Cardioloog Harald Jørstad in documentaire Daley Blind

De voetbalcarrière van Daley Blind kent hoogte- en dieptepunten, met als zwaarste dieptepunt zijn eerste hartstilstand in 2019. In de documentaire ‘Daley Blind: Nooit Meer Stilstaan’ is Blind gedurende anderhalf jaar gevolgd na het laatste incident met zijn hart. Hij is onder behandeling bij Amsterdam UMC en SMCP cardioloog Harald Jørstad, die ook te zien is in de docu.

Blinds carrière – met alle pieken en dalen bij Ajax, zijn tijd bij Manchester en Groningen en zijn tijd bij Oranje onder leiding van zijn vader – komt uitgebreid aan bod in de documentaire. Maar Daley Blind is ook open over zijn zorgen en onzekerheden na zijn hartstilstand. Hoe ga je hier als topsporter mentaal mee om en hoe kom je een klap als deze weer te boven?

Vertrouwelijkheid voorop

“Op zo’n wereldniveau voetballen, na zo’n hartziekte, daar zijn heel weinig verhalen van bekend.” Harald Jørstad is de behandelend cardioloog van Daley Blind. Ook hij komt in de documentaire aan het woord. Daar heeft hij wel even over moeten nadenken: “Mijn eerste reflex als iemand van de pers iets vraagt over een patiënt is ‘geen antwoord’ – ongeacht of het een voetballer is of een hardloper van 70 jaar – want vertrouwelijkheid staat altijd voorop. Deze vraag was echter anders, want Daley vroeg zelf of ik wilde meewerken.”

Het verhaal van Blind kan veel betekenen voor andere mensen met een hartziekte die willen sporten, of het nou topsporters zijn of recreanten. “Daarnaast gaven de documentairemakers aan dat ze het belangrijk vonden dat de medische kant van het verhaal goed naar voren kwam. Samen met de dienst Communicatie, mijn afdelingshoofd en mijn divisiehoofd zijn we tot de conclusie gekomen dat dit een belangrijk verhaal is, dat verteld moet worden.”

Unieke inkijk

Onlangs mocht Jørstad aanwezig zijn bij de première van de documentaire in Tuschinski. “Een bijzondere ervaring. Daley was er met zijn hele familie en je kreeg echt een unieke inkijk in wat een hartprobleem met je doet als sporter, en ook wat het doet met je familie.” Jørstad besluit: “Het is ontzettend belangrijk om, als cardioloog, ook altijd aandacht te besteden aan de zaken die niet direct te maken hebben met de hartspier. Zaken die voor de patiënt zelf net zo belangrijk zijn, zoals sporten, verwerking en leefstijl.”

Waar en wanneer te zien?

De documentaire is vanaf dinsdag 1 november in twee delen te zien bij Videoland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut