behandeling van ischias bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Hoe kom ik van mijn lage rugklachten met uitstraling af?

Last van pijn in de lage rug bij lang zitten, staan of bewegen kan erg vervelend zijn. Vooral als de rugpijn ook uitstraalt naar de bilstreek of naar het been. Het kan zijn dat de rugpijn toeneemt in bepaalde houdingen, zoals met tillen. Soms kan de pijn zo vervelend zijn dat je beperkt wordt in het uitvoeren van alledaagse handelingen, werk of sport. Herken jij jezelf in dit beeld? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van pseudoradiculaire klachten.

Wat zijn pseudoradiculaire klachten?

Het woord ‘pseudo’ wordt gebruikt om aan te geven dat het schijn heeft van iets. Dit is het geval bij pseudoradiculaire klachten. De klachten die je ervaart komen namelijk overeen met klachten passend bij een radiculair beeld, zoals bijvoorbeeld bij een hernia wanneer een zenuw beklemd wordt. Bij een hernia ervaar je naast pijn ook gevoels- en krachtverlies. Hier is bij pseudoradiculaire klachten echter geen sprake van.

Hoe wordt deze zeurende pijn in je rug, bil of been dan veroorzaakt? Dit komt in de meeste gevallen door spieren, banden of gewrichten die coördinatief niet goed samenwerken, minder beweeglijk zijn, te strak staan of juist niet sterk genoeg zijn. Op die manier kunnen ze geen bijdrage meer leveren aan de ondersteuning in bewegingen gedurende de dag. Vaak is hierbij ook het gewricht tussen het heiligbeen en bekken (ook wel SI-gewricht genoemd) betrokken. Ook kunnen spierknopen in de bilstreek een uitstraling in het been veroorzaken.

Beloop van de klacht

Pseudoradiculaire klachten komen het meeste voor bij mensen in de leeftijd 30 tot 55 jaar. Als je goed met de klachten omgaat kunnen deze vanzelf binnen 4 tot 6 weken weer verdwijnen. Blijven de klachten echter langer of even intens aanwezig dan is het verstandig om een afspraak met een fysiotherapeut te maken.

Praktische tips bij pseudoradiculaire klachten

Er zijn handelingen die je zelf kunt ondernemen als je last hebt van pseudoradiculaire klachten. Allereerst is het belangrijk dat je ondanks jouw klachten zo normaal mogelijk blijft bewegen. Het lijkt onlogisch, maar de beste manier om ervoor te zorgen dat de spieren van jouw rug weer in vorm komen, is door beweging. Forceer het echter niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet bewegen of het vermijden van bewegingen je rug juist meer kwaad dan goed doet.

 • Vermijd tillen van zware voorwerpen in combinatie met draaiende bewegingen van de rug.
 • Zak door je knieën, voordat je iets gaat tillen en draag zware voorwerpen dicht bij je lichaam.
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding werken, maar wissel regelmatig van houding of loop af en toe een stukje.
 • Het is goed om regelmatig te sporten, bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen.
 • Fitnessoefeningen in een sportschool kun je het beste in het begin onder begeleiding van een instructeur of fysiotherapeut uitvoeren.

Behandeling van pseudoradiculaire klachten

De fysiotherapeutische behandeling van pseudoradiculaire klachten is met name erop gericht om met oefentherapie geleidelijk de belastbaarheid van jouw rug op te bouwen. Dit houdt in dat je onder begeleiding van een fysiotherapeut stap-voor-stap de stabiliteit, kracht en coördinatie van jouw rug en omliggende spieren gaat verbeteren. De fysiotherapeut evalueert hoe je het beste vanuit ontspanning kunt bewegen en geeft je adviezen en tips. Hiernaast kan indien nodig gerichte triggerpointtherapie (met dry needling) en manuele therapie ingezet worden. Met deze therapievormen zijn wij in staat jou te begeleiden tijdens jouw herstel.

Dus heb je acute of langdurige zeurende pijnklachten in je rug, bil en/of been en kom je er met de praktische tips zelf niet uit? Twijfel dan niet, want onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Maak een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Videoconsult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag een consult met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), maar woon je niet in de buurt of wil je liever nog geen fysiek consult? Vraag dan nu een videoconsult aan.

De fysiotherapeut van SMCP kan in het videoconsult al jouw vragen over jouw blessure of klacht beantwoorden. Ook kan de fysiotherapeut jou advies geven over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP willen wij dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Voor een videoconsult heb je geen verwijzing van een arts nodig.

Vraag nu een videoconsult aan

Tags: ,
 • PlusPraktijk
 • NOC NSF
 • SCAS gecertificeerd
 • CTO Papendal
 • High Performance Partner
 • de Fysiotherapeut