Inspanningstest

Een inspanningstest is er voor iedereen die sport, of (weer) wil gaan sporten. En dus ook voor mensen die herstellen van een ziekte, bij revalidatie of patiënten met een chronische aandoening die willen gaan sporten en willen weten hoe belastbaar ze zijn. Kortom: voor iedereen die advies wil voor zijn of haar sport.

Waarom een inspanningstest?

Een inspanningstest kun je laten doen om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld:

 • Afwijkingen aan het hart komen meestal pas tot uiting bij een maximale inspanningstest 
 • Je maximale hartslag wordt bepaald, waardoor er individuele trainingsrichtlijnen kunnen worden vastgesteld (zoals bijvoorbeeld waar moet je hartslag liggen voor vetverbranding, conditietraining, etc.)
 • Om blessures tot een minimum te beperken 
 • Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen 
 • Om je sportkeuze te laten aansluiten bij je fysieke kwaliteiten 
 • Om de stand van zaken te bepalen bij revalidatie
 • Als onderdeel van een sportmedisch onderzoek

Voor wie is een inspanningstest?

Objectieve inspanningsdiagnostiek is zowel voor de topsporter als de beginnende sporter van belang om advies op maat te krijgen. Met verantwoord sporten op hoog of lager niveau kunnen overtraindheid, overbelasting- en gezondheidsklachten worden voorkomen. Dit vergroot het sportplezier en sportniveau! Ook inspanningsgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid, hartkloppingen en overtraindheid kunnen met objectief inspanningsonderzoek verder worden gediagnosticeerd.

Wat is een inspanningstest?

Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan dan zien hoe je hart zich bij inspanning gedraagt. Het inspanningsonderzoek vindt plaats op de fietsergometer of de loopband. Onder beide omstandigheden is het ECG direct te beoordelen en kan (onverhoopt) worden ingegrepen bij klachten of afwijkingen.

Ademgasanalyse

Tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Je krijgt dan tijdens de inspanningstest een mondkap voor. Met geavanceerde apparatuur analyseren we de prestaties van luchtwegen, hart en vaten, en de spieren onder inspanning.  Door de mondkap is het mogelijk precies te meten hoeveel zuurstof er wordt opgenomen en hoeveel CO2 er wordt uitgeademd. De intensiteit wordt steeds verhoogd onder continue ECG-controle. Hierbij worden ook de conditie en het omslagpunt gemeten. Aan de hand van het omslagpunt berekenen wij vervolgens desgewenst je zogenaamde trainingszones en de verschillende intensiteiten waarop het beste getraind kan worden. Zo wordt het mogelijk om je van zeer gerichte trainingsadviezen te voorzien. 

Persoonlijk trainingsadvies

Op basis van de waardes uit de inspanningstest wordt, afhankelijk van het type onderzoek, een globaal of uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld. Dit wordt met je besproken en de gegevens vind je in de rapportage terug.

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor de tarieven van de inspanningstest. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de onderzoeken waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar.

Ingeborg Opschoor

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over een inspanningstest of maak direct een afspraak.

Maak kennis met enkele sportartsen

Diederik Oei

Sportarts

Lees meer

Laurens Kappelle

Sportarts

Lees meer

Tjeerd de Vries

Sportarts

Lees meer

Onze vestigingen waar u terecht kunt voor een sportmedisch onderzoek

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut