behandeling van shin splints door fysiotherapie bij sport medisch centrum papendal

Hoe herken je shin splints?

Heb jij last van scheenbeenklachten tijdens het sporten dan zou je wel eens last kunnen hebben van shin splints. Deze klachten zijn een veelvoorkomende blessure bij wandelaars, hardlopers en spelsporters. Het is een hardnekkige blessure die erom vraagt goed ermee om te gaan. Als je er eenmaal last van hebt en niet de juiste stappen neemt, kan deze blessure lang aanhouden namelijk. De officiële benaming voor scheenbeenklachten aan de binnenzijde van het scheenbeen is mediaal tibiaal stress-syndroom (MTSS). Wil jij niet langer rondlopen met scheenbeenklachten? Lees in deze blog wat je kunt doen om zo spoedig mogelijk te herstellen.

Los direct zelf je scheenbeenklachten op

Wat zijn shin splints?

Shin splints kenmerken zich door een irritatie rondom het scheenbeen tijdens het sporten. De klacht komt veel voor onder wandelaren, hardlopers en spelsporters. Het is een blessure die veroorzaakt wordt door overbelasting. Wanneer er teveel en te hoge trekkrachten optreden op de spieren rondom het scheenbeen en op het scheenbeen zelf, dan kunnen deze structuren gaan irriteren. De irritatie kan zeer pijnlijk zijn. Vooral bij rennen, springen en hoge belastingen kun je veel last ervaren. Bij shin splints wordt de pijn meestal aan de binnenrand van het scheenbeen gevoeld en soms aan de voorzijde. In het begin heb je vooral last tijdens en na het sporten, maar uiteindelijk kun je zelfs in rust de pijn blijven voelen.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Bij shin splints zijn de scheenbeenspieren of het botvlies geïrriteerd en overbelast geraakt door (te) grote trekkrachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde voetenstand of foutieve bewegingscoördinatie tijdens het sporten, kan ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Daarnaast kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht of verkeerde sportondergronden zorgen voor de overbelasting.

Behandeling van shin splints

Bij een irritatie van het scheenbeen en/of de scheenbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of rustiger aan te doen, zodat de pijn kan zakken. Hierna is het belangrijk om de belastbaarheid van het onderbeen geleidelijk te verhogen tot aan het gewenste niveau. Daarnaast is het belangrijk de bewegingscoördinatie tijdens te optimaliseren, zodat de schokbelasting van het onderbeen beter opvangen kan worden.

Er verschillende oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De fysiotherapeut kan je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met shin splints ook als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand tijdens het bewegen te laten controleren door een podotherapeut.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van pijn aan je scheenbeen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het verhelpen van je scheenbeenklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je scheenbeenklachten op’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf op te lossen.

Tags: , , ,

Heb jij hardnekkige scheenbeenklachten tijdens het wandelen of sporten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut