Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld ‘knakjes’ en ‘plopjes’. Wees gerust, heel veel mensen hebben last van krakende en/of knakkende knieën. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld hypermobiliteit (teveel bewegelijkheid), verkorte spieren of het patellofemoraal pijnsyndroom (pijn rondom de knieschijf). Vaak treedt het op bij belaste buigingen van de knieën, zoals bijvoorbeeld bij hurken. Wanneer je dit soort klachten hebt en je daarbij pijn hebt, betekent dit niet direct dat er iets ernstigs aan de hand is. Een consult bij een van onze sportartsen of (sport)fysiotherapeuten kan helpen duidelijkheid te geven over de oorzaak van je klachten en waar nodig een behandelplan op te stellen om van de klachten af te komen.
Dit is een vraag die wij in de praktijk vraag krijgen en wat van een aantal dingen afhankelijk is. We weten uit onderzoek dat er geen een-op-eenrelatie is tussen de aanwezigheid van artrose op een röntgenfoto en pijnklachten. Mensen met beginnende artrose kunnen veel pijnklachten hebben, maar mensen met gevorderde artrose kunnen ook pijnvrij zijn. De mate van pijn, en bij welke activiteiten deze optreedt, is dus van belang voor het antwoord op deze vraag. Indien je beginnende slijtage hebt, maar geen pijnklachten hebt en ook zonder klachten kunt hardlopen, dan kun je dit gewoon blijven doen. Ben je echter geen hardloper en heb je al behoorlijke klachten in het dagelijks leven, dan is het waarschijnlijk niet reëel en verstandig om hardlopen als doel te stellen. Je zou dan bijvoorbeeld wel naar andere sporten kunnen kijken, waarbij de knie anders belast wordt. Bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Bewegen is namelijk wel belangrijk voor jouw gezondheid en kan ook helpen om de klachten te verminderen. Algemeen geldt dat indien je klachten hebt, het altijd goed is om in overleg met jouw fysiotherapeut of arts te kijken naar mogelijkheden voor herstel en sport. Hierbij kun je denken aan spierversterkende oefeningen en advies over de opbouw van belasting en type sport dat je zou kunnen doen. Stil gaan zitten vanwege artrose is in ieder geval geen goed idee. We hebben een speciaal programma ontwikkeld waarin we aandacht besteden aan het verbeteren van de kracht, conditie, stabiliteit en coördinatie.
Het is een fabeltje dat spieren slapper worden van het dragen van een brace. Een brace dragen tijdens het sporten is prima als dit net wat extra steun en vertrouwen geeft om ontspannen te kunnen sporten. Als je het gevoel hebt dat je ook een brace nodig hebt voor overdag, dan is het verstandig dit eens met één van onze fysiotherapeuten te bespreken. Met gerichte training van spieren rondom de knie kan er namelijk voor gezorgd worden dat je de brace niet meer nodig hebt. We raden het namelijk af om 24 per dag een brace te dragen.
Een stijve knie in de ochtend kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. Het kan bijvoorbeeld komen door een overbelaste pees, artrose, een gezwollen knie, of na een operatie of trauma. De meest voorkomende oorzaak van ochtendstijfheid en startstijfheid (op gang moeten komen) is artrose van de knie. Bij artrose van de knie gaat het kraakbeen van het gewricht achteruit waardoor er ook zwelling kan ontstaan. Het gladde oppervlak van het kraakbeen verliest kwaliteit en door de veranderingen in het kniegewricht wordt deze ook minder goed ‘gesmeerd’ door de synoviale vloeistof (de olie van gewrichten). Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat sprake is van stijfheid in de ochtend of na lange inactiviteit. Bewegen geeft vaak vermindering van deze stijfheid, omdat hierdoor de synoviale vloeistof weer door het gewricht wordt verspreid.
Om weer te mogen autorijden moet je goed kunnen lopen zonder krukken en beschikken over voldoende reactiekracht. Daarnaast is het ook van belang dat je je algeheel goed genoeg voelt. Bepaalde medicijnen kunnen ook van invloed zijn op je reactievermogen, dus let hier ook altijd op. Na een kijkoperatie kunnen mensen vaak relatief snel weer goed lopen en binnen enkele weken na de operatie weer autorijden. Na een ingrijpendere knieoperatie zoals het plaatsen van een totale knieprothese of een voorste-kruisbandreconstructie duurt dit vaak rond de 6 weken. Het verschilt dus per operatie en herstelproces wanneer je weer kunt autorijden. Doe dit altijd in overleg met je fysiotherapeut of arts.
Na 3 maanden kan er meestal weer gestart worden met hardlopen. Dan moet de knie wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alle ontstekingsverschijnselen moeten zijn verdwenen, zoals vocht in de knie. De mobiliteit van je knie moet ook goed zijn en daarnaast is het belangrijk dat de knie sterk genoeg is om deze belasting aan te kunnen. Belangrijk is om rustig te starten met hardlopen en dit ook gedoseerd op te bouwen samen met de fysiotherapeut. Voordat wordt begonnen aan hardlopen dient de knie rustig te zijn en mag er geen reactie zijn na het hardlopen. Daarmee bedoelen we dat er geen zwelling, stijfheid of pijnklachten in de knie meer aanwezig zijn. Zowel voor het hardlopen als na het hardlopen.
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.
Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.