bij fysiotherapie Nijmegen krijg je behandeling bij pijn peesplaat voet

Pijn onder de voet (fasciitis plantaris)

Pijn onder de voet in de buurt van de hak tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van het bindweefsel van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor. De stugge en dikke peesplaat van de voet ondersteunt de spanningsboog van de voet bij belasting en loopt van de hak naar de tenen. Heb je pijn onder je voet en denk je dat er bij jou sprake is van een fasciitis plantaris? Lees dan in deze blog verder wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen.

Wat is een fasciitis plantaris?

Faciitis plantaris is een aandoening waarbij sprake is van een stoornis van de peesvezels meestal ter hoogte van de aanhechting op de voorzijde van de hak. Deze kenmerkt zich door kleine scheurtjes en een kwaliteitsvermindering van de peesvezels. Je voelt vaak een stekende, zeurende pijn onder de voet ter hoogte van de voorzijde van de hak. Deze pijn kan soms ook naar voren uitstralen over de voetzool. De klachten zijn vaak het hevigst bij de eerste passen na opstaan uit bed in de ochtend of wanneer je weer gaat lopen na een tijdje stilgezeten te hebben. In hoeverre verschilt een fasciitis plantaris van een hielspoor? Bij een hielspoor bevinden de klachten zich heel lokaal en precies in het midden van de hak. Bij een fasciitis plantaris bevinden de klachten zich meer naar voren en vaak meer verspreid.

Wat zijn de oorzaken van een fasciitis plantaris?

De oorzaken van fasciitis plantaris zijn niet helemaal duidelijk. Wel zijn er bekende risicofactoren die een rol kunnen spelen in het krijgen van een fasciitis plantaris, namelijk:
– overgewicht
– een inactieve leefstijl
– overbelasting door bijvoorbeeld lange periodes staan en wandelen
– verhoogde kuitspanning
– een acute toename van belasting van de voetzool
– slecht schoeisel
– een doorgezakte voetgewelf
– een beperkte bewegelijkheid van de enkelbuiging
– diabetes type 2

Wat kun je aan een fasciitis plantaris doen?

De behandeling van een fasciitis plantaris kan een langdurig proces zijn en is voor iedereen anders. Er is een aantal effectieve behandelingen bekend die zowel op de korte termijn als lange termijn de klachten van de voetzool kunnen verminderen of verhelpen.

Het voornaamste en belangrijkste is de afstemming van de (loop)belasting op de belastbaarheid van de peesplaat. Hierbij kan het helpen om goede, stevige schoenen met een stijve zool te dragen. Dit voorkomt dat de tenen te ver meebuigen naar boven in de afwikkeling. Dit voorkomt extra rek op de peesplaat. Eventueel kan een steunzool na een voet- en loopanalyse extra steun geven aan de peesplaat. Daarnaast zijn er een verschillende oefeningen die de peesplaat kunnen versterken. Ook kan shockwavetherapie in sommige gevallen uitkomst bieden.

Wat kunnen wij voor je doen?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter  worden? Neem dan contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts of sportcardioloog terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut