Veel gestelde vragen over chronische pijn

 

Ik heb chronische pijn. Betekent dit dat ik voor altijd pijn blijf houden?

Als je pijn hebt die 3 maanden of langer aanwezig is, wordt deze pijn chronisch genoemd. Dit zegt niets over of de pijn over kan gaan of niet. Het zegt alleen iets over de lengte van de periode met pijn. Daarom spreken wij liever over langdurige pijn. Langdurige pijn kan overgaan, of sterk verbeteren, maar dit zal per persoon verschillend zijn. Het belangrijkste om te weten is dat langdurige pijn vaak in stand wordt gehouden door diverse factoren. Dit kunnen fysieke aspecten zijn, zoals bijvoorbeeld verminderde kracht, verminderd uithoudingsvermogen en een verstoorde lichaamshouding. Maar ook factoren als angst, overbelasting of juist onderbelasting. Daarnaast speelt ook mee wat jouw verwachtingen en ervaringen zijn op het gebied van pijn. Deze factoren zijn verschillend per persoon. Het advies is om samen met een fysiotherapeut te bekijken welke factoren jij kunt beïnvloeden om uiteindelijk met minder pijn meer leuke dingen te kunnen doen. Op die manier krijg je meer grip op jouw klachten.

Waarom gaat mijn pijn niet over als er geen schade zichtbaar is op de MRI-scan?

Ongeveer 90% van de mensen met lage rugpijn hebben a-specifieke lage rugpijn. Dit wil zeggen dat er geen specifieke oorzaak is van de klachten die mensen ervaren. Maar waarom gaan deze klachten dan niet over als er geen schade of afwijkingen aanwezig zijn? Vaak zien we dat meerdere factoren zorgen voor het ontstaan of het in stand houden van pijnklachten. Als je niet goed omgaat met je klachten kunnen klachten in stand gehouden worden. Zo kun je bijvoorbeeld teveel over je pijngrenzen gaan of juist teveel rust houden en veel gaan liggen. Stel jezelf eens de volgende vragen: maak ik me zorgen over mijn klachten? Denk ik dat er iets mis is met mijn rug? Als jij merkt dat jij je zorgen maakt over je klachten, is de kans groot dat je klachten juist toenemen. Je zegt dan eigenlijk tegen je brein: “er is iets goed mis met mijn lijf.” Hierdoor past je brein zich aan en zal het het pijnlijke lichaamsdeel beter in de gaten houden. Je brein gaat de pijnsignalen sneller herkennen en zelfs op zoek hiernaar. Je wordt daardoor meer bewust van de pijn en dit versterkt de pijn. Hiermee leren omgaan, vergroot de kans op verbetering aanzienlijk.

Zit mijn pijn tussen mijn oren?

In ons lichaam hebben we verschillende zenuwen waarmee we waarnemen (sensoren). Deze zenuwen verbinden ons lichaam met onze hersenen. Deze zenuwen zijn de ‘voelsprieten’ van de hersenen. Wanneer we iets voelen zoals warmte, kou, iets scherps of iets zachts, gaat er een signaal van de plek waar dit gebeurt via de zenuwen naar de hersenen. De hersenen zullen dit signaal een betekenis geven. De betekenis die de hersenen geven aan dit signaal is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan zo zijn dat signalen worden versterkt of verzwakt door bepaalde emoties of een bepaalde situatie waarin je verkeert. Het zijn de hersenen die een betekenis geven aan de pijnsignalen en er dus voor kunnen zorgen dat jij de pijn sterker beleeft. Hierdoor kun je stellen dat de pijn tussen de oren zitten.

Is bewegen bij chronische pijn wel veilig?

Bewegen bij langdurige pijn is veilig en juist belangrijk. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, dus is het goed om regelmatig te bewegen. Het is wel van belang dat als je meer wilt gaan bewegen, dat je dit gedoseerd doet. Dit betekent dat je het beste je beweging rustig en stapsgewijs kunt opbouwen. Begin bijvoorbeeld eerst met korte afstanden wandelen of fietsen en breid dit langzaam uit. Als je langere tijd minder hebt bewogen, zal je lichaam moeten wennen aan meer beweging. Hierbij kan pijn of stijfheid ontstaan. Als je voldoende tijd neemt en meer beweegt, zal je lichaam zich aanpassen en sterker worden. Uiteindelijk nemen de pijn en stijfheid hierdoor af.

Uit de MRI-scan blijkt dat ik artrose heb. Betekent dat dat mijn klachten nooit meer over gaan?

Vanaf ons 40e levensjaar ontstaat artrose geleidelijk. Dit is een normaal verouderingsproces. Veel mensen op hoge leeftijd hebben zelfs vergevorderde artrose. De meeste mensen ervaren geen klachten van artrose. Uit onderzoeken en in de praktijk blijkt dat klachten pas ontstaan wanneer sprake is van een gebrekkige leefstijl en/of de artrose gepaard gaat met bewegingsstoornissen. Bij bewegingsstoornissen moet je denken aan verminderde mobiliteit van gewrichten en verminderde bewegingscoördinatie en -kracht. Zelfs een laag algemeen uithoudingsvermogen speelt een rol bij het ontstaan en in stand houden van de klachten. Het is bij artrose dus belangrijk om te blijven bewegen, optimaal te bewegen en zo fit mogelijk te blijven.

Ik heb een versleten rug. Moet ik nu wel of niet bewegen?

Een versleten rug betekent dat sprake is van artrose in de onderrug. Artrose in de onderrug is een normaal verouderingsproces. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander. Ondanks dat je rug slijtage vertoont, hoef je hier niet altijd pijn aan te hebben. De mate van slijtage heeft namelijk geen verband met de mate van pijn. Hierdoor hoeft een versleten rug niet per se pijnklachten te geven. Het is belangrijk om met een versleten rug te blijven bewegen, optimaal te bewegen en een goed spierkorset te ontwikkelen.

Welke behandeling is het beste bij chronische pijn?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het allereerst belangrijk om te weten welke factoren van invloed zijn op het in stand houden van jouw chronische pijn. Enkele voorbeelden van deze factoren zijn: overbelasting, te weinig belasting, je in sterke mate zorgen maken over de klachten, niet begrijpen waarom je nu nog steeds klachten hebt en bewegingsangst. Daarnaast kunnen ook factoren gerelateerd aan de leefstijl en algehele gezondheid een rol spelen. Bij de ene persoon zullen bepaalde factoren een grotere rol van betekenis spelen dan bij iemand anders. Hierdoor zal het behandelplan per persoon anders eruit zien. Samen met je fysiotherapeut zal er een persoonlijk behandelplan worden gemaakt.

Hoe kan ik het beste omgaan met langdurige pijn?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Hoe je het beste kunt omgaan met langdurige pijn is afhankelijk van jouw situatie. De eerste stap is om te leren hoe jouw pijnsysteem werkt en welke factoren hier van invloed op kunnen zijn. Hiernaast is het van belang dat je voldoende inzicht hebt in welke factoren een rol spelen bij jouw pijnklachten en hoe je deze positief kunt beïnvloeden. Het is over het algemeen belangrijk om in beweging te blijven en te kijken naar de activiteiten die nog wel mogelijk zijn om uit te voeren.

Wist je dat wij een speciaal herstelprogramma hebben voor mensen met chronische pijn?

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut via video

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.

Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut