behandeling hernia bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom je af van een hernia?

Een hernia, oftewel HNP (hernia nuclei pulposi), is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping beknelt een zenuw die naar het been of de arm loopt. Aangezien een hernia vaker in de rug voorkomt, bespreken we in deze blog de hernia van de onderrug. Heb je last van de rug, met daarbij uitstralende pijn richting het been? Dan kan het zijn dat je een hernia hebt. Lees deze blog om erachter te komen hoe je een hernia herkent en wat je eraan kunt doen.

Vraag nu een videoconsult aan

Hoe werkt een zenuw?

De functie van een zenuw is tweeledig: de zenuw verzorgt de aanspanning van spieren, maar ook het gevoel in een specifiek huidgebied. Iedere zenuw heeft zijn eigen spier- en huidgebied. Druk op de zenuw veroorzaakt meestal uitstralende pijn in het gebied dat juist door die zenuw wordt verzorgd. Soms kan de zenuwbeknelling de verzorging van een gebied verstoren, wat tot uitval van functie kan zorgen. Dit komt tot uiting in verlamming van één of meerdere spiergroepen. Ook kunnen er tintelingen of een doof gevoel zijn in delen van de huid.

Welke klachten heb je bij een hernia?

Het kan zijn dat de pijn in korte tijd ontstaat zonder duidelijk aanleiding. Zo kan de pijn erin schieten tijdens het tillen of niezen. De meest voorkomende klacht is lage rugpijn met uitstraling naar het been. Bij een hernia staat de uitstralende pijn in het been meer op de voorgrond dan de rugpijn. De plaats van de beknelling, bepaalt het gebied van de uitstraling. Dit neemt toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of persen. Vaak zijn lang zitten en staan niet prettig met een hernia. Sommige mensen ervaren krachtverlies van het been of een gevoelsvermindering van de huid. Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op. Dit kan bespoedigd worden wanneer je actief aan het herstel werkt.

Wat kun je zelf doen aan een hernia?

Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen. Begin met korte wandelingen en breid dit langzaam uit. Indien gewenst kun je volgens de intervalmethode het wandelen opbouwen, waarbij je tussendoor regelmatig stopt en ontspant. Als je thuis wilt uitrusten van alle inspanningen zoals staan en wandelen, dan kun je het beste even gaan liggen. Vermijd verder veelvuldig bukken en het tillen van zware objecten. Belast de rug binnen de pijngrens en bouw activiteiten op op geleide van de klachten.

Welke behandeling helpt bij een hernia?

Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld, zo nodig ook met fysiotherapie. Gedurende het traject met een van onze fysiotherapeuten zal het beloop van de hernia besproken worden. Daarnaast geeft de fysiotherapeut tips over hoe je het beste gedoseerd kunt belasten en bewegen. De fysiotherapeut kijkt welke oefeningen van toepassing zijn voor jou om uiteindelijk een operatie te kunnen voorkomen en op natuurlijke wijze te herstellen. Ongeveer 80% van de gevallen heeft namelijk een natuurlijk herstel en hoeft geen operatie te ondergaan. Bij langdurige en sterk invaliderende klachten kan alsnog besloten worden om een operatie in te zetten. Ook na een operatie kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen in het opbouwen van de belastbaarheid.

Fabeltjes over de hernia

1. Als er een hernia is vastgesteld, is een operatie altijd noodzakelijk
2. Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto laten maken
3. Belangrijkste behandeling is bedrust

Fysiotherapie voor je hernia nodig?

Heb je last van een hernia en heb je begeleiding bij je herstel nodig? De fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken of een afspraak maken via onze website.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut