
Hoe kom ik van hielspoor af?
Heb je tijdens het lange staan, sporten of het lopen pijn onder je hiel, dan zou je wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Erg vervelend en zorgt vaak ervoor dat het sporten op een lagere intensiteit uitgevoerd moet worden vanwege de terugkomende pijn in de hiel. Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen en kan de klacht in enkele weken tot maanden verholpen zijn.
Wat is hielspoor?
Door belasting van de hak tijdens het lopen of sporten kan een irritatie ontstaan in het midden van de hak. Voorheen dacht men dat een puntige verkalking onder de hak de oorzaak is van hielspoor. Echter is het zo dat veel mensen deze verkalking hebben zonder daar klachten van te krijgen. En andersom kunnen mensen pijn onder de hak hebben zonder aanwezigheid van een puntige verkalking. Wanneer we spreken over hielspoor bedoelen we eigenlijk klachten onder de hak en niet klachten door een puntige verkalking.
Hielspoor komt vaak voor en over het algemeen hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. Typische symptomen zijn pijn onder de hak bij lang staan, lopen en rennen. Vooral in de ochtend bij het opstaan is de pijn versterkt aanwezig.
Als ook jij het liefst direct aan de slag gaat met het oplossen van je klachten onder de voet zonder naar een fysiotherapeut te hoeven gaan, klik dan op onderstaande knop:
Direct zelf je voetklachten oplossen
Wat is de oorzaak van hielspoor?
De meest voorkomende oorzaak van hielspoor is overbelasting ter hoogte van de hiel of van de aanhechtende pezen door intensief sporten. Bij hielspoor is er meestal niet één aanwijsbare oorzaak, maar sprake van meerdere oorzakelijke factoren. Een verminderde flexibiliteit van de enkelbuiging, een standsafwijking van de voet of gespannen kuitspieren kunnen zorgen voor extra belasting van de hak. Ook kunnen spierknopen (triggerpoints) van de diepe kuitspier uitstraling geven op de hak. Daarnaast kan verkeerd schoeisel voor onvoldoende steun of een slechte demping zorgen. Een hielspoor kan overigens ook ontstaan door een fysiek trauma.
Welke behandeling van hielspoor?
Als je nog niet lang last hebt van hielspoor, dan kun je met kleine aanpassingen de klachten vaak al snel verminderen. Je doet er verstandig aan om de loopbelasting voorlopig te verminderen om zo je voet de tijd te geven om te herstellen. Je conditie kun je op peil houden door een training uit te voeren waarbij de voetbelasting laag is zoals bij fietsen, crosstrainen of roeien. Rekoefeningen, schoenen met goede ondersteuning dragen en steunzolen zouden een andere oplossing kunnen zijn voor het verminderen van je klachten. Er zijn meerdere factoren waarnaar gekeken moet worden bij hielspoor en de behandeling daarvan.
Wil je graag direct aan de slag met het oplossen van je voetklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je klachten onder de voet op’ ontdek je stap voor stap wat je moet doen om je klachten zelfstandig op te lossen.
Indien de klachten aanwezig blijven en je er zelf niet uitkomt, staan de sportartsen, fysiotherapeuten en podotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal voor je klaar. Maak hiervoor gerust een afspraak. Samen met jou kijken zij naar de verschillende factoren en begeleiden je in het herstelproces. Een behandeltraject dat bestaat uit oefeningen, shockwave en/of dry needling zorgt meestal ervoor dat je weer klachtenvrij kunt lopen en sporten. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten en podotherapeut zijn ook zonder verwijzing toegankelijk.