Veel gestelde vragen over enkelklachten

 

Hoe moet ik mijn verzwikte enkel behandelen?

Een verzwikking van de enkel kan qua hersteltijd erg verschillen. Deze is afhankelijk van de ernst van het letsel. Na het verzwikken van de enkel duurt het normaal gesproken 6 weken voordat deze hersteld is. Een complexer letsel kan er 6 tot 12 weken duren. Als de nodige rust en aangepaste belasting juist toegepast worden, zal de enkel snel beter moeten aanvoelen. Verminderen de klachten niet? Dan is het slim om contact op te nemen met de huisarts, sportarts of (sport)fysiotherapeut. Na een verzwikte enkel is het mogelijk dat er sprake is van instabiliteit van de enkel. Hierdoor kun je niet meteen je dagelijkse activiteiten weer uitvoeren. Tapen of een brace ondersteunen dan de enkel. Het is belangrijk om zo snel mogelijk weer de enkel te belasten mits de pijn dat toestaat. Een fysiotherapeut kan je helpen met het tapen, advies geven en begeleiden, zodat je bewegingen en activiteiten weer zo snel mogelijk kunt uitvoeren. Dit kan gedaan worden door samen een herstelschema te maken. Zo kun je de juiste belasting en oefening uitvoeren passend bij de herstelfase waarin je zit.

Worden mijn enkels slap van een brace of tape?

Allereerst is het belangrijk om je af te vragen met welke reden je een brace of tape wilt dragen. Het is niet erg om een brace te dragen of de enkel te tapen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je enkels hier niet slap door worden. Echter is het goed om hier niet afhankelijk van te zijn. Dit betekent dat je jouw enkel zo traint dat het voldoende stabiliteit, coördinatie en kracht heeft. Op deze manier krijg je meer vertrouwen in je enkel en heb je de brace of tape minder of zelfs niet meer nodig. Als je het gevoel hebt dat je ook een brace nodig hebt voor dagelijkse beweegactiviteiten, dan is het verstandig dit eens met één van onze fysiotherapeuten te bespreken en samen een plan te maken.

Worden je voeten lui van zooltjes?

Een goede (sport)steunzool verwent de voetspieren niet. Een steunzool, en zeker een sportsteunzool, moet het natuurlijke inveren van de voet respecteren, waardoor de spieren actief en sterk blijven. De steun dient de voet te helpen, daar waar de voet het zelf niet redt. Meer steun is nadelig ten aanzien van de spieractiviteit en de krachtverwerkende functie van de voet. De energie die de voet zelf niet kan verwerken, zal elders in het lichaam verwerkt moeten worden. Dit betekent dat er door teveel steun hogerop in de bewegingsketen, bijvoorbeeld knie of heup, klachten kunnen ontstaan. Bij het specificeren van een (sport)steunzool gebruiken wij liever te weinig of te zachte steun om de kans op klachten of het ‘verwennen’ van spieren te minimaliseren. Afhankelijk van het beloop van de klachten, zoals bijvoorbeeld onvoldoende herstel, kan later besloten worden de steun te verhogen. Bedenk daarbij dat een (sport)steunzool ook tijdelijk toegepast kan worden. Het gebruik kan worden afgebouwd als de klachten goed zijn hersteld.

Hoe voorkom ik dat ik elke keer mijn enkel verzwik?

Het enkelgewricht wordt stevig bij elkaar gehouden door kapsel, banden en spieren rondom de enkel. In zowel de enkelbanden, spieren als het gewrichtskapsel zitten sensoren die bewegingen in de enkel kunnen waarnemen. Bij het herhaaldelijk verzwikken van de enkel, kan het zijn dat de sensoren beschadigd zijn en dus minder goed functioneren. Goed functionerende sensoren zorgen er namelijk voor dat op het moment dat je dreigt te verzwikken er snel actie ondernomen wordt. De samenwerking van spieren onderling en de stevigheid van de enkelbanden zijn belangrijk voor een ‘stabiel’ gevoel van de enkel. Het is belangrijk hieraan te werken samen met de fysiotherapeut.

Mijn enkel blijft dik. Moet er een MRI-scan of röntgenfoto gemaakt worden?

In de praktijk worden na een trauma (verzwikking) de Ottawa-enkelregels gebruikt, waarbij op grond van de aanwezigheid van drukpijn op specifieke plaatsen de noodzaak van een röntgenfoto wordt bepaald. Deze regels werden vastgesteld, nadat was gebleken dat er veel te frequent onnodige röntgenfoto’s werden gemaakt na een verzwikking van de enkel. Heb je langer bestaande klachten en blijft je enkel dik, raadpleeg dan eerst je huisarts, sportarts of een (sport)fysiotherapeut om de oorzaak te achterhalen en om te beoordelen of er een indicatie is voor verder onderzoek.

Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb?

Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing. Het zorgt voor pijn op het moment dat je gewicht zet op je onlangs verzwikte enkel. Hierdoor ga je de enkel op geleide van de pijn belasten waardoor de enkel kan herstellen. Op den duur zorgt dit ervoor dat het vocht gaat afnemen. Indien de zwelling niet vermindert of klachten niet afnemen, is het raadzaam om contact op te nemen met één van onze fysiotherapeuten om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is en indien nodig een behandeling te starten.

Moet ik met krukken lopen na verzwikking?

In de eerste fase (0-10 dagen) van herstel is het advies om te belasten op geleide van pijn. Het is belangrijk om een symmetrische belasting te stimuleren en indien mogelijk een actieve afwikkeling van de voet te verkrijgen. Voorkom een toename van ontstekingssymptomen zoals toename van pijn en zwelling. Lukt het je niet om dit toe te passen, dan kunnen elleboogkrukken een goede ondersteuning voor je zijn.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Lees meer over het videoconsult

  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut