chronische pijn fysiotherapie nijmegen sport medisch centrum papendal

Hoe ga je om met chronische pijn van de lage rug?

Langdurige pijn van de lage rug, ook wel chronische lage rugpijn genoemd, komt veel voor. Meer dan 20% van de Europeanen lijdt aan chronische pijn in één of meerdere lichaamsdelen zoals de rug, de nek of de schouder. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanwezig is. Soms is er geen oorzaak te vinden voor je chronische pijnklachten. En als er al een oorzaak is, dan kan de oplossing hiervan ingewikkeld zijn. Heb jij chronische pijnklachten van je onderrug? Weet je niet hoe je ermee moet omgaan? Lees dan verder over hoe je de regie in eigen handen kunt nemen en hoe fysiotherapie daarbij kan helpen.

Wat is pijn?

Pijn is een alarmsysteem. Het zorgt ervoor dat je niet op je been gaat staan als deze gebroken of gekneusd is. Bij chronische pijn raakt dit alarmsysteem ontregeld. Je kunt dan pijn ervaren ook al is er geen schade zoals een breuk, kneuzing of verrekking meer. Deze pijn ontstaat in de hersenen, in het deel dat voor het verwerken van pijnsignalen zorgt. Dit hersendeel raakt overgevoelig bij langdurige pijn. Het is ook bekend dat eerder doorgemaakte pijnervaringen, stress, vermoeidheid en angst dit systeem beïnvloeden.

Wat kun je doen aan chronische pijn van de lage rug?

 • Leren begrijpen hoe pijn werkt: meer kennis over pijn helpt. Het beïnvloedt op een positieve manier het deel dat de pijnsignalen verwerkt in de hersenen.
 • Je lichamelijke belastbaarheid (wat je lichaam aankan) met specifieke oefeningen vergroten: je lichaam laten wennen aan het uitvoeren van meer activiteiten, zodat het meer belasting aankan.
 • Je belasting bekijken: als je weet waar je grenzen liggen, kun je die eventueel proberen op te schuiven.
 • Het vertrouwen in je lichaam terugwinnen door samen met je therapeut haalbare beweegdoelen op te stellen.

Hoe wij jou kunnen helpen

Sport Medisch Centrum Papendal biedt hiervoor een speciaal beweegprogramma aan waarbij de nadruk ligt op het verhogen van je belastbaarheid door training. We helpen je leren hoe je de regie weer in eigen handen kunt nemen. Dit betekent dat je gedurende drie maanden twee keer per week gaat trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Daarnaast zal er veel uitleg gegeven worden over pijn. Als je het fijn vindt, kun je je naasten meenemen om de uitleg ook te laten horen. Zo kun je hier ook thuis mee aan de slag. Tegen het einde van het programma wordt er een individueel schema gemaakt, waar je zelfstandig verder mee kunt.

Woon je niet in buurt, ga dan aan de slag met ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ om je rugklachten zelfstandig aan te pakken. In dit zelfzorgproduct krijg jij hét stappenplan met uiteenlopende oefeningen. Zo krijg je meer vertrouwen in je rug en kun je je dagelijkse beweegactiviteiten beter aan.

Tags: , ,

Heb jij last van langdurige lage rugklachten en wil je direct aan de slag met het aanpakken van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om vandaag nog en onder eigen verantwoordelijkheid je klachten te verminderen. Zo word je minder gehinderd door je klachten.

 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut