Dry Needling

Dry needling is een relatief nieuwe fysiotherapeutische behandelmethode die wordt ingezet ter ondersteuning van oefentherapie en manuele therapie. Het doel van dry needling is het verbeteren van bewegingsfuncties door vermindering van pijn en weefselspanning en een betere coördinatie van spieren.

Wat is dry needling?

Er bestaan twee vormen van dry needling, namelijk dry needling van spieren en dry needling van bindweefselstructuren zoals pezen, aanhechtingen en littekens. De fysiotherapeut bepaalt tijdens de intake, naar aanleiding van het vraaggesprek en onderzoek, samen met jou wat de meest passende behandelopties zijn.

Dry needling van spieren

Triggerpoints veroorzaken vaak bewegingsbeperkingen, vermindering van spierkracht en pijn. Ze kunnen ontstaan als gevolg van een acuut ongeval of sportletsel of door langdurige overbelasting. Dat kan een langdurige houding zijn maar ook langdurig herhaalde bewegingen. Een triggerpoint is een voelbare verharding of ‘knoop’ in een spier. Deze verharding kan leiden tot lokale drukpijn maar ook tot uitstraling in de armen of benen. Dry needling kan dat oplossen. Als je uitstralende klachten hebt, pijn over een groter lichaamsgebied, verstoorde beweegpatronen of hardnekkige spierspanning dan zou dry needling uitkomst kunnen bieden.

Dry needling van pezen en peesaanhechtingen

Pezen en peesaanhechtingen kunnen verdikt en geïrriteerd zijn. Hoewel er nog weinig wetenschappelijke onderzoek is gedaan naar de effecten van dry needling van pezen en peesaanhechtingen, zien we in de praktijk dat veel mensen klachtenvermindering en functieverbetering ervaren. Het vermoedelijke werkingsmechanisme is het stimuleren van de bindweefselaanmaak en het verminderen van de pijngevoeligheid van de zenuwen in de pees of de aanhechting.

Dry needling van een litteken

Littekens kunnen behoorlijk veel restklachten geven, zoals verminderde flexibiliteit, weefselstijfheid en een trekkende sensatie. Littekenweefsel bestaat uit verkleefd en chaotisch bindweefsel. In de praktijk zien we dat veel mensen met littekenweefsel sterk positief reageren op dry needling van het littekenweefsel. Vermoedelijk komt dit doordat dry needling zorgt voor een betere doorbloeding van het litteken, waardoor oplossing van verklevingen optreedt. Voor deze behandeling is het belangrijk dat het litteken rustig is. Ook littekens die al jaren bestaan, zijn geschikt voor dry needling.

Hoe werkt dry needling?

Wanneer dry needling een onderdeel is van de behandeling, legt de fysiotherapeut vooraf uit hoe het werkt, wat je kunt verwachten en hoeveel behandelingen nodig zullen zijn.

Dry needling van een spier

Bij dry needling van een spier wordt een acupunctuurnaald geplaatst in de spier. Het inbrengen van de zeer dunne naald voel je niet. De fysiotherapeut beweegt de naald op en neer om korte spieraanspanningen (twitches) uit te lokken. Dit is noodzakelijk voor een optimaal effect. De spieraanspanningen kunnen gevoelig zijn, maar dit verschilt per persoon. Na de behandeling kan de spier stijf en vermoeid aanvoelen. Meestal duurt de nareactie niet langer dan 24 tot 48 uur.

Dry needling van een pees, peesaanhechting of litteken

Bij dry needling van een pees, peesaanhechting of litteken worden meerdere acupunctuurnaalden in het aangedane weefsel geplaatst. Het inbrengen van een naald is meestal gevoelig. Eenmaal geplaatst verdwijnt de gevoeligheid snel. De naalden blijven vervolgens 20 minuten in het weefsel zitten. Naderhand is er niet of nauwelijks reactie en kunnen beweegactiviteiten normaal worden hervat.

Hoe vaak dry needling?

Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden. Dry needling is in principe een ondersteunende behandeling en zal niet langdurig ingezet worden.

Verwijzing niet noodzakelijk

Je kunt naar ons verwezen worden door een huisarts of medisch specialist, maar je mag ook zonder verwijzing direct een afspraak bij ons maken.

Tarieven en vergoedingen

Dry needling maakt deel uit van de algemene behandeling fysiotherapie. Indien je aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Sport Medisch Centrum Papendal heeft met veel verzekeraars een overeenkomst afgesloten. Als wij geen overeenkomst met je zorgverzekeraar hebben of je bent niet of onvoldoende aanvullend verzekerd, dan zijn de kosten voor je eigen rekening. Check voor de zekerheid altijd met je eigen zorgverzekeraar wat er vergoed wordt in jouw specifieke situatie.

Tarieven & vergoedingen

Nathalie Kleijn

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je een vraag hebt over dry needling. Wij staan je graag te woord. Of begin meteen aan de behandeling en maak nu een afspraak.

Experts die je zouden kunnen behandelen met dry needling

Britt Dorrestein

Manueel therapeute

Lees meer

André Timmerman

Sportfysiotherapeut

Lees meer

Jitze Tichelaar

Manueel therapeut

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor dry needling

Arnhem-Zuid Gelredome

Lees meer

Arnhem-Oost Sportlokaal

Lees meer

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Beuningen

Lees meer

Beuningen Speijers Sport

Lees meer

Elst Rijnstate

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut