Met een inspanningstest krijg je inzicht in je inspanningsvermogen en belastbaarheid. Zo weet je hoe verantwoord het is om te gaan sporten of weet je hoe je fitheid ervoor staat, bijvoorbeeld na ziekte. Of je nu wel of geen sporter bent, bij Sport Medisch Centrum Papendal krijgt iedereen toegang tot onze topsportservice.
Of bel voor een afspraak : 088 088 1300
Een inspanningstest kun je laten doen om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld:
Objectieve inspanningsdiagnostiek is zowel voor de topsporter als de beginnende sporter van belang om advies op maat te krijgen. Met verantwoord sporten op hoog of lager niveau kunnen overtraindheid, overbelasting- en gezondheidsklachten worden voorkomen. Dit vergroot het sportplezier en sportniveau! Ook inspanningsgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, hartkloppingen en overtraindheid kunnen met objectief inspanningsonderzoek verder worden gediagnosticeerd.
Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan dan zien hoe je hart zich bij inspanning gedraagt. Het inspanningsonderzoek vindt plaats op de fietsergometer of de loopband. Onder beide omstandigheden is het ECG direct te beoordelen en kan (onverhoopt) worden ingegrepen bij klachten of afwijkingen.
Tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor. Met geavanceerde apparatuur analyseren we de prestaties van luchtwegen, hart en vaten, en de spieren onder inspanning. Door de mondkap is het mogelijk precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Hierbij worden ook de conditie en het omslagpunt gemeten. Aan de hand van het omslagpunt berekenen wij vervolgens desgewenst je zogenaamde trainingszones en de verschillende intensiteiten waarop het beste getraind kan worden. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien.
Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld. Dit wordt met je besproken en de gegevens vind je in de rapportage terug.
Om toegang te krijgen tot een inspanningstest, is geen verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Maar soms hangt de mate van vergoeding door de zorgverzekeraar daar wel vanaf. Neem daarvoor contact op met je eigen zorgverzekeraar.
Wil je zeker weten wat door jouw verzekeraar wordt vergoed? In eerste instantie kan je dat vinden op het polisblad van je eigen verzekeraar. Een aantal diensten van begeleiding op maat wordt door de verzekeraar (deels) vergoed. Om verrassingen te voorkomen raden we je aan bij je eigen verzekeraar te informeren.
Klik hier voor de tarieven van de inspanningstest.
Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over een inspanningstest of maak direct een afspraak.