jumpers knee laten behandelen door fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Wat kun je doen aan een jumpers knee?

De knie is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende botten, spieren, pezen en banden. Hierdoor zijn er verschillende structuren die knieklachten kunnen geven. Heb jij last van een zeurende pijn aan de onderrand van de knieschijf die met name optreedt bij het traplopen, springen en hardlopen? Dan kan het zijn dat je kniepees (patellapees) geïrriteerd is. Dit wordt ook wel jumpers knee genoemd.

Vraag nu een videoconsult aan

Wat voel je?

Je ervaart een zeurende en soms stekende pijn aan de onderrand van de knieschijf. Vaak heb je pijn wanneer je start met een beweging vanuit een inactieve houding. Bij het sporten is de pijn vaak in het begin aanwezig, maar kan ook weer wegtrekken tijdens het sporten. Na afloop komen de pijn en stijfheid weer terug. In het ergste geval verdwijnt de pijn helemaal niet meer en is deze vrijwel continu aanwezig. Deze blessure komt vooral voor bij sporten waarbij veel gesprongen wordt zoals volleybal, badminton en basketbal; vandaar de term jumpers knee. Maar ook onder hardlopers komen de klachten regelmatig voor.

Wat gebeurt er?

De kniepees zit aan de voorzijde van de knie. Deze begint vanaf de onderkant van de knieschijf en hecht aan op de voorzijde van het scheenbeen net onder de knie. Als er herhaaldelijk te grote trekkrachten op de pees plaatsvinden, kan de kniepees of de aanhechting gaan irriteren. Als je hier op drukt, is dit gevoelig. Vaak gaat de pijn gepaard met zwelling.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot een jumpers knee. De intrinsieke factoren zijn aan het bewegende lichaam gerelateerd. De extrinsieke factoren komen uit de omgeving waarin je beweegt. Bij de intrinsieke factoren moet je denken aan X-benen, afwijkende voetenstand, zwakke en verkorte bovenbeenspieren en een verstoorde bewegingscoördinatie. Bij de omgevingsfactoren moet je denken aan te hoge sportbelasting en verkeerde ondergrond en schoeisel.

Welke behandeling?

Er zijn verschillende behandelmethoden. Bij een afwijkende voetenstand kunnen zooltjes aangemeten worden die de klachten kunnen verminderen. Hiernaast helpt het vaak om de bovenbeenspieren te rekken en op te trainen in spierkracht. IJzen na belasting kan verzachtend voor de klachten werken. Pas je belasting aan op basis van de klachten die je ervaart. Ga je te lang door met teveel pijn, dan loop je het risico de pees alleen maar meer te irriteren.

Doordat er veel aan de hand kan zijn in en om de knie is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Hierom is het raadzaam om de klachten te laten onderzoeken door een fysiotherapeut of een sportarts. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij de sportarts langs komen. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Beiden kunnen je de juiste adviezen geven met betrekking tot het opbouwen en het hervatten van je schema, zodat je weer onbezorgd kunt sporten. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut