bij fysiotherapie Nijmegen krijg je behandeling bij pijn peesplaat voet

Pijn onder de voet (fasciitis plantaris)

Pijn onder de voet in de buurt van de hak tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van het bindweefsel van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor. De stugge en dikke peesplaat van de voet ondersteunt de spanningsboog van de voet bij belasting en loopt van de hak naar de tenen. Heb je pijn onder je voet en denk je dat er bij jou sprake is van een fasciitis plantaris? Lees dan in deze blog verder wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen.

Wat is een fasciitis plantaris?

Faciitis plantaris is een aandoening waarbij sprake is van een stoornis van de peesvezels meestal ter hoogte van de aanhechting op de voorzijde van de hak. Deze kenmerkt zich door kleine scheurtjes en een kwaliteitsvermindering van de peesvezels. Je voelt vaak een stekende, zeurende pijn onder de voet ter hoogte van de voorzijde van de hak. Deze pijn kan soms ook naar voren uitstralen over de voetzool. De klachten zijn vaak het hevigst bij de eerste passen na opstaan uit bed in de ochtend of wanneer je weer gaat lopen na een tijdje stilgezeten te hebben. In hoeverre verschilt een fasciitis plantaris van een hielspoor? Bij een hielspoor bevinden de klachten zich heel lokaal en precies in het midden van de hak. Bij een fasciitis plantaris bevinden de klachten zich meer naar voren en vaak meer verspreid.

Wat zijn de oorzaken van een fasciitis plantaris?

De oorzaken van fasciitis plantaris zijn niet helemaal duidelijk. Wel zijn er bekende risicofactoren die een rol kunnen spelen in het krijgen van een fasciitis plantaris, namelijk:
– overgewicht
– een inactieve leefstijl
– overbelasting door bijvoorbeeld lange periodes staan en wandelen
– verhoogde kuitspanning
– een acute toename van belasting van de voetzool
– slecht schoeisel
– een doorgezakte voetgewelf
– een beperkte bewegelijkheid van de enkelbuiging
– diabetes type 2

Wat kun je aan een fasciitis plantaris doen?

De behandeling van een fasciitis plantaris kan een langdurig proces zijn en is voor iedereen anders. Er is een aantal effectieve behandelingen bekend die zowel op de korte termijn als lange termijn de klachten van de voetzool kunnen verminderen of verhelpen.

Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat. Eventueel kan een steunzool na een voet- en loopanalyse extra steun geven aan de peesplaat. Daarnaast zijn er een verschillende oefeningen die de peesplaat kunnen versterken. Bij deze oefeningen kan een sportarts of (sport)fysiotherapeut je goed ondersteunen. Ook kan shockwavetherapie in sommige gevallen uitkomst bieden.

Afhankelijk van de duur van de klachten kan een stapsgewijze aanpak je helpen bij het terugkeren naar (sport)activiteiten op niveau. Heb je een acute of langdurige fasciitis plantaris, heb je vragen over je eigen aanpak of kom je er niet helemaal zelfstandig uit? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten en podotherapeut zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Neem telefonisch contact met ons op of maak een afspraak via onze website.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut