duikenkeuring bij sportarts in sport medisch centrum papendal

Fit to dive or not fit to dive?

Door Prashant Komdeur, sportarts/sportduikerarts

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn steeds meer mensen gaan persluchtduiken. Vroeger was dit alleen weg gelegd voor de echte helden, maar tegenwoordig wordt het persluchtduiken als simpel, veilig en makkelijk beschouwd. Veel mensen doen een proefduik tijdens hun vakantie en raken enthousiast over de duiksport. Het klopt dat duiken plaatsvindt in een relatief gewichtloze omgeving, waardoor het lijkt alsof het weinig moeite kost, maar voor het duiken met perslucht is een goede gezondheid nodig en ook een goede conditie. Lees in deze blog meer over hoe belangrijk fitheid is voor duiken en hoe je dit kunt laten onderzoeken.

Fit zijn om te duiken

Hoe fit je moet zijn hangt van een aantal dingen af: ga je duiken in de Cariben naar een ondiep rif met 30 meter zicht onderwater of ga je in Nederland duiken met een watertemperatuur van 10 graden en weinig zicht, met kans op stroming. Daarbij moet je ook bedenken dat ook al duik je in een duiklocatie met ideale omstandigheden, er altijd iets onverwachts kan gebeuren (zichtvermindering, onverwachte stroming) waardoor een goede conditie levensreddend kan zijn zowel voor de duiker zelf als voor de mededuikers.

Duikmedisch advies

De duikers die in de jaren ’80 zijn begonnen, zijn inmiddels ouder geworden maar velen zijn blijven duiken. Bij het ouder worden is de kans op bijkomende ziekte aanwezig. Sommigen hebben suikerziekte gekregen, anderen hebben een aandoening van hun hart. Uit onderzoek is gebleken dat vooral duikers boven de 50 jaar meer bijkomende ziekten hebben. Uit een ander recent onderzoek is bovendien gebleken dat 19% van de duikinstructeurs cardiovasculaire aandoeningen heeft met daarbij een te hoge BMI. Zeker voor deze doelgroepen is duikmedisch advies zinvol is alvorens ze te water gaan. Op veel plaatsen in het buitenland is deze zelfs verplicht voordat je mee mag op duiktrip. De duikerarts kan dan met de duiker de medische voorgeschiedenis doornemen en hem adviseren om het duiken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Soms is daarbij extra onderzoek zoals een ECG (hartfilmpje), bloedbepalingen (zoals cholesterol) of een inspanningstest noodzakelijk voor een gedegen duikmedisch advies. De duikerarts heeft de intentie om duikers zo lang mogelijk veilig te laten duiken, desnoods met aanpassingen, zoals beperking in duikdiepte of soorten duiken. Waar vroeger aandoeningen als astma en suikerziekte definitief niet duiken betekende, zijn we binnen de duikgeneeskundewereld daar wel liberaler over geworden. Ook hierbij is gedegen advies van een sportduikerarts van belang.

COVID-19 en duikmedisch advies

De laatste groep waar een duikmedisch advies zeker van belang is, zijn de duikers die positief getest zijn op COVID-19. Deze groep kan potentieel problemen hebben van longen en hart en dat zijn de orgaansystemen die erg belangrijk zijn bij het duiken. Een duikkeuring voor deze groep is een must!

Meer informatie of afspraak maken?

Wil je meer informatie over de duikkeuring, de kosten voor een duikkeuring of over COVID-19 en duiken? Kijk dan op de pagina sportkeuring duiken of neem dan contact op met ons secretariaat op 088-088-1300 of 088-088-1390. Je kunt ook direct een afspraak maken via onze website. Wij doen duikkeuringen voor alle recreatieve duikorganisaties zoals NOB, PADI, SSI en CMAS op onze vestigingen Papendal te Arnhem en in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen.

Afspraak maken

Tags: , , , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut