behandeling shin splints fysiotherapie nijmegen

Hoe herken je shin splints?

Heb jij last van scheenbeenklachten tijdens het sporten dan zou je wel eens last kunnen hebben van shin splints. Deze klachten zijn een veelvoorkomende blessure bij wandelaren, hardlopers en spelsporters. Het is een hardnekkige blessure die erom vraagt goed mee om te gaan. Als je er eenmaal last van hebt, kan deze blessure lang aanhouden namelijk.

Wat zijn shin splints?

Shin splints kenmerken zich door een irritatie rondom het scheenbeen tijdens het sporten. De klacht komt veel voor onder wandelaren, hardlopers en spelsporters. Het is een blessure die veroorzaakt wordt door overbelasting. Wanneer er teveel en te hoge trekkrachten optreden op de spieren rondom het scheenbeen en op het scheenbeen zelf, dan kunnen deze structuren gaan irriteren. De irritatie kan zeer pijnlijk zijn. Vooral bij rennen, springen en hoge belastingen kun je veel last ervaren. Bij shin splints wordt de pijn vaak aan de binnenrand van het scheenbeen of aan de voorzijde gevoeld. In het begin heb je vooral last tijdens en na het sporten, maar uiteindelijk kun je zelfs in rust nog de pijn blijven voelen. Overigens is er een nieuwere benaming voor shin splints aan de binnenzijde van het scheenbeen, namelijk het mediaal tibiaal stress-syndroom (MTSS). Letterlijk vertaald betekent dit overbelasting van de binnenzijde van het scheenbeen.

Wil jij graag snel van je scheenbeenklachten af? Als je het liefst direct aan de slag gaat met het oplossen van je klachten zonder naar een fysiotherapeut te hoeven gaan, klik dan op onderstaande knop:

Direct zelf je scheenbeenklachten oplossen

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Bij shin splints zijn de scheenbeenspieren of het botvlies geïrriteerd en overbelast geraakt door (te) grote trekkrachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde voetenstand of foutieve bewegingscoördinatie tijdens het sporten, kan ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Daarnaast kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht of verkeerde sportondergronden zorgen voor de overbelasting.

Behandeling van shin splints

Bij een irritatie van het scheenbeen en/of de scheenbeenspieren is het belangrijk om eerst rust te nemen of rustiger aan te doen, zodat de pijn kan zakken. Hierna is het belangrijk om de belastbaarheid van het onderbeen geleidelijk te verhogen tot aan het gewenste niveau. Daarnaast is het belangrijk de bewegingscoördinatie tijdens te optimaliseren, zodat de schokbelasting van het onderbeen beter opvangen kan worden.

Er is een aanzienlijk aantal oefeningen die je kunnen helpen om van de klachten af te komen. De fysiotherapeut kan je hierin goed ondersteunen en aangeven welke oefeningen jou het beste gaan helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut met jou afstemmen hoeveel je kunt blijven sporten, zodat de belasting is afgestemd op je belastbaarheid. Het dragen van compressiekousen wordt door menig sporter met shin splints ook als prettig ervaren. Tot slot kan het helpen om je schoenen of voetenstand tijdens het bewegen te laten controleren door een podotherapeut.

Wil je graag direct aan de slag met het oplossen van je scheenbeenklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je scheenbeenklachten op’ ontdek je stap voor stap wat je moet doen om je klachten zelfstandig op te lossen.

Wat kunnen wij voor je doen?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter worden? Neem dan contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Tags: , , ,

Heb jij last van hardnekkige scheenbeenklachten tijdens het wandelen of sporten? Wil je graag zelf je klachten oplossen zonder naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan? Ontdek dan in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om spoedig en onder eigen verantwoordelijkheid van je klachten af te komen. Zo kun je weer genieten van een pijnvrij leven.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut