bij spit in de lage rug moet je voor behandeling naar smcp

Wat te doen als je spit hebt?

Spit, ook wel lumbago genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die pijn in de onderrug veroorzaakt. Het kan ontstaan na een verkeerde beweging of na een zware belasting. Bijvoorbeeld wanneer je in het voorjaar flink hebt getuinierd, terwijl je die beweegactiviteit de hele winter niet hebt verricht. Bij sommige mensen schiet het ineens in de lage rug tijdens een bepaalde beweging. Bij andere mensen neemt de pijn meer geleidelijk toe. Mensen van alle leeftijden kunnen last krijgen van spit. In de fysiotherapie wordt de term ‘acute lage rugklachten’ gebruikt in plaats van spit.

Welke klachten passen bij spit in de lage rug?

De symptomen van spit zijn voornamelijk pijn en stijfheid in de onderrug. De pijn kan ook uitstralen naar een of beide billen of bovenbenen. De pijn kan plotseling optreden en kan heel hevig zijn. De rugpijn is over het algemeen erger dan de uitstraling in het been. Meestal is het direct na het ontstaan van spit moeilijk om je dagelijkse bewegingen normaal uit te voeren.

Wil je graag snel van je lage rugklachten af? Als je het liefst direct aan de slag gaat met het oplossen van je acute lage rugklachten zonder naar een fysiotherapeut te hoeven gaan, klik dan op onderstaande knop:

Direct zelf je acute lage rugklachten oplossen

Hoe herstelt spit?

Over het algemeen gaat deze rugklacht vanzelf over. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun activiteiten weer normaal uitvoeren. Meestal moet je in het beginstadium van de klachten even iets rustiger aan doen. Het is beter om niet de hele dag in bed te liggen. Als het echt niet anders kan, doe dit dan maximaal twee dagen. Rustig aan blijven bewegen, maakt de kans op een snel herstel het grootst. In overleg met bijvoorbeeld je huisarts, kun je voor een korte periode pijnstillers gebruiken. Je wilt zo snel mogelijk op zoek naar bewegingen die je wel goed kunt uitvoeren.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn rug goed kan belasten?

Je kunt spit niet altijd voorkomen. Wel helpt het om gezond te zijn, een gezonde leefstijl te hebben en je lichaam voor te bereiden op belasting die jij van je lichaam vraagt. Zo is ‘zwaar tillen’ voor iedereen heel verschillend. Voor de één is een tas boodschappen of een (klein)kind tillen zwaar, terwijl de ander met gemak meer dan 100 kilo tilt in de sportschool. Een echte ‘verkeerde beweging’ bestaat dan ook niet. Het gaat vooral om waar jouw lichaam op voorbereid is. En die fitheid is niet alleen afhankelijk van wat je gewend bent, maar ook van andere factoren zoals hoe stijf je beweegt, hoe goed je geslapen hebt en hoeveel stress je hebt.

Kortom, je kunt gelukkig zelf veel invloed uitoefenen op je rugklachten. Door het juiste te doen, kun je mogelijk ook de kans op nieuwe rugklachten verkleinen.

Wat moet je precies precies doen bij spit?

Dat is erg wisselend per persoon. Zoek vooral naar bewegingen die voor jou acceptabel zijn qua pijn. Voor de ene persoon is wandelen heel prettig, terwijl de ander liever fietst. De één zal verlichting ervaren door een bolle rug te maken, terwijl de ander juist liever strekt in de rug. Als je hiermee start, dan kun je daarna de bewegingen uitbouwen en zo weer minder stijfheid en meer bewegingsvrijheid ervaren. Zo bouw je je dagelijkse activiteiten weer op. Door ook te kijken naar andere factoren die van invloed zijn op je herstel, zoals je slaap, je algehele gezondheid, of bijvoorbeeld overgewicht, pak jij je klachten zo goed mogelijk aan.

Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute lage rugklachten op’ ga je zelf direct aan de slag met het oplossen van je acute lage rugklachten.

Liever een afspraak maken?

Twijfel niet en neem gerust contact op met ons voor een afspraak. Met een verwijzing van de huisarts kom je bij de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel.

Heb je weinig tijd om fysiek langs te komen of woon je ver weg? En is het daardoor lastiger om bij ons lang te komen, dan is ook mogelijk om een adviesgesprek via video met één van onze fysiotherapeuten in te plannen. Samen met een fysiotherapeut kan gekeken worden naar mogelijkheden om het herstel te bevorderen. Zo wordt in kaart gebracht wat de lichamelijke belasting is en hoe deze aangepast kan worden. De fysiotherapeut geeft in het adviesgesprek gerichte en praktische adviezen. Ook kan de fysiotherapeut via de videoverbinding oefeningen geven om het herstel te bespoedigen. Dit zorgt vaak voor een verlichting van de klachten en kan voorkomen dat de klachten in de toekomst terugkeren. Mochten de klachten aanhouden of toch nog fysiek onderzoek nodig zijn, dan kan er altijd een fysieke afspraak gepland worden.

Tags: ,

Heb jij plotseling lage rugklachten gekregen en wil je direct aan de slag met het verhelpen van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om spoedig en onder eigen verantwoordelijkheid van je klachten af te komen. Zo kun je weer genieten van een pijnvrij leven.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut