Verplichte sportkeuring duiken

Sportduiken of scuba diving is een sport met risico’s. Iedereen die gaat duiken loopt deze risico’s of je nu gezond bent of niet. Een sportsarts met deskundigheid op duikmedisch gebied zal je onderzoeken en de risico’s met je bespreken. Vervolgens wordt bekeken of jij specifieke en persoonlijke risico’s hebt, of deze acceptabel zijn en hoe je er zo verstandig mogelijk mee om kan gaan.

Duikkeuring ook voor buddy

Omdat er altijd wordt gedoken met een buddy zijn de persoonlijke risico’s niet alleen van belang voor jou maar ook voor je buddy. Het is in jullie beider belang om gezond en fit te water te gaan, zodat jij en je buddy volledig op elkaar kunnen vertrouwen.

Duiken in het buitenland

Bij veel duikscholen, vooral in het buitenland, wordt alleen een medische vragenlijst ingevuld. Hoewel elke duikkeuring met een vragenlijst begint, kan deze alleen nooit een sportmedische keuring vervangen. De vragenlijst kan geen risico’s signaleren, inschatten en uitleggen. Een sportarts of arts met deskundigheid op duikmedisch gebied kan wél de risico’s verduidelijken en de noodzakelijke maatregelen om deze te verkleinen aan je uitleggen. Soms zijn simpele maatregelen genoeg. 

Expertise sportduikgeneeskunde

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) stelt als voorwaarde dat alle leden bij deelname aan onderwatersportactiviteiten duikmedisch gekeurd moeten zijn. Duikers dienen iedere drie jaar (of jaarlijks als iemand vijftig jaar of ouder is) goedgekeurd te worden om te mogen duiken. Gezien het specifieke karakter ervan adviseert de bond aan haar leden de duikmedische keuring uit te laten voeren door een sportarts die aantoonbare kennis en ervaring heeft met de sportduikgeneeskunde. Bij Sport Medisch Centrum Papendal is dat Laura Weerwag. Naar deze arts kun je twee documenten meenemen: een eigen verklaring en het keuringsformulier 

Meer gedetailleerde informatie vind je op de website duikkeuring.nl.

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor de tarieven kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de sportmedische onderzoeken waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar. 

Rianne Tromp

Medewerker backoffice

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over sportkeuringen of maak direct een afspraak. 

Maak kennis met de sportarts die deze keuringen uitvoert

Laura Weerwag

Sportarts

Lees meer

Onze vestiging waar je terecht kunt voor een sportkeuring

Apeldoorn

Lees meer

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Arnhem Rijnstate

Lees meer

Elst Rijnstate

Lees meer

Nijmegen

Lees meer

Zevenaar Rijnstate

Lees meer
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut