behandeling van stressfractuur in fysiotherapie nijmegen

Wat doe ik tegen pijn in mijn voet door een stressfractuur?

Heb je pijn tijdens het belasten van de voet dan zijn er veel verschillende aandoeningen waar je last van kunt hebben. De voet bestaat namelijk uit een samenstelling van vele botten, spieren, pezen en banden en we belasten de voet veel en vaak. Heb je last van pijn in de voet die snel komt opzetten tijdens belasting, hevig is en gepaard gaat met lokale zwelling en roodheid? Dan bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt. Deze kan niet goed genezen indien geen goede behandeling plaatsvindt. Lees in deze blog wat je moet doen wanneer je (mogelijk) met een stressfractuur te maken hebt.

Wat is een stressfractuur?

Een stressfractuur is een scheur(tje) in het bot. Deze scheur kan erg klein zijn, maar veel pijn veroorzaken. Vooral in de voet is deze erg vervelend, omdat de voet belast wordt door het lichaamsgewicht tijdens de meeste beweegactiviteiten. Bij activiteiten zoals hardlopen en sprongbelasting zijn de krachten die inwerken op de voet tot wel negen keer het lichaamsgewicht. Stressfracturen kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam voorkomen, maar komen vooral in de voet voor door overbelasting van een voetbotje. Normaal beginnen de klachten met een lichte pijn die pas later tijdens de beweegactiviteit ontstaat en wegtrekt na de belasting. Deze lichte pijn kan verergeren wanneer deze niet behandeld wordt. Mensen waarbij een stressfractuur vaker voorkomt zijn hardlopers, voetballers en dansers.

Wat zijn de oorzaken van een stressfractuur van de voet?

Een stressfractuur kan ontstaan als er te vaak en te hoge krachten op de voet inwerken, zonder voldoende herstel. Het is over het algemeen een overbelasting van botweefsel. Meestal ontstaat een stressfractuur door een samenspel van verschillende factoren. Zo kan een te snelle en te intensieve opbouw in een loop- of sportprogramma leiden tot een stressfractuur. Andere factoren die van invloed kunnen zijn, zijn onder andere het lopen op een harde ondergrond, slecht schoeisel, afwijkingen van de voeten en een verstoorde stofwisseling. In geval van een stressfractuur is het raadzaam om te onderzoeken welke factoren bij jou een rol spelen.

De behandeling van een stressfractuur

Het is aan te raden om eerst een bezoek aan de huisarts of sportarts te brengen. Deze zal door middel van vragen, onderzoek en eventueel röntgenfoto’s vaststellen of sprake is van een stressfractuur. Bij een aantoonbare stressfractuur, stop dan met de activiteiten waarbij de pijn optreedt. Afhankelijk van de ernst van de fractuur duurt het herstel meestal enkele weken tot enkele maanden.

Een fysiotherapeut en sportarts kunnen je goed begeleiden bij een optimaal herstel en botgenezing. Aspecten die meegenomen kunnen worden in de behandeling zijn, onder andere het verbeteren van je looptechniek, het sterker maken van je voet- en onderbeenspieren met specifiek oefeningen alsmede advies over belasting en opbouw van belasting. Aanvullend kunnen steunzolen of controle van je (hardloop)schoenen nodig zijn om het herstel te versnellen of een terugkerende stressfractuur te voorkomen.

Denk jij last te hebben van een stressfactuur of wens je begeleiding bij je herstel na een stressfractuur? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn voor revalidatie ook zonder verwijzing toegankelijk. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut