Veel gestelde vragen over heupklachten

 

Ik heb slijtage in mijn heup. Kan ik hier zelf iets aan doen?

Aan de slijtage (artrose) zelf niet, maar aan de klachten die je ervaart wel! Onderzoek heeft aangetoond dat krachttraining een gunstig effect heeft op de klachten bij artrose. Krachttraining kan eraan bijdragen dat je minder pijn en stijfheid ervaart en op deze manier kun je meer doen. We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarin we aandacht besteden aan het verbeteren van de kracht, conditie, stabiliteit en coördinatie.

Wanneer is het tijd voor een operatie?

Dat is een beslissing die je samen met je arts maakt op basis van de foto’s, maar met name ook de hoeveelheid klachten die jij in je dagelijks leven ervaart en welke behandeling (bijvoorbeeld fysiotherapie) je al gehad hebt.

Hoe lang na mijn operatie kan ik weer autorijden?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meestal na 2 weken de reactiekracht en -tijd weer voldoende zouden moeten zijn voor het autorijden. Echter is dit per persoon heel erg verschillend en zal 2 weken vaak een wat te optimistische termijn zijn. Overleg daarom altijd eerst met jouw behandelaar.

Hoe lang na het plaatsen van mijn nieuwe heup kan ik weer zonder krukken lopen?

Afhankelijk van de operatietechniek en jouw belastbaarheid is vaak het advies om minimaal 2 weken met krukken te lopen. Daarna is het afhankelijk van de kwaliteit van het looppatroon hoe snel je het krukgebruik kunt bouwen. Het opbouwen van het lopen zonder krukken kan samen met de fysiotherapeut geoefend worden, zodat je zelf ook weer een veilig gevoel hebt zonder de krukken.

Hoelang na een heupoperatie kan ik weer werken?

Wanneer je weer kunt werken is afhankelijk van een aantal zaken. Zo is het afhankelijk van de operatie, de reistijd en het soort werk dat je uitvoert. Van de ene operatie herstel je sneller dan van de andere operatie. De belasting van de heup in het ene beroep is weer anders of hoger dan het andere beroep. Je kunt daarom het beste overleggen met jouw fysiotherapeut en bedrijfsarts hoe je het werken weer op kunt bouwen. Hierbij wordt gelet op het type operatie, jouw werkzaamheden, het verloop van je revalidatie en de reactie van je heup.

Hoe lang na mijn operatie kan ik weer hardlopen?

Het is sterk afhankelijk van het beloop van de revalidatie, maar gemiddeld genomen zijn de kracht en beweeglijkheid na ongeveer 12 weken goed genoeg om te starten met hardlopen. Overleg met jouw behandelaar wanneer je weer kunt hardlopen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kijkoperatie?

Een kijkoperatie is niet bedoeld om alleen te kijken, maar ook om het gewricht zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Het voordeel van deze operatie is dan ook dat verwacht wordt dat je na de operatie minder pijn ervaart en de activiteiten die beperkt waren weer op kunt pakken. Een nadeel is dat het herstel afhangt van veel factoren (o.a. leeftijd, soort letsel, soort sport enzovoort) en die zijn niet voor iedereen hetzelfde. Een garantie op een goed resultaat kan dus nooit gegeven worden al wordt uiteraard van tevoren samen een goede afweging gemaakt. Je zal voor het beste resultaat behoorlijk moeten revalideren (reken op vier maanden).

Hoe kan ik zelf mijn bilklachten oplossen?

Wil jij graag direct aan de slag met het oplossen van je bilklachten? Je hoeft nu niet meer een fysiotherapeut te bezoeken. In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je bilklachten op’ ontdek je namelijk stap voor stap wat je moet doen om je klachten zelfstandig op te lossen.

Direct zelf je bilklachten oplossen

Ik heb pijn aan de buitenzijde van mijn heup. Heb ik nu een slijmbeursontsteking?

Dat zou kunnen maar het komt niet heel vaak voor. De fysiotherapeut of sportarts kan helpen onderzoeken of dit het geval is.

Welke oefeningen zijn goed als ik klachten aan de buitenkant van mijn heup heb?

Over het algemeen zijn krachtoefeningen voor de romp en bilspieren belangrijk om te doen, denk hierbij bijvoorbeeld aan lunges of crabwalks. We helpen je graag met een voor jou geschikt oefenprogramma opstellen! Kijk eens bij onze oefeningen om een indruk te krijgen hoe en wat je kunt oefenen.

Waarom heb ik steeds last van mijn lies tijdens voetballen?

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is het de kracht van je liesspieren, maar het kan ook liggen aan bijvoorbeeld de beweeglijkheid van je heup of rug. Wij helpen je graag met het zoeken naar de oorzaak van jouw klachten en natuurlijk naar de oplossing.

Als ik mijn beenhef- of buikspieroefeningen doe, dan knoept mijn heup steeds. Wat kan dit zijn?

Dat kan goed een ‘snapping hip’ zijn. Dit hoeft niks ernstigs te betekenen als het geen pijn doet. De ‘knoep’ kan in het gewricht en buiten het gewricht plaatsvinden. Vaak helpt het doen van bepaalde rek- en krachtoefeningen om het probleem te verhelpen. Mocht het wel pijn doen, neem dan contact op voor een afspraak om de oorzaak te achterhalen. Een snapping hip kan ook aan de buitenzijde van je heup plaatsvinden. Dit is hoogstwaarschijnlijk een spier die over de heup heen loopt. Het kan geen enkele kwaad, maar kan vervelende klachten geven.

Mijn heup voelt heel instabiel, kan het zijn dat hij een beetje uit de kom is gegaan?

De kans dat een heup uit de kom gaat, is gelukkig heel erg klein. En mocht dit toch het geval zijn, dan heb je dat vrijwel zeker zelf ook door. Een heup uit de kom veroorzaakt namelijk veel pijn. Het gebeurt vrijwel altijd na een ongeval en soms na een verkeerde beweging bij een recent geplaatste nieuwe heup. De reden dat een heup uit de kom bijna niet voorkomt, is dat de vorm van het heupgewricht voor veel stabiliteit zorgt. Meestal is een instabiel gevoel van de heup ook te wijten aan een knoep of klik die vervelend is. Dit is over het algemeen geen teken dat de heup uit de kom gaat, maar eerder dat sprake is van een snapping hip.

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

 

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut