hielspoor-smcp-fysiotherapie nijmegen

Hoe kom ik van hielspoor af?

Heb je tijdens het lange staan, sporten of het lopen pijn onder je hiel, dan zou je wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Erg vervelend en zorgt vaak ervoor dat het sporten op een lagere intensiteit uitgevoerd moet worden vanwege de terugkomende pijn in de hiel. Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen en kan de klacht in enkele weken tot maanden verholpen zijn.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat is hielspoor?

Door de schokbelasting op de hiel/hak tijdens het lopen of sporten kan er een irritatie ontstaan in de uitloper van de achillespees, de fascie plantaris. Deze ontspringt aan de hak en loopt door onder de voet. Wanneer verkalking plaatsvindt bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen is er sprake van een hielspoor. Hielspoor komt vaak voor en over het algemeen hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan, lopen en rennen. Vooral in de ochtend bij het opstaan is de pijn versterkt aanwezig.

Wat is de oorzaak van hielspoor?

De meest voorkomende oorzaak van hielspoor is overbelasting ter hoogte van de hiel of van de aanhechtende pezen als gevolg van intensief sporten. Bij hielspoor is er niet altijd één aanwijsbare oorzaak. Soms zijn er meerdere oorzaken. Een standsafwijking van de voet of stijve kuitspieren kunnen zorgen voor extra trekkrachten op de omliggende structuren van de hiel. Daarnaast kan verkeerd schoeisel voor onvoldoende steun of een slechte demping zorgen. Een hielspoor kan ook ontstaan als gevolg van een trauma.

Welke behandeling van hielspoor?

Als je nog niet lang last hebt van hielspoor kun je door middel van kleine aanpassingen de klachten vaak al snel verminderen. Je doet er verstandig aan om de loopbelasting voorlopig te verminderen om zo je voet de tijd te geven om te herstellen. Je conditie kun je op peil houden door een training uit te voeren waarbij de voetbelasting laag is zoals fietsen, crosstrainen of roeien. Rekoefeningen, goede schoenen dragen en steunzolen zouden een andere oplossing kunnen zijn voor het verminderen van je klachten.

Er zijn meerdere factoren waar naar gekeken moet worden bij verdenking van hielspoor en de behandeling daarvan. Indien de klachten aanwezig blijven en je er zelf niet uitkomt, staan de sportartsen, fysiotherapeuten en podotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal voor je klaar. Samen met jou kijken zij naar de verschillende factoren en begeleiden je in het herstelproces. Een behandeltraject dat bestaat uit oefeningen, shockwave en/of dry needling zorgt meestal ervoor dat je weer klachtenvrij kunt lopen en sporten. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten en podotherapeut zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Maak een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Afspraak maken

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut