasting, hevig is en gepaard gaat met lokale zwelling en roodheid? Dan bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt. Deze kan niet goed genezen indien geen goede behandeling plaatsvindt. Lees in deze blog wat je moet doen wanneer je (mogelijk) met een stressfractuur te maken hebt.

Wat is een stressfractuur?

Een stressfractuur is een scheur(tje) in het bot. Deze scheur kan erg klein zijn, maar veel pijn veroorzaken. Vooral in de voet is deze erg vervelend, omdat de voet belast wordt door het lichaamsgewicht tijdens de meeste beweegactiviteiten. Bij activiteiten zoals hardlopen en sprongbelasting zijn de krachten die inwerken op de voet tot wel negen keer het lichaamsgewicht. Stressfracturen kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komen vooral in de voet voor door overbelasting van een voetbotje. Normaal beginnen de klachten met een lichte pijn die pas later tijdens de beweegactiviteit ontstaat en wegtrekt na de belasting. Deze lichte pijn kan verergeren wanneer deze niet behandeld wordt. Mensen waarbij een stressfractuur vaker voorkomt zijn hardlopers, voetballers en dansers.

Wat zijn de oorzaken van een stressfractuur van de voet?

Een stressfractuur kan ontstaan als er te vaak en te hoge krachten op de voet inwerken, zonder voldoende herstel. Het is over het algemeen een overbelasting van botweefsel. Meestal ontstaat een stressfractuur door een samenspel van verschillende factoren. Zo kan een te snelle en te intensieve opbouw in een loop- of sportprogramma leiden tot een stressfractuur. Andere factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder andere het lopen op een harde ondergrond, slecht schoeisel, afwijkingen van de voeten en een verstoorde stofwisseling. In geval van een stressfractuur is het raadzaam om te onderzoeken welke factoren bij jou een rol spelen.

De behandeling van een stressfractuur

Het is aan te raden om eerst een bezoek aan de huisarts of sportarts te brengen. Deze zal door middel van vragen, onderzoek en eventueel röntgenfoto’s vaststellen of sprake is van een stressfractuur. Bij een aantoonbare stressfractuur, stop dan met de activiteiten waarbij de pijn optreedt. Afhankelijk van de ernst van de fractuur duurt het herstel meestal enkele weken tot enkele maanden.

Een fysiotherapeut en sportarts kunnen je goed begeleiden bij een optimaal herstel en botgenezing. Aspecten die meegenomen kunnen worden in de behandeling zijn, onder andere het verbeteren van je looptechniek, het sterker maken van je voet- en onderbeenspieren met specifiek oefeningen alsmede advies over belasting en opbouw van belasting. Aanvullend kunnen steunzolen of controle van je (hardloop)schoenen nodig zijn om het herstel te versnellen of een terugkerende stressfractuur te voorkomen.

Denk jij last te hebben van een stressfactuur of wens je begeleiding bij je herstel na een stressfractuur? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn voor revalidatie ook zonder verwijzing toegankelijk. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Heb jij hardnekkige klachten onder je voet of hak tijdens het staan, wandelen of sporten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut