Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van myofasciale triggerpoints. Een triggerpoint is een voelbare verharding of “knoop “in een spier. Deze verharding kan leiden tot lokale drukpijn maar ook tot uitstraling in de armen of benen. Dry needling kan dat oplossen.

Wat is dry needling?

Triggerpoints veroorzaken vaak bewegingsbeperkingen en vermindering van kracht in spieren. Ze kunnen ontstaan als gevolg van een acuut ongeval of sportletsel of door langdurige overbelasting. Dat kan een langdurige houding zijn maar ook langdurig herhaalde bewegingen.

Als je uitstralende klachten hebt, pijn over een groter gebied, verstoorde beweegpatronen of hardnekkige spierspanning dan zou dry needling uitkomst kunnen bieden. Om dit vast te kunnen stellen zal de fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal eerst een intake afnemen en na het vraaggesprek en onderzoek samen met je bepalen wat de meest passende behandelopties zijn.

Is dry needling pijnlijk?

Als dry needling een zinvol onderdeel van het behandelplan is dan legt de fysiotherapeut uit wat hij gaat doen en hoe veel behandelingen nodig zullen zijn. De behandeling bestaat uit het inbrengen van een acupunctuurnaald in de triggerpoint; het inbrengen van de zeer dunne naald voel je niet. De naald veroorzaakt korte spieraanspanningen die gevoelig en soms wat pijnlijk kunnen zijn. Dit verschilt per persoon. Na de behandeling kan de spier stijf en vermoeid aanvoelen. Meestal duurt de nareactie niet langer dan 24 uur.

Hoe vaak dry needling?

Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Heb je heupklachten, schouderklachten, knieklachten, rugklachten of andere klachten in het bewegingsapparaat dan kan dry needling een onderdeel zijn van het behandelplan.

Verwijzing niet noodzakelijk

Je kunt naar ons verwezen worden door een huisarts of medisch specialist, maar je mag ook zonder verwijzing direct een afspraak bij ons maken.

Tarieven en vergoedingen

Dry needling maakt deel uit van de algemene behandeling fysiotherapie. Indien je aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Sport Medisch Centrum Papendal heeft met veel verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor je eigen rekening. Check voor de zekerheid altijd met je eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt in jouw specifieke situatie.

Tarieven & vergoedingen

Marijke Roeven

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over dry needling. Wij staan je graag te woord. Of begin meteen aan de behandeling en maak nu een afspraak.

Experts die je zouden kunnen behandelen met dry needling

Inge van Amerongen

Sportfysiotherapeute, manueel therapeute

Lees meer

Jitze Tichelaar

Manueel therapeut

Lees meer

Sander van Dijk

Fysiotherapeut

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor dry needling

Arnhem-Noord Gulden Hart

Lees meer

Arnhem-Zuid Gelredome

Lees meer

Arnhem-Oost Sportlokaal

Lees meer

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Beuningen

Lees meer

Beuningen Speijers Sport

Lees meer

Lent

Lees meer

Nijmegen

Lees meer

Velp

Lees meer
  • PlusPraktijk
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut