behandeling hernia bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom je af van een hernia?

Een hernia, oftewel HNP (hernia nuclei pulposi), is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping beknelt een zenuw die naar het been of de arm loopt. Aangezien een hernia vaker in de rug voorkomt, bespreken we in deze blog de hernia van de onderrug. Heb je last van de rug met daarbij uitstralende pijn richting het been? Dan kan het zijn dat je een hernia hebt. Lees deze blog om erachter te komen hoe je een hernia herkent en wat je eraan kunt doen.

Hoe werkt een zenuw?

De functie van een zenuw is tweeledig: de zenuw verzorgt de aanspanning van spieren, maar ook het gevoel in een specifiek huidgebied. Iedere zenuw heeft zijn eigen spier- en huidgebied. Als er in de rug door de uitstulping in de tussenwervelschijf druk op de zenuw ontstaat, veroorzaakt dat meestal uitstralende pijn in het gebied dat door die zenuw wordt verzorgd. Soms kan de zenuwbeknelling ook voor een doof of tintelend gevoel zorgen, of voor het verlies van kracht in bepaalde gewrichten. Vaak is dit bijvoorbeeld rond de enkel. Mensen hebben dan moeite met op hun hakken of op hun tenen lopen.

Welke klachten heb je bij een hernia?

Het kan zijn dat de pijn in korte tijd ontstaat zonder duidelijk aanleiding. Zo kan de pijn erin schieten tijdens het tillen of niezen. De meest voorkomende klacht is lage rugpijn met uitstraling naar het been. Bij een hernia staat de uitstralende pijn in het been meer op de voorgrond dan de rugpijn. De plaats van de beknelling, bepaalt het gebied van de uitstraling. Dit neemt toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of persen. Vaak is lang zitten niet prettig met een hernia. Sommige mensen ervaren krachtverlies van het been of een gevoelsvermindering van de huid. Een hernia en bijbehorende klachten kunnen maanden aanhouden, maar bij de meeste mensen treedt spontaan herstel op met drie maanden. Dit kan bespoedigd worden wanneer je actief aan het herstel werkt.

Wat kun je zelf doen aan een hernia?

Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen. Begin met korte wandelingen en breid dit langzaam uit. Indien gewenst kun je volgens de intervalmethode het wandelen opbouwen, waarbij je tussendoor regelmatig stopt en ontspant. Als je thuis wilt uitrusten van alle inspanningen zoals staan en wandelen, dan kun je het beste even gaan liggen. Veel mensen vinden het prettig om op hun buik te liggen. Vermijd verder veelvuldig bukken en het tillen van zware objecten. Belast de rug binnen de pijngrens en bouw activiteiten op op geleide van de klachten.

Welke behandeling helpt bij een hernia?

Een hernia kan op verschillende manieren worden behandeld, zo nodig ook met fysiotherapie. De inzichten over de beste behandeling bij een hernia, zijn de afgelopen jaren erg veranderd. Vroeger werd vaak bedrust geadviseerd. Nu zijn we er achter dat dat juist niet goed werkt. Ook zien we dat het overgrote deel van de mensen vanzelf weer herstelt en dus geen operatie nodig heeft. Gedurende een traject met een van onze fysiotherapeuten zal het beloop van de hernia besproken worden. Daarnaast geeft de fysiotherapeut tips over hoe je het beste gedoseerd kunt belasten en bewegen. De fysiotherapeut kijkt welke oefeningen van toepassing zijn voor jou om uiteindelijk een operatie te kunnen voorkomen en op natuurlijke wijze te herstellen.  Ongeveer 80% van de gevallen heeft namelijk een natuurlijk herstel en hoeft geen operatie te ondergaan. Bij langdurige en sterk invaliderende klachten kan alsnog besloten worden om een operatie in te zetten. Ook na een operatie kan de fysiotherapeut een belangrijke rol spelen in het opbouwen van de belastbaarheid.

Fabeltjes over de hernia

1. Als er een hernia is vastgesteld, is een operatie altijd noodzakelijk.
2. Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto of MRI laten maken.
3. De belangrijkste behandeling is bedrust.

Wat kunnen wij voor je doen?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter  worden? Neem dan contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts of sportcardioloog terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut