behandeling van ischias bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn lage rugklachten met uitstraling af?

Last van pijn in de lage rug bij lang zitten, staan of bewegen kan erg vervelend zijn. Vooral als de rugpijn ook uitstraalt naar de bilstreek of naar het been. Het kan zijn dat de rugpijn toeneemt in bepaalde houdingen, zoals met tillen. Soms kan de pijn zo vervelend zijn dat je beperkt wordt in het uitvoeren van alledaagse handelingen, werk of sport. Herken jij jezelf in dit beeld? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van pseudoradiculaire klachten.

Wat zijn pseudoradiculaire klachten?

Het woord ‘pseudo’ wordt gebruikt om aan te geven dat het schijn heeft van iets. Dit is het geval bij pseudoradiculaire klachten. De klachten die je ervaart komen namelijk overeen met klachten passend bij een radiculair beeld, zoals bijvoorbeeld bij een hernia wanneer een zenuw beklemd wordt. Bij een hernia ervaar je naast pijn ook gevoels- en krachtverlies. Hier is bij pseudoradiculaire klachten echter geen sprake van.

Hoe wordt deze zeurende pijn in je rug, bil of been dan veroorzaakt? Dit komt in de meeste gevallen door spieren, banden of gewrichten die coördinatief niet goed samenwerken, minder beweeglijk zijn, te strak staan of juist niet sterk genoeg zijn. Op die manier kunnen ze geen bijdrage meer leveren aan de ondersteuning in bewegingen gedurende de dag. Vaak is hierbij ook het gewricht tussen het heiligbeen en bekken (ook wel SI-gewricht genoemd) betrokken. Ook kunnen spierknopen in de bilstreek een uitstraling in het been veroorzaken.

Beloop van de klacht

Pseudoradiculaire klachten komen het meeste voor bij mensen in de leeftijd 30 tot 55 jaar. Als je goed met de klachten omgaat kunnen deze vanzelf binnen 4 tot 6 weken weer verdwijnen. Blijven de klachten echter langer of even intens aanwezig dan is het verstandig om een afspraak met een sportarts of (sport)fysiotherapeut te maken.

Praktische tips bij pseudoradiculaire klachten

Er zijn handelingen die je zelf kunt ondernemen als je last hebt van pseudoradiculaire klachten. Allereerst is het belangrijk dat je ondanks jouw klachten zo normaal mogelijk blijft bewegen. Het lijkt onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van jouw rug weer in vorm komen, is door beweging. Forceer het echter niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen je rug juist meer kwaad dan goed doet.

 • Vermijd tillen van zware voorwerpen in combinatie met draaiende bewegingen van de rug.
 • Zak door je knieën, voordat je iets gaat tillen en draag zware voorwerpen dicht bij je lichaam.
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding werken, maar wissel regelmatig van houding of loop af en toe een stukje.
 • Het is goed om regelmatig te sporten, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen.
 • Fitnessoefeningen in een sportschool kun je het beste in het begin onder begeleiding van een instructeur of fysiotherapeut uitvoeren.

Behandeling van pseudoradiculaire klachten

De fysiotherapeutische behandeling van pseudoradiculaire klachten is met name erop gericht om met oefentherapie geleidelijk de belastbaarheid van jouw rug op te bouwen. Dit houdt in dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut stap-voor-stap de stabiliteit, kracht en coördinatie van jouw rug en omliggende spieren gaat verbeteren. De fysiotherapeut evalueert hoe je het beste vanuit ontspanning kunt bewegen en geeft je adviezen en tips. Hiernaast kan indien nodig gerichte triggerpointtherapie (met dry needling) en manuele therapie ingezet worden. Met deze therapievormen zijn wij in staat jou te begeleiden tijdens jouw herstel.

Wat kunnen wij voor je doen?

Heb jij last van een blessure? Of wil je hulp bij het fitter  worden? Neem dan contact met ons op. Met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij een sportarts of sportcardioloog terecht. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek met een fysiotherapeut via video aan.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: ,
 • thuiswinkelwaarborg
 • Federatie
 • VSG
 • Keurmerk fysiotherapie
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut