Rijnstate in samenwerking met SMCP
‘De sportarts is voor iedereen toegankelijk, net als de orthopeed en cardioloog’
Ronald Tielen rondt in augustus 2021 zijn specialisatie tot sportarts af. Een paar maanden later wacht hem al een volgende uitdaging. Samen met Theo Schers mag hij voor Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) invulling geven aan het opzetten van de afdeling Sportgeneeskunde binnen Rijnstate. Net als Theo is hij daarnaast verbonden aan SMCP.
“Vanuit mijn werkzaamheden op Papendal heb ik gesolliciteerd op de functie van sportarts bij Rijnstate Clinics om de afdeling verder op te zetten en uit te dragen”, zegt Ronald. Sportgeneeskunde is nog een jong specialisme en heeft pas in 2014 de erkenning als medische specialisatie gekregen. Sinds 2022 heeft Rijnstate Clinics dus ook een afdeling Sportgeneeskunde, die we Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP noemen.
Wat is Sportgeneeskunde en waarvoor kun je bij de sportarts terecht?
Patiënten kunnen bij Sportgeneeskunde Rijnstate Clinics-SMCP snel terecht voor diagnoses, de behandeling van blessures, adviezen rondom bewegen en training, sportmedisch onderzoek en keuringen. Ook als je problemen hebt aan het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten, pezen en zenuwen), die niet door sport komen, kan een behandeling door een sportarts uitkomst bieden. Sportgeneeskunde wordt verder ingezet bij vermoeidheidsklachten en het verbeteren van de conditie voor een operatie.
“Ons vak heeft zich al op meerdere vlakken bewezen en niet alleen voor pijntjes rond de knie. Patiënten komen ook bij ons voor bijvoorbeeld trainingsadviezen en het verbeteren van de conditie. Als sportarts heb je daarbij de luxe dat je meer tijd hebt voor een patiënt. We kunnen langer naar iemands verhaal luisteren, uitgebreider onderzoek doen en een plan op maat maken.”
Een sportarts kijkt naar de hele breedte van het vakgebied. “Wij zijn toegespitst op complexe klachten, zoals blessures aan het onderbeen. Onze behandeling is erop gericht om de patiënt weer klachtenvrij te krijgen. Vaak geven we ze tips en handvatten mee om zelf weer fit te worden, waardoor een scan of operatie helemaal niet nodig is.”
Welke patiënten komen er bij de sportarts op consult?
Sportgeneeskunde is een medisch specialisme dat zich richt op het verbeteren en herstellen van de gezondheid van mensen die (willen gaan) sporten of bewegen. “Wij kijken naar de belasting en belastbaarheid van patiënten en hebben veel blessureconsulten. We richten ons vooral op de recreatieve sporter en topsporter, maar ook op mensen met chronische- of tijdelijke aandoeningen en mensen die hun leefstijl willen verbeteren.”
Toch wordt Sportgeneeskunde nog vaak gekoppeld aan topsport. Rijnstate werkt ook nauw samen met de voetbalclubs Vitesse en De Graafschap, de dansopleidingen van Artez en behandelt veel sporters op Papendal. Van alle patiënten komt echter 80 tot 90 procent uit de amateursport. “De sportarts is voor iedereen toegankelijk, net als de orthopeed en cardioloog.”
Patiënten worden voor een afspraak bij de sportarts doorverwezen door hun eigen huisarts, intern door een specialist in het ziekenhuis of komen via Papendal bij Rijnstate terecht. “Wij profileren ons als medisch specialist in de beweegzorg. Chronische patiënten met artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma of mensen die herstellen van Covid hebben veel baat bij een sportarts als ze hun fysieke fitheid willen verbeteren. Een groot deel van onze werkzaamheden bestaat uit advies en begeleiding rondom beweging en gezondheid. Daarnaast doen we veel inspanningstesten en voeren we diverse behandelingen uit.”
Welke behandelingen worden door de sportarts uitgevoerd?
Een sportarts voert onder andere drukmetingen van spiergroepen uit en doet injectietherapie. Bij injectietherapie krijgen patiënten een injectie met corticosteroïden in het gewricht om de zwelling en de pijn te verminderen, zodat ze beter kunnen bewegen. Bij een drukmeting prikt de sportarts met een naald in een spier om te meten hoe hoog de druk in de spier is.
“Dat doen we met name in het onderbeen. Mensen hebben pijn in het onderbeen, maar weten niet waar die vandaan komt. We meten dan de druk in een compartiment, een spier met een jasje eromheen. Als het jasje te strak om de spier zit, kan de druk toenemen tijdens inspanning. In overleg met de (orthopedisch) chirurg kan uiteindelijk worden besloten om dit te opereren.
Essentieel bij veel zorgvragen op het gebied van sportgeneeskunde is de inspanningsdiagnostiek. Dit is een fietsergometer, gekoppeld aan een ECG-apparaat, waarmee onder andere de longfunctie, zuurstof en het inspanningsvermogen worden gemeten. “We meten hiermee de hart- en longfunctie en conditie van een patiënt, maar we kunnen ook herleiden waar de vermoeidheid bij een patiënt vandaan komt. We kijken als het ware onder de motorkap. Dat levert hele waardevolle gegevens op. Deze diagnostiek is daarom onmisbaar bij het oplossen van inspanningsgebonden vragen.”
Wie is Ronald Tielen en wat zijn de interesses van de sportarts?
Zoals veel sportartsen is Ronald zelf ook heel sportief. Naast vechtsporten (onder andere taekwondo) en krachttraining doet hij aan duursport. “Ik behandel ook veel sporters, die aan vechtsporten doen. Bij de Taekwondo Bond Nederland ben ik op verschillende toernooien en examens aanwezig. Als ik niet met sport bezig ben, reis en kook ik graag. Daarnaast heb ik een gezin met drie kinderen in de leeftijd van 8, 6 en 2 jaar. Mijn agenda is dus altijd goed gevuld.”