Veelgestelde vragen over lage rugklachten

 

Het schiet soms plotseling in mijn rug. Kan ik hier iets aan doen?

Het plotseling in de rug schieten geeft een pijnlijk en verkrampt gevoel in de rug. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met een forse, lokale verkramping van spieren of een irritatie van structuren in de lage rug. Deze plotseling klachten gaan vaak vanzelf over na verloop van tijd, maar daarmee is de oorzaak niet altijd weggenomen. Schiet het plotseling in de lage rug, dan is het slim om de pijn niet op te zoeken, maar wel te blijven bewegen. Samen met de sportarts of (sport)fysiotherapeut kan gekeken worden naar de oorzaken van de klachten om ervoor te zorgen dat deze minder of niet meer terug komen.

Hoe kan ik zelf mijn acute lage rugklachten oplossen?

Wil jij graag direct aan de slag met het oplossen van je acute lage rugklachten? Je hoeft nu niet meer een fysiotherapeut te bezoeken. In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute lage rugklachten op’ ontdek je namelijk stap voor stap wat je moet doen om je klachten zelfstandig op te lossen.

Direct zelf je acute lage rugklachten oplossen

Ik heb rugpijn. Betekent dit dat er iets beschadigd is in mijn rug?

Rugpijn komt vaak voor zonder dat er schade is. 90% van de lage rugklachten zijn a-specifiek. Dat wil zeggen dat er geen aanwijsbare specifieke oorzaak is van je klachten. Pijn is geen goede maatstaf voor schade. Denk maar aan jezelf snijden aan papier. Dit doet veel pijn, maar de schade is heel erg beperkt. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn. Dit kan heel pijnlijk en intens zijn, maar er is geen schade te vinden. Bij rugpijn trekken de klachten vaak binnen 2 tot 6 weken weg. Het is van belang juist actief te blijven en je huidige activiteiten (mogelijk wel aangepast) te blijven voortzetten.

Ik heb 3 weken rust gehouden, maar mijn rugpijn is nog steeds niet weg. Wat kan ik doen?

Vaak denken mensen dat er iets beschadigd is in hun rug op het moment dat ze lage rugklachten hebben. Ze stoppen vaak met alle inspannende activiteiten om te wachten tot de pijn verdwenen is. Er is echter goed bewijs dat juist blijven bewegen en rustig opbouwen van alle dagelijkse activiteiten, zoals sport en hobby’s, belangrijk zijn voor het herstel van lage rugklachten. Probeer dus in plaats van rust te houden kleine stukjes te wandelen of te fietsen. Als dit goed gaat en je lichaam reageert er goed op, kun je de duur of intensiteit van de activiteit verhogen.

Is sporten slecht bij lage rugpijn?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren. Probeer het ‘bracen’ (hard aanspannen van je buikspieren) te vermijden en bouw de intensiteit op. Zo hoeft je lichaam niet ineens een grote inspanning te verduren. Als je naderhand stijver bent dan normaal is dit heel gewoon. Dit betekent namelijk dat je lichaam niet gewend is aan de belasting en daar horen enige spierpijn en stijfheid bij. Dit is een teken dat je lichaam zich aan het aanpassen is aan de belasting van de activiteit.

Is zitten slecht voor mijn rug?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een lange tijd zitten en het ontstaan van lage rugpijn geen verband hebben met elkaar. Het is wel belangrijk om niet te lang achtereenvolgend te zitten wanneer reeds sprake is van lage rugpijn. Langere tijd zitten zorgt namelijk voor bewegingsarmoede (te weinig bewegen). Dit kan ervoor zorgen dat je rugpijn minder snel overgaat. Veel mensen met lage rugpijn hebben ook klachten bij langdurig zitten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze in één houding zitten. Daarom is het belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen. Dit kun je doen door een stuk te lopen, even te gaan staan of werken achter een sta-bureau, of weer een andere zithouding aan te nemen. Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat de rug gemaakt is om te bewegen. Bij langdurig zitten is de rug juist vaak in een gebogen positie en is nauwelijks of geen sprake van beweging van de rug.

Mijn rugklachten zijn chronisch. Betekent dit dat de klachten nooit meer over gaan?

Het krijgen van lage rugklachten is een veelvoorkomend verschijnsel. Tot 84% van de bevolking krijgt lage rugklachten, waarvan 20% ieder jaar wel eens rugklachten ervaart. De meeste klachten verdwijnen meestal binnen 2 tot 6 weken na ontstaan. Als het langer duurt dan 6 weken betekent dit niet direct dat er iets ernstigs aan de hand is. Als de rugklachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn worden deze chronisch genoemd. Dit betekent echter niet dat ze niet meer over kunnen gaan. Daarom spreken wij liever van langdurige klachten. Vaak is er niet een eenduidige oorzaak bij langdurige klachten. Meestal spelen meerdere factoren een rol waaronder stress, algemene gezondheid, emotionele gezondheid of zelfs sociale factoren. Een fysiotherapeut kan je helpen om meer zicht te krijgen op de factoren die bij jouw lage rugklachten een rol spelen om zo je klachten te kunnen verminderen.

Ik heb het gevoel dat mijn rug scheef staat. Kan dit kwaad?

De wervelkolom is een ontzettend sterke structuur in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een rug kan enorme krachten weerstaan voordat deze vervormt. Dit betekent dat je rug, tenzij je een ongeluk hebt gehad of een groot trauma, precies staat zoals hij altijd heeft gestaan. Soms hebben mensen het gevoel dat de rug scheef staat of dat een scoliose en een beenlengteverschil een rol spelen bij hun lage rugklachten. Het is belangrijk om te weten dat al deze punten geen verband hebben met het krijgen van lage rugklachten. Maak je daarom geen zorgen als je bovenstaande punten herkent bij jezelf.

Moet ik een röntgenfoto of MRI-scan laten maken?

Vaak wordt goed bedoeld om een röntgenfoto of MRI-scan gevraagd om er zeker van te zijn dat er ‘niks mis is’ met de rug. Er is echter weinig verband tussen de lage rugklachten en de bevindingen op een röntgenfoto of MRI-scan. Er is namelijk heel vaak sprake van een abnormale bevinding op een röntgenfoto of MRI-scan. Hierbij kun je denken aan een degeneratie (slijtage) van de tussenwervelschijf of zenuwinklemming zonder dat deze noemenswaardige klachten veroorzaken. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan bij gezonde mensen zonder klachten. Het bleek dat 80% van de deelnemers aan de onderzoeken een afwijking van de lage rug op MRI-scan lieten zien. Dit betekent dat de afwijkingen die op de MRI-scan gezien worden niet altijd hoeven te zorgen voor klachten. Dit kan bij jou ook het geval zijn. Bovendien kunnen de afwijkingen die zichtbaar zijn op een MRI-scan ervoor zorgen dat je angst versterkt wordt. Je denkt dat je daadwerkelijk een abnormale afwijking in je lage rug hebt, terwijl de afwijking niets met de rugpijn te maken heeft. Daarom is een MRI-scan niet altijd zinvol voor mensen met lage rugpijn.

Zal een operatie mij helpen als ik lage rugpijn heb?

Wanneer de diagnose hernia is gesteld, wordt aangeraden om de eerste 6 weken conservatief om te gaan met de klachten. Dit betekent de klachten eerst proberen te verminderen met fysiotherapie (waaronder oefenen) en eventueel met innemen van pijnmedicatie. Dit komt omdat 80% van de hernia’s of de klachten ervan door je lichaam zelf worden opgelost. Als de klachten na 6 weken niet zijn veranderd of juist zijn verergerd, dan is het zinvol om in overleg met de chirurg een operatie te overwegen.

Bij de diagnose a-specifieke lage rugklachten is een operatie vaak niet de oplossing. Bij a-specifieke lage rugklachten is er namelijk geen aanwijsbare oorzaak van de klachten. De bron van de klachten is meestal geen anatomische afwijking, maar eerder een combinatie van meerdere persoonlijke en leefstijlfactoren (zie hierboven). Bij de behandeling van lage rugklachten zal vooral gekeken worden naar de persoon als één geheel en zijn leefstijl.

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut