behandeling pijn aan het onderbeen door fysiotherapeut nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom je af van pijnlijke spieren in het onderbeen?

Heb je last van pijnlijke spieren in je onderbeen tijdens het sporten en bewegen? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met overbelasting. Pijnlijke onderbeenspieren is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Hoe je het beste met deze klacht kunt omgaan, lees je in deze blog.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat is er aan de hand bij pijnlijke spieren in het onderbeen?

In het onderbeen bevinden zich globaal vier groepen spieren: de spieren aan de voorkant van het onderbeen, de spieren aan de zijkant van het onderbeen, de oppervlakkige kuitspieren en de diepe kuitspieren. Bij pijnlijke onderbeenspieren kunnen één of meerdere van deze spiergroepen geïrriteerd, gespannen of vermoeid zijn tijdens en na belasting. Ook kunnen de spieren triggerpoints (spierknopen) ontwikkelen. Bij pijnlijke spieren in het onderbeen kunnen deze spieren minder goed functioneren met als gevolg dat men beperkingen in beweging ervaart. De klacht komt veel voor bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Maar ook spelsporters en beroepsmilitairen kunnen met deze klachten kampen. In de regel is bij pijnlijke spieren in het onderbeen sprake van overbelasting. In ernstige gevallen kan zelfs sprake zijn van een compartimentsyndroom (logesyndroom) waarbij de druk in de aangedane spier zo hoog is opgelopen, dat gebruik van de betreffende spier vrijwel onmogelijk is geworden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van pijnlijke spieren in het onderbeen?

Klachten van de onderbeenspieren ontstaan meestal wanneer (te) langdurig en intensief is bewogen. Dit is vaak het geval bij mensen die nog niet gewend zijn om veel te bewegen en dus te snel te veel de onderbeenspieren belasten. Daarnaast kan een verkeerde voetenstand of een niet-optimale bewegingscoördinatie, bijvoorbeeld door compensatie van oude of andere blessure, tijdens het sporten en bewegen ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Ook kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden zorgen voor de sneller optredende overbelasting.

Behandeling van pijnlijke spieren in het onderbeen

Bij klachten van onderbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of belasting te doseren, zodat de pijn en spanning kunnen herstellen. Hierna is het belangrijk om de voetenstand, schoeisel en bewegingscoördinatie tijdens het sporten en bewegen te optimaliseren, zodat de belasting van de onderbeenspieren beter opvangen kan worden. Er is een aanzienlijk aantal oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De sportarts en (sport)fysiotherapeut kunnen je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen en adviezen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kunnen zij met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met onderbeenklachten als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand te laten controleren door een podotherapeut.

Het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer je last hebt van pijnlijke en gespannen spieren van onderbeen tijdens en na beweging. Het kan een erg vervelende blessure zijn en je belemmeren in je (sport)activiteiten. Indien je er zelf niet uit komt, dan kun je uiteraard terecht bij een van de sportartsen, (sport)fysiotherapeuten en/of podotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal. Ook bij andere klachten van je onderbeen kun je bij ons terecht. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij de sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Maak een afspraak bij de sportarts, (sport)fysiotherapeut of podotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut