behandeling van je hernia met fysiotherapie van sport medisch centrum papendal

Hoe kom je af van een hernia?

Een hernia, oftewel HNP (hernia nuclei pulposi), is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping beknelt een zenuw die naar het been of de arm loopt. Aangezien een hernia vaker in de rug voorkomt, bespreken we in deze blog de hernia van de onderrug. Heb je last van de rug met daarbij uitstralende pijn richting het been? Dan kan het zijn dat je een hernia hebt. Lees deze blog om erachter te komen hoe je een hernia herkent en wat je eraan kunt doen.

Hoe werkt een zenuw?

De functie van een zenuw is tweeledig: de zenuw verzorgt de aanspanning van spieren, maar ook het gevoel in een specifiek huidgebied. Iedere zenuw heeft zijn eigen spier- en huidgebied. Als er in de rug door de uitstulping in de tussenwervelschijf druk op de zenuw ontstaat, veroorzaakt dat meestal uitstralende pijn in het gebied dat door die zenuw wordt verzorgd. Soms kan de zenuwbeknelling ook voor een doof of tintelend gevoel zorgen, of voor het verlies van kracht in bepaalde gewrichten. Vaak is dit bijvoorbeeld rond de enkel. Mensen hebben dan moeite met op hun hakken of op hun tenen lopen.

Welke klachten heb je bij een hernia?

Het kan zijn dat de pijn in korte tijd ontstaat zonder duidelijk aanleiding. Zo kan de pijn erin schieten tijdens het tillen of niezen. De meest voorkomende klacht is lage rugpijn met uitstraling naar het been. Bij een hernia staat de uitstralende pijn in het been meer op de voorgrond dan de rugpijn. De plaats van de beknelling, bepaalt het gebied van de uitstraling. Dit neemt toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of persen. Vaak is lang zitten niet prettig met een hernia. Sommige mensen ervaren krachtverlies van het been of een gevoelsvermindering van de huid. Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op met drie maanden. Dit kan bespoedigd worden wanneer je actief aan het herstel werkt.

Fabeltjes over de hernia

1. Als er een hernia is vastgesteld, is een operatie altijd noodzakelijk.
2. Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto of MRI laten maken.
3. De belangrijkste behandeling is bedrust.

Wat kun je zelf doen aan een hernia?

Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen. Begin met korte wandelingen en breid dit langzaam uit. Indien gewenst kun je volgens de intervalmethode het wandelen opbouwen, waarbij je tussendoor regelmatig stopt en ontspant. Als je thuis wilt uitrusten van alle inspanningen zoals staan en wandelen, dan kun je het beste even gaan liggen. Veel mensen vinden het prettig om op hun buik te liggen. Vermijd verder veelvuldig bukken en het tillen van zware objecten. Belast de rug binnen de pijngrens en bouw activiteiten op op geleide van de klachten.

Welke behandeling helpt bij een hernia?

Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld, zo nodig ook met fysiotherapie. De inzichten over de beste behandeling bij een hernia, zijn de afgelopen jaren erg veranderd. Vroeger werd vaak bedrust geadviseerd. Nu zijn we er achter dat dat juist niet goed werkt. Ook zien we dat het overgrote deel van de mensen vanzelf weer herstelt en dus geen operatie nodig heeft. Gedurende een traject met een van onze fysiotherapeuten zal het beloop van de hernia besproken worden. Daarnaast geeft de fysiotherapeut tips over hoe je het beste gedoseerd kunt belasten en bewegen. De fysiotherapeut kijkt welke oefeningen van toepassing zijn voor jou om uiteindelijk een operatie te kunnen voorkomen en op natuurlijke wijze te herstellen.  Ongeveer 80% van de gevallen heeft namelijk een natuurlijk herstel en hoeft geen operatie te ondergaan. Bij langdurige en sterk invaliderende klachten kan alsnog besloten worden om een operatie in te zetten. Ook na een operatie kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen in het opbouwen van de belastbaarheid.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Heb jij last van een hernia in de onderrug? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.

Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het aanpakken van je rugklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ krijg jij hét stappenplan met adviezen en effectieve oefeningen om je klachten zelf op te lossen.

Tags: ,

Heb jij last van langdurige lage rugklachten en wil je direct aan de slag met het aanpakken van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om vandaag nog en onder eigen verantwoordelijkheid je klachten te verminderen. Zo word je minder gehinderd door je klachten.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut