Krijg bij Sport Medisch Centrum Papendal goede behandeling bij voetklachten

Wat doe ik aan een slapende voet?

Heb je klachten aan je voet en ervaar je een slapend gevoel van je voet tijdens het bewegen of sporten, dan kan dit erg vervelend voor je zijn en je beweegactiviteiten in de weg zitten. Dit slapende gevoel kan verschillende oorzaken hebben en daardoor ook verschillende behandelaanpakken. Benieuwd wat je kunt doen met een slapende voet? Lees dan deze blog verder.

Wanneer een slapende voet meestal opspeelt

Meestal komt een slapende voet opzetten als je enige tijd bezig bent met je beweegactiviteit. Vooral bij mensen die langere stukken hardlopen treedt dit op, maar het kan ook optreden bij het uitoefenen van andere sporten. De klachten beginnen vaak licht, maar worden naarmate de activiteit vordert steeds heftiger. Wanneer de beweegactiviteit wordt gestaakt, verdwijnt het slapende gevoel meestal vrij snel.

Oorzaken van een slapend gevoel in de voet

Eén van de oorzaken van een slapend gevoel in de voet kan zijn dat tijdens de inspanning een zenuw tussen de middenvoetsbeentjes bekneld raakt. De zenuw begint dan te irriteren doordat er teveel druk op komt te staan. Dit irriterende gevoel kan voor het slapende gevoel richting de tenen zorgen. Bij het uitlopen of stilstaan neemt de spanning van je voeten af en neemt druk op de zenuw ook af.

Een andere oorzaak kan zijn dat je tijdens het lopen teveel klauwt met je tenen. Hierdoor is de doorbloeding van je tenen verminderd en dat leidt tot een branderige of tintelend gevoel. Klauwen met je tenen kan voorkomen bij langdurige inspanning en heuvels lopen. Mensen met holvoeten zijn hier vatbaarder voor.

Hiernaast kan het ook aan je loopwijze of lichaamsbouw liggen. Bij blijvende klachten is het verstandig om contact op te nemen met een (sport)fysiotherapeut, sportarts of podotherapeut. Zij doen een gedegen onderzoek waar een eventueel behandelplan uit voortvloeit.

Behandeling slapende voet

Als sprake is van een beklemde zenuw kan extra steun onder de voorvoet al voor veel verlichting zorgen. Als je merkt dat je klauwt met je tenen kan een steunzool een goede oplossing zijn. Deze geeft je extra ondersteuning aan de binnenzijde van je voet voor meer stabiliteit.

Advies

Als je last hebt van een slapende voet en deze wilt voorkomen, dan is het belangrijk om goed passende sportschoenen te dragen met een schok dempende zool, een stevige hielsteun en een hoge soepele hielrand. Als sprake is van een (lichte) voetafwijking, dan is het raadzaam om daarmee rekening te houden bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen. Soms is het noodzakelijk om bij voetafwijkingen een speciale aanpassing in of onder de sportschoen te laten maken.

Heb jij last van een slapende voet, kom je er zelf niet uit en wil je graag hulp bij je herstel? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Maak een afspraak bij de (sport)fysiotherapeut of sportarts via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut via video

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteunend met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.

Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut