Wat te doen bij een zweepslag van de kuit?
Is het tijdens het sporten plots in je kuit geschoten? Had je het gevoel alsof iemand je van achteren een trap tegen je kuit gaf? Wanneer je een scherpe, stekende pijn in de kuit voelt en niet meer kunt doorlopen dan kan het zijn dat je een zweepslag van je kuit opgelopen hebt. Lees in deze blog hoe je het beste met een zweepslag van de kuit omgaat.
Wat is een zweepslag van de kuit?
Bij een zweepslag van de kuit is een scheurtje (meestal klein) in de kuitspier ontstaan. Dit gebeurt vaak tijdens momenten waarop veel van de kuit gevraagd wordt zoals afzetten, sprinten of springen. Het kan echter ook gebeuren tijdens beweging vanuit stilstand. Het is mogelijk dat je een knap hoort op het moment van ontstaan. Op de plek waar de spier scheurt, kunnen er ook bloedvaatjes scheuren en hierdoor is het mogelijk dat de kuit dik wordt en er een blauwe plek ontstaat. Daar waar het scheurtje zich bevindt, is de spier pijnlijk. Lopen is gedurende de eerste dagen na de zweepslag vaak niet mogelijk of erg moeizaam. Houd er rekening mee dat de klachten ook vergelijkbaar kunnen zijn met klachten bij een (gedeeltelijke) scheur van de achillespees. Bij twijfel, neem altijd contact op met een (sport)arts of fysiotherapeut.
Belasten binnen de pijngrens bij een zweepslag
Denk jij last te hebben van een zweepslag, dan is een aantal zaken van belang om het herstel in goede banen te leiden. Houd in de eerste 24 uur het been hoog wanneer mogelijk en koel de pijnlijke plek een aantal malen per dag gedurende 10 minuten. Het koelen kan zorgen voor vermindering van pijn. Zolang het lopen pijnlijk is, is het aan te bevelen om krukken te gebruiken. Zo ben je mobiel en kun je een normaal looppatroon behouden. Ook kun je een kleine hakverhoging in de schoen plaatsen ter ondersteuning. Probeer zoveel mogelijk te belasten binnen de pijngrens. Regelmatig in beweging blijven, stimuleert de doorbloeding van de spier en daarmee bespoedig je het herstel. Probeer wel elke dag in beweging te blijven door kleine rondjes te lopen of (op een hometrainer) te fietsen.
Gerichte behandeling van een zweepslag
Over het algemeen moet de kuitspier binnen 2 tot 8 weken (afhankelijk van de mate van schade) vanzelf herstellen en volledig belastbaar zijn. Blijft de kuit meerdere weken pijn doen, dan houdt dat in dat sprake is van een wat ernstigere zweepslag. Wanneer je weer wilt beginnen met sporten, dan blijft het belangrijk om geleidelijk op te bouwen, ook al kun je weer lopen zonder pijn. Je kunt veel baat hebben bij een gerichte behandeling voor de kuiten en een goede begeleiding bij de opbouw van belasting en terugkeer naar het gewenste activiteitenniveau. De sportarts of (sport)fysiotherapeut kan je goed begeleiden door adviezen te geven over hoe op te bouwen en samen een schema op te stellen met specifieke oefeningen die het herstel bespoedigen. Zo word je weer klaargestoomd voor sporten en bewegen zonder beperkingen.
Denk je last te hebben van een zweepslag en wil je begeleiding bij je herstel? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.
Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen
Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.