
Hoe kom je af van pijnlijke spieren in je onderbeen?
Heb jij last van pijnlijke spieren in je onderbeen tijdens het sporten of bewegen? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met overbelasting. Pijnlijke onderbeenspieren is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Hoe je het beste met deze klacht kunt omgaan, lees je in deze blog.
Wat is er aan de hand bij pijnlijke spieren in het onderbeen?
In het onderbeen bevinden zich globaal vier groepen spieren: de spieren aan de voorkant van het onderbeen, de spieren aan de zijkant van het onderbeen, de oppervlakkige kuitspieren en de diepe kuitspieren. Bij pijnlijke onderbeenspieren kunnen één of meerdere van deze spiergroepen geïrriteerd, gespannen of vermoeid zijn tijdens en na belasting. Ook kunnen de spieren triggerpoints (spierknopen) ontwikkelen. Bij pijnlijke spieren in het onderbeen kunnen deze spieren minder goed functioneren met als gevolg dat men beperkingen in beweging ervaart.
De klacht komt veel voor bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Maar ook spelsporters en beroepsmilitairen kunnen met deze klachten kampen. De kuitspieren zijn het vaakst aangedaan. Vrijwel altijd is sprake van overbelasting. In ernstige gevallen kan zelfs sprake zijn van een compartimentsyndroom (logesyndroom) waarbij de druk in de aangedane spier zo hoog is opgelopen, dat gebruik van de betreffende spier vrijwel onmogelijk is geworden.
Wat zijn mogelijke oorzaken van pijnlijke spieren in het onderbeen?
Klachten van de onderbeenspieren ontstaan meestal wanneer (te) langdurig en intensief is bewogen. Dit is vaak het geval bij mensen die nog niet gewend zijn om veel te bewegen en dus te snel te veel de onderbeenspieren belasten. Daarnaast kan een verkeerde voetenstand of een niet-optimale bewegingscoördinatie, bijvoorbeeld door compensatie van oude of andere blessure, tijdens het sporten en bewegen ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Ook kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden zorgen voor de sneller optredende overbelasting.
Behandeling van pijnlijke spieren in het onderbeen
Bij klachten van onderbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of belasting te doseren, zodat de pijn en spanning kunnen herstellen. Hierna is het belangrijk om de voetenstand, schoeisel en bewegingscoördinatie tijdens het sporten en bewegen te optimaliseren, zodat de belasting van de onderbeenspieren beter opvangen kan worden. Er is een aanzienlijk aantal oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De sportarts en (sport)fysiotherapeut kunnen je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen en adviezen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kunnen zij met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met onderbeenklachten als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand te laten controleren door een podotherapeut.
Wat kunnen wij voor je doen?
Heb jij last van pijnlijke spieren in je onderbeen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.
Adviesgesprek via video
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.