behandeling pijn aan het onderbeen door fysiotherapeut nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom je af van pijnlijke spieren in je onderbeen?

Heb jij pijnlijke spieren in je onderbeen tijdens het sporten of bewegen? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met overbelasting. Pijnlijke onderbeenspieren is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Hoe je het beste met deze klacht kunt omgaan, lees je in deze blog.

Wat is er aan de hand bij pijnlijke spieren in het onderbeen?

In het onderbeen bevinden zich globaal vier groepen spieren: de spieren aan de voorkant van het onderbeen, de spieren aan de zijkant van het onderbeen, de oppervlakkige kuitspieren en de diepe kuitspieren. Bij pijnlijke onderbeenspieren kunnen één of meerdere van deze spiergroepen geïrriteerd, gespannen of vermoeid zijn tijdens en na belasting. Ook kunnen de spieren triggerpoints (spierknopen) ontwikkelen. Bij pijnlijke spieren in het onderbeen kunnen deze spieren minder goed functioneren met als gevolg dat men beperkingen in beweging ervaart.

De klacht komt veel voor bij hardlopers, wandelaars en wielrenners. Maar ook spelsporters en beroepsmilitairen kunnen met deze klachten kampen. De kuitspieren zijn het vaakst aangedaan. Vrijwel altijd is sprake van overbelasting. In ernstige gevallen kan zelfs sprake zijn van een compartimentsyndroom (logesyndroom) waarbij de druk in de aangedane spier zo hoog is opgelopen, dat gebruik van de betreffende spier vrijwel onmogelijk is geworden.

Wat zijn mogelijke oorzaken van pijnlijke spieren in het onderbeen?

Klachten van de onderbeenspieren ontstaan meestal wanneer (te) langdurig en intensief is bewogen. Dit is vaak het geval bij mensen die nog niet gewend zijn om veel te bewegen en dus te snel te veel de onderbeenspieren belasten. Daarnaast kan een verkeerde voetenstand of een niet-optimale bewegingscoördinatie, bijvoorbeeld door compensatie van oude of andere blessure, tijdens het sporten en bewegen ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Ook kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden zorgen voor de sneller optredende overbelasting.

Behandeling van pijnlijke spieren in het onderbeen

Bij klachten van onderbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of belasting te doseren, zodat de pijn en spanning kunnen herstellen. Hierna is het belangrijk om de voetenstand, schoeisel en bewegingscoördinatie tijdens het sporten en bewegen te optimaliseren, zodat de belasting van de onderbeenspieren beter opvangen kan worden. Er is een aanzienlijk aantal oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De sportarts en (sport)fysiotherapeut kunnen je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen en adviezen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kunnen zij met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met onderbeenklachten als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand te laten controleren door een podotherapeut.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van pijnlijke onderbeenspieren? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Heb jij specifiek last van je kuit en wil je direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van de klachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je kuitklachten op‘ krijg jij hét stappenplan met adviezen en meer effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.

Tags: , , ,

Heb jij hardnekkige kuitklachten tijdens het wandelen of sporten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut