Een bezoek aan de sportarts vanwege inspanningsgebonden klachten
Hoi, ik ben Hiske Kneepkens en ik ben sportarts bij het Sport Medisch Centrum Papendal. Als arts ben ik gemotiveerd om mensen in beweging te krijgen of houden. Mijn doel is om duidelijk te maken wat de oorzaak of diagnose achter de klacht is.
Welke klachten tijdens het sporten?
Heb je last van klachten tijdens of na het sporten, zoals bijvoorbeeld pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, benauwdheid, hoofdpijn, maagklachten, vermoeidheid, of bijvoorbeeld langere tijd nodig voor je herstel? En ben je na een bezoek aan de huisarts, cardioloog en/of een andere specialist nog niet veel wijzer? Dan kan een bezoek aan de sportarts zinvol zijn.
De oorzaak van de klachten achterhalen
Deze diverse klachten kunnen namelijk ook verschillende oorzaken hebben. Het kan betekenen dat er een ziekte (pathologie) aan ten grondslag ligt. Maar de oorzaak kan ook aan de training liggen. Denk hierbij aan overtraindheid of overtraining. De klachten kunnen afkomstig zijn van het hart of de longen. Er kan een lage of juist hoge bloeddruk bestaan. Er kan inspanningshoofdpijn of een voedingsintolerantie bestaan. Of het is een disbalans tussen de belasting en belastbaarheid. Het kan het gevolg zijn van veelvuldig te zwaar trainen of te eenzijdig trainen.
Onderzoek en diagnose
Om de diagnose duidelijk te krijgen en de oorzaak in beeld te brengen is een bezoek aan de sportarts zeer waardevol. Door middel van een inspanningstest of een sportmedisch onderzoek kijkt de sportarts naar de mogelijke oorzaken. Tijdens dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar het ECG (hartfilmpje), inspanningsECG, ademgasanalyse en je risicofactoren voor hart- en vaatziekten worden in kaart gebracht. Daarnaast worden je bloedwaarden en longfunctie bepaald. Je eet- en drinkgewoonten worden besproken, evenals het gebruik van supplementen. Hiermee wordt de totale belastbaarheid in kaart gebracht en gekoppeld aan de belasting. Naar aanleiding van een diagnose stelt de sportarts een behandelplan op.
Welke behandeling?
Na het bezoek aan de sportarts kan een lange zoektocht eindigen in een concreet behandelplan en/of trainingsadvies. Als duidelijk is wat de oorzaak van de klacht(en) is, krijg je een rapport mee met alle bevindingen. Ik en mijn collega’s helpen je graag zodat ook jij je sportieve doelen kunt blijven nastreven. Bel gerust naar ons secretariaat voor meer informatie over vergoedingen en uitleg over de verschillende onderzoeken of om een afspraak te maken bij mij of een van mijn collega sportartsen van SMCP. Ons secretariaat kan je verder helpen met de juiste afspraak in plannen, bel naar 088-0881300. Of maak een afspraak via onze website.