in behandeling bij fysiotherapie nijmegen voor chronische enkel klachten

Wat moet ik doen wanneer ik al lang last heb van mijn enkel?

Een keer door je enkel gaan overkomt velen. Dat is onprettig, maar vaak herstel je hier vrij snel van en kun je zonder problemen je beweegactiviteiten hervatten. Bij sommigen blijven de klachten echter langdurig aanhouden met pijn en herhaaldelijk door de enkel blijven gaan. In dit geval zou sprake kunnen zijn van chronische instabiliteit van de enkel. Dit betekent dat je langdurig last hebt van een instabiele enkel. Lees in deze blog verder wat dit inhoudt en wat je eraan kunt doen.

Hoe werkt de enkel?

Het enkelgewricht wordt stevig bij elkaar gehouden door de kapsels, banden en spieren rondom de enkel. In zowel de enkelbanden, spieren als het gewrichtskapsel zitten sensoren die bewegingen in de enkel kunnen waarnemen. Op het moment dat je je dreigt te verstappen, kan er snel actie ondernomen worden. De samenwerking van spieren onderling en de stevigheid van de enkelbanden zijn belangrijk voor een ‘stabiel’ gevoel en daadwerkelijke stabilisatie van de enkel tijdens beweging. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Is het zo dat je toch door je enkel bent gegaan, dan is dit vrijwel altijd met de voet naar binnen toe. Het kan zijn dat je schade hebt opgelopen aan de buitenste enkelbanden. Hierbij kunnen de sensoren beschadigd raken en minder goed functioneren. Dit geeft verlies van stabiliteit van de enkel.

Wat is instabiliteit van de enkel?

We maken onderscheid tussen kortdurende en langdurige enkelinstabiliteit. Meestal kan de enkel goed herstellen en zal het dus kortdurende instabiliteit van de enkel zijn. Is dit niet het geval en houden de pijnklachten langer dan 12 weken aan, dan is sprake van langdurige ofwel chronische instabiliteit. Dit houdt in dat je restklachten kan hebben in de vorm van herhaaldelijk zwikken of een instabiele enkel. Dit kan leiden tot een verstoorde coördinatie, verlies van stabiliteit en/of spierkracht rondom de enkel. Je kan op dat moment ervaren dat je de enkel minder goed durft te belasten.

Symptomen bij enkelinstabiliteit

  • Regelmatig verzwikken van de enkel
  • Pijn aan de buitenzijde van de voet
  • Instabiel en/of onzeker gevoel
  • Vocht in de enkel (na belasting)

Bij chronische enkel instabiliteit is het slim om samen met een sportarts of fysiotherapeut de oorzaak van de houdende klachten te achterhalen. Samen wordt er een behandelplan opgesteld met als doel het terugkeren naar het hoogst haalbare of gewenste niveau van functioneren. Dit wordt gedaan doormiddel van het trainen van de coördinatie, spierkracht en actieve stabiliteit van de enkel. Je zal verschillende oefeningen meekrijgen om thuis te gaan oefenen, dit kan door middel van het gebruik van een app. Op deze app zal jou het voor jou samengestelde oefenprogramma te volgen zijn. Het kan extra steun geven om tijdens je herstel periode gebruik te maken van een enkelbrace. Eventueel kan er gekeken worden of met behulp van zooltjes wat instabiliteit weggenomen kan worden, hiervoor kan je een afspraak maken bij VSO op Papendal.

Heb jij last van chronische enkelinstabiliteit en kom je er zelf niet uit? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut