bij spit in de lage rug moet je voor fysiotherapie behandeling naar sport medisch centrum papendal

Wat te doen als je spit hebt?

Spit, ook wel lumbago genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die pijn in de onderrug veroorzaakt. Het kan ontstaan na een verkeerde beweging of na een zware belasting. Bijvoorbeeld wanneer je in het voorjaar flink hebt getuinierd, terwijl je die beweegactiviteit de hele winter niet hebt verricht. Bij sommige mensen schiet het ineens in de lage rug tijdens een bepaalde beweging. Bij andere mensen neemt de pijn meer geleidelijk toe. Mensen van alle leeftijden kunnen last krijgen van spit. In de fysiotherapie wordt de term ‘acute lage rugklachten’ gebruikt in plaats van spit. Wil jij graag spoedig van je rugklachten af? Lees in deze blog wat je moet doen.

Los direct zelf je acute lage rugklachten op

Welke klachten passen bij spit in de lage rug?

De symptomen van spit zijn voornamelijk pijn en stijfheid in de onderrug. De pijn kan ook uitstralen naar een of beide billen of bovenbenen. De pijn kan plotseling optreden en kan heel hevig zijn. De rugpijn is over het algemeen erger dan de uitstraling in het been. Meestal is het direct na het ontstaan van spit moeilijk om je dagelijkse bewegingen normaal uit te voeren.

Hoe herstelt spit?

Over het algemeen gaat deze rugklacht vanzelf over. De meeste mensen kunnen na 6 weken hun activiteiten weer normaal uitvoeren. Meestal moet je in het beginstadium van de klachten even iets rustiger aan doen. Het is beter om niet de hele dag in bed te liggen. Als het echt niet anders kan, doe dit dan maximaal twee dagen. Rustig aan blijven bewegen, maakt de kans op een snel herstel het grootst. In overleg met bijvoorbeeld je huisarts, kun je voor een korte periode pijnstillers gebruiken. Je wilt zo snel mogelijk op zoek naar bewegingen die je wel goed kunt uitvoeren.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn rug goed kan belasten?

Je kunt spit niet altijd voorkomen. Wel helpt het om gezond te zijn, een gezonde leefstijl te hebben en je lichaam voor te bereiden op belasting die jij van je lichaam vraagt. Zo is ‘zwaar tillen’ voor iedereen heel verschillend. Voor de één is een tas boodschappen of een (klein)kind tillen zwaar, terwijl de ander met gemak meer dan 100 kilo tilt in de sportschool. Een echte ‘verkeerde beweging’ bestaat dan ook niet. Het gaat vooral om waar jouw lichaam op voorbereid is. En die fitheid is niet alleen afhankelijk van wat je gewend bent, maar ook van andere factoren zoals hoe stijf je beweegt, hoe goed je geslapen hebt en hoeveel stress je hebt.

Kortom, je kunt gelukkig zelf veel invloed uitoefenen op je rugklachten. Door het juiste te doen, kun je mogelijk ook de kans op nieuwe rugklachten verkleinen.

Wat moet je precies doen bij spit?

Dat is erg wisselend per persoon. Zoek vooral naar bewegingen die voor jou acceptabel zijn qua pijn. Voor de ene persoon is wandelen heel prettig, terwijl de ander liever fietst. De één zal verlichting ervaren door een bolle rug te maken, terwijl de ander juist liever strekt in de rug. Als je hiermee start, dan kun je daarna de bewegingen uitbouwen en zo weer minder stijfheid en meer bewegingsvrijheid ervaren. Zo bouw je je dagelijkse activiteiten weer op. Door ook te kijken naar andere factoren die van invloed zijn op je herstel, zoals je slaap, je algehele gezondheid, of bijvoorbeeld overgewicht, pak jij je klachten zo goed mogelijk aan.

Hoe wij jou kunnen helpen

Heb jij last van pijn in je onderrug? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het verhelpen van je rugklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute lage rugklachten op’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en een uitgebreid aanbod van effectieve oefeningen om je klachten zelf op te lossen.

Tags: ,

Heb jij plotseling lage rugklachten gekregen en wil je gericht aan de slag met het verhelpen van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct hoe je spoedig van je klachten af komt. Zo geniet je weer van een pijnvrij leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut