behandeling shin splints fysiotherapie nijmegen

Hoe herken je shin splints?

Heb je zeurende en stekende pijn aan je schenen tijdens het sporten dan zou je wel eens last kunnen hebben van shin splints, springschenen of periostitis. Een pijnlijk scheenbeen is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het is een hardnekkige blessure waar goed mee omgegaan moet worden. Als je er eenmaal last van hebt, kan deze blessure lang aanhouden namelijk.

Wat zijn shin splints?

Shin splints (vaak ook springschenen of periostitis genoemd) kenmerken zich door een irritatie aan de scheenbeenspieren, waarbij het scheenbeen zelf ook gevoelig kan zijn, tijdens het sporten. De klacht komt veel voor onder hardlopers en spelsporters en is een blessure die veroorzaakt wordt door overbelasting. Wanneer er teveel en te hoge trekkrachten optreden op de spieren rondom het scheenbeen en op het scheenbeen zelf kunnen deze structuren gaan irriteren. De irritatie kan zeer pijnlijk zijn. Vooral bij rennen, springen en hoge belastingen kun je veel last ervaren. Bij shin splints wordt de pijn vaak aan de binnenrand van het scheenbeen of aan de voorzijde gevoeld. In het begin heb je vooral last tijdens en na het sporten, maar uiteindelijk kun je zelfs in rust nog de pijn blijven voelen. Overigens is er een nieuwere benaming voor shin splints, namelijk het mediaal tibiaal stress-syndroom ofwel MTSS. Letterlijk vertaald betekent dit overbelasting van de binnenzijde van het scheenbeen.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Bij shin splints zijn de scheenbeenspieren geïrriteerd en overbelast geraakt door (te) grote trekkrachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde voetenstand of foutieve bewegingscoördinatie tijdens het sporten kunnen ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Daarnaast kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden zorgen voor de overbelasting.

Behandeling van shin splints

Bij een irritatie van het scheenbeen en/of de scheenbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of rustiger aan te doen, zodat de pijn kan zakken. Hierna is het belangrijk om de voetenstand en bewegingscoördinatie tijdens het sporten te optimaliseren, zodat de schokbelasting op het onderbeen beter opvangen kan worden. Er is een aanzienlijk aantal oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De fysiotherapeut kan je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met shin splints ook als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand te laten controleren door een podotherapeut.

Wat kunnen wij voor je doen?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter  worden? Neem dan contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts of sportcardioloog terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Tags: , , ,
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut