behandeling van ischias bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn lage rugklachten met uitstraling af?

Last van pijn in de lage rug bij lang zitten, staan of bewegen kan erg vervelend zijn. Vooral als de rugpijn ook uitstraalt naar de bilstreek of naar het been. In de volksmond worden deze klachten ook wel ischias genoemd. Het kan zijn dat de rugpijn toeneemt in bepaalde houdingen, zoals in het tillen. Soms kan de pijn zo vervelend zijn dat je beperkt wordt in het uitvoeren van alledaagse handelingen, werk of sport. Zijn dit herkenbare klachten voor jou? Lees in deze blog verder wat deze klachten betekenen en wat je eraan kunt doen.

Klachten die passen bij ischias

Meestal is bij ischias sprake van pseudoradiculaire klachten. Het woord ‘pseudo’ wordt gebruikt om aan te geven dat het schijn heeft van iets. De klachten die je ervaart komen namelijk overeen met klachten passend bij een radiculair beeld, zoals bijvoorbeeld bij een hernia waarbij een zenuw beklemd wordt. Bij een hernia ervaar je naast pijn ook gevoels- en krachtverlies. Hier is bij pseudoradiculaire klachten echter geen sprake van.

Hoe wordt deze zeurende pijn in je rug, bil of been dan veroorzaakt? Dit komt in de meeste gevallen door spieren, banden of gewrichten die coördinatief niet goed samenwerken, minder beweeglijk zijn, te strak staan of juist niet sterk genoeg zijn. Op die manier kunnen ze geen bijdrage meer leveren aan de ondersteuning in bewegingen gedurende de dag. Vaak is hierbij ook het gewricht tussen het heiligbeen en bekken (ook wel SI-gewricht genoemd) betrokken. Ook kunnen spierknopen in de bilstreek een uitstraling in het been veroorzaken.

Wil je graag dat je klachten snel minder worden? Ga direct zelf aan de slag met oefeningen, adviezen en tips om je lage rugklachten aan te pakken. Klik op de knop hieronder voor meer informatie:

Direct zelf je langdurige lage rugklachten aanpakken

Beloop van ischias

Pseudoradiculaire klachten komen het meeste voor bij mensen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. Als je goed met de klachten omgaat, kunnen deze binnen 4 tot 6 weken weer verdwijnen. Blijven de klachten echter langer of even intens aanwezig dan is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken.

Praktische tips bij ischias

Er zijn handelingen die je zelf kunt toepassen als je last hebt van pseudoradiculaire klachten. Allereerst is het belangrijk dat je ondanks jouw klachten zo normaal mogelijk blijft bewegen. Het lijkt onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van jouw rug weer in vorm komen, is door beweging. Forceer het echter niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen je rug juist meer kwaad dan goed doet. Hieronder vind je een aantal praktische tips:

 • Vermijd het tillen van zware voorwerpen in combinatie met draaiende bewegingen van je rug.
 • Zak door je knieën, voordat je iets gaat tillen en draag zware voorwerpen dicht bij je lichaam.
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding werken, maar wissel regelmatig van houding of loop af en toe een stukje.
 • Het is goed om regelmatig te sporten, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen.
 • Fitnessoefeningen in een sportschool kun je het beste in het begin onder begeleiding van een instructeur of fysiotherapeut uitvoeren.

Wil jij graag zelf aan de slag om je klachten te verminderen? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Pak zelf je langdurige lage rugklachten aan’ helpen we jou stap voor stap op weg naar herstel. Je krijgt veel gerichte oefeningen en adviezen die je eenvoudig kunt toepassen.

Behandeling van ischias

De fysiotherapeutische behandeling van pseudoradiculaire klachten is met name erop gericht om met oefentherapie geleidelijk de belastbaarheid van jouw rug op te bouwen. Dit houdt in dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut stap voor stap de stabiliteit, kracht en coördinatie van jouw rug en omliggende spieren gaat verbeteren. De fysiotherapeut evalueert hoe je het beste vanuit ontspanning kunt bewegen en geeft je adviezen en tips. Ter aanvulling kan indien nodig gerichte triggerpointtherapie (met dry needling) en manuele therapie ingezet worden. Met deze therapievormen zijn wij in staat jou te begeleiden naar herstel.

In behandeling bij Sport Medisch Centrum Papendal?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter  worden? Maak gerust een afspraak met ons. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts . Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut aan.

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen of Beuningen? Kijk dan op het overzicht van onze vestigingen.

Tags: ,

Heb jij last van langdurige lage rugklachten en wil je direct aan de slag met het aanpakken van je klachten? Ontdek in dit digitale zelfzorgproduct wat je moet doen om vandaag nog en onder eigen verantwoordelijkheid je klachten te verminderen. Zo word je minder gehinderd door je klachten.

 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut