Langdurige Pijn Programma

Sport Medisch Centrum Papendal biedt gespecialiseerde fysiotherapie voor mensen met langdurige pijn. Wij hebben als doelstelling om mensen met chronische pijn beter te laten functioneren in hun dagelijks leven. Men spreekt van chronische pijn op het moment dat je langer dan drie maanden pijn hebt. Vaak is er geen duidelijke oorzaak van je klachten waar een arts iets aan kan veranderen met een behandeling. Of je nu last hebt van pijn in je onderrug, pijn in je nek of juist van pijn in meerdere gewrichten, in veel gevallen kan ‘bewegen’ en belangrijk onderdeel zijn van herstel. Heb jij chronische pijn? Lees dan verder om te kijken wat jij er zelf aan kunt doen, en hoe wij je daar bij kunnen helpen.

Inhoud programma

We weten uit wetenschappelijke literatuur dat bewegen kan bijdragen aan lichamelijk herstel en herstel van pijn. Het is wel belangrijk dat je dat op een verantwoorde en doelgerichte manier aanpakt. Onze fysiotherapeuten ondersteunen je daarin. Zo is het belangrijk om:

 • Haalbare doelen te stellen: werk aan datgene wat jij belangrijk vindt.
 • Opbouwen op basis van tijd in plaats van op basis van pijn: hiermee went je lichaam aan meer belasting.
 • Vertrouwen in je lichaam terug winnen: door te focussen op wat wel lukt en die grenzen langzaam te verleggen, ga je vooruit.
 • Leren over pijn: pijn wordt beïnvloed door veel meer factoren dan alleen fysieke factoren. Door hier kennis van te krijgen, kun je beter met je klachten omgaan.

Bij ons programma voor revalidatie van chronische pijn, ga je gedurende een periode van 3 maanden aan de slag om je belastbaarheid te vergroten door middel van oefentherapie en training. In overleg met jouw fysiotherapeut bekijk je de opties en mogelijkheden die binnen jouw revalidatie passen. Het optimale resultaat behaal je als je minimaal twee keer per week traint. Het programma is gebaseerd op training en educatie. Onze benadering is hands-off, wat wil zeggen dat de behandeling van jouw pijn niet bestaat uit massage, dry needling of manuele therapie, maar uit een actieve inzet van jou in oefentherapie en training.

Uitgebreide intake en trainingsschema

Meestal word je verwezen voor fysiotherapie door een medisch specialist (orthopeed, neuroloog of de pijnpoli). De eerste afspraak op Sport Medisch Centrum Papendal kan zowel op onze vestigingen in Arnhem als Nijmegen en Velp plaatsvinden. Je gaat dan in gesprek met je fysiotherapeut over jouw klachten en wat je graag zou willen bereiken. We nemen een aantal vragenlijsten af, doen diverse testen en maken een inschatting van jouw belastbaarheid. Daarna maak je samen een plan over hoe je de tijd van je herstel in gaat delen. Dit is ook het moment om te bespreken wat je van elkaar verwacht tijdens de revalidatie.

Locatie

Onze in pijn gespecialiseerde fysiotherapeuten werken op diverse vestigingen van SMCP. Je kunt het Langdurige Pijn Programma in Nijmegen, Arnhem of Velp volgen.

Tarieven en vergoedingen

Bij fysiotherapie voor langdurige pijn is de vergoeding van de verzekering afhankelijk van de diagnose die de arts gesteld heeft. Er is een landelijke lijst opgesteld met aandoeningen die bij je verzekering onder de ‘chronische code’ vallen. In dat geval vergoedt de verzekering vanaf de 21e behandeling fysiotherapie uit je basispakket (let op: daarbij geldt eerst het eigen risico!). Voor de eerste 20 behandelingen moet je dan aanvullend verzekerd zijn of betaal je zelf de rekening. Alle andere aandoeningen, die niet op de lijst ‘chronische aandoeningen fysiotherapie’ voorkomen, vallen onder reguliere fysiotherapie en worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Let op: als je chronische pijn hebt, betekent dit niet automatisch dat je ook onder de ‘chronische code’ valt.

Lees meer over tarieven en vergoedingen

Sport Medisch Centrum Papendal heeft met de meeste verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor eigen rekening of dien je zelf de rekening in te dienen. Check voor de zekerheid altijd met je eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt in jouw specifieke situatie.

Aanvullende patiëntinformatie

             

Veel gestelde vragen

Wil je nu al graag antwoorden op vragen over je chronische of langdurige pijnklachten? Ga dan naar veel gestelde vragen over langdurige pijnklachten.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over het Langdurige Pijn Programma. Wij staan je graag te woord. Of begin meteen aan het revalidatieprogramma en maak nu een afspraak.

Onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in langdurige pijn

Jitze Tichelaar

Manueel therapeut

Lees meer

Marieke van Hunen

Manueel therapeute, projectmedewerker Kennis- en Innovatiecentrum

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor het Langdurige Pijn Programma

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut