Veel gestelde vragen over achillespeesklachten

 

Wat is de oorzaak van mijn achillespeesklachten?

Achillespeesklachten ontstaan bijna altijd door overbelasting. Dat houdt in dat de belasting van de achillespees gedurende een langere periode groter is geweest dan de belastbaarheid. Uit de praktijk blijkt dat overbelasting ook in de hand gewerkt wordt door het stijgen van de leeftijd, een ongezonde leefstijl, stofwisselingsstoornissen zoals diabetes, eerdere blessures en bewegingsstoornissen. De invloed van eerdere blessures en bewegingsstoornissen kan goed in kaart worden gebracht door sportarts of fysiotherapeut. Een behandelplan op maat kan er vervolgens voor zorgen dat de invloed van eerdere blessures afneemt en de bewegingsstoornissen verholpen worden. Daardoor kan de achillespees sneller herstellen.

Welke symptomen ervaar ik wanneer ik last heb van mijn achillespees?

De meest voorkomende symptomen van achillespeesklachten zijn een combinatie van pijn en een verminderde functie. Dit gaat vaak samen met een zwelling van de pees. De klachten beginnen vaak langzaam en mild en kunnen intenser worden als er niet op tijd actie ondernomen wordt. Andere symptomen van achillespeesklachten zijn ochtendstijfheid en startstijfheid (bij bewegen net na langdurige inactiviteit), pijn bij aanraking, pijn bij activiteiten en een onvermogen om kracht te geven in het afzetten met de voet. Kenmerkend is dat bij de aanwezigheid van achillespeesklachten de achillespees meestal geen klachten geeft als deze niet belast wordt.

Kan ik blijven sporten, terwijl ik last heb van mijn achillespees?

Klachten van de achillespees kunnen zowel tijdens als na het sporten optreden. De klachten kun je zien als een signaal van de achillespees dat aangeeft dat de belasting van het sporten hoger is dan dat de pees aankan. In de praktijk blijkt dat wanneer mensen de pijnklachten negeren en blijven sporten, dit leidt tot het zwakker worden van de achillespees. Het peesweefsel wordt van verminderde kwaliteit en dit kan chronisch worden. Het advies is om de belasting van het sporten aan te passen tot het niveau dat de pees aankan. Dat betekent de frequentie, duur en/of de intensiteit van het sporten omlaag brengen, totdat er geen klachten meer zijn tijdens en na het sporten. Ook moeten daarbij de ochtendstijfheid en startstijfheid langzaam verdwijnen.

Mijn achillespees is verdikt. Kan dit kwaad?

Er zijn twee vormen van verdikking van de achillespees te onderscheiden. Een globale verdikking en een lokale verdikking. Een lokale verdikking (ook wel focale verdikking genoemd) van de achillespees betekent dat ter plaatse van de verdikking het weefsel van verminderde kwaliteit is. Dit wordt degeneratief weefsel genoemd. Dit hoeft niet altijd met klachten gepaard te gaan, maar het betekent wel dat de pees kwetsbaar is en minder belasting aankan. Belasting van de achillespees moet in dit geval met voorzichtigheid benaderd worden. Bij een globale verdikking kan sprake zijn van degeneratief weefsel dat verspreid is over een groter gedeelte van de pees. Maar er kan ook juist sprake zijn van bredere en sterkere peesvezels door training. In het eerste geval is de pees verzwakt en in het tweede geval kan de pees juist meer belasting aan.

Ik heb al maanden last van een lokale verdikking van mijn achillespees. Gaat dit nog wel over?

Het weefsel van de achillespees bestaat uit collagene vezels. Er is voortdurend sprake van zowel opbouw als afbraak van peesvezels. Bij een lokale verdikking van de pees is sprake van een te snelle aanwas van degeneratief, zwak weefsel en een te grote afbraak van gezond weefsel. Het herstellen van deze disbalans kan maanden tot jaren duren en is afhankelijk van de duur en de grootte van deze disbalans. Voor de belastbaarheid van de pees is het vooral van belang dat de hoeveelheid gezond weefsel weer toeneemt. Hierdoor kan de pees weer meer belasting aan.

Heeft het zin om een echo te laten maken van mijn achillespees wanneer ik last heb?

Het klinisch beeld (de symptomen en de verschijnselen met betrekking tot de achillespees) kan in veel gevallen voldoende informatie geven over de status van de achillespees. Toch kan een echo aanvullende informatie geven waaronder de mate en ernst van degeneratief weefsel van de achillespees en de diagnose bevestigen. Dit kan weer helpen bij het stellen van een prognose van herstel. Ook kan een echo inzicht geven in de locatie van de pijnbron en kan beter bepaald worden welke vormen van behandeling naar verwachting effectief zullen zijn. Tot slot kan een echo helpen om kleine of grote schade (bijvoorbeeld scheuring) van de pees uit te sluiten.

Welke oefeningen kan ik het beste doen om mijn achillespees te laten herstellen?

Er bestaan diverse oefeningen en goedgekeurde oefenprotocollen die kunnen bijdragen aan het herstel van de achillespees. In de basis moeten alle soorten oefeningen ervoor zorgen dat de cellen in de achillespees gestimuleerd worden om nieuw, gezond weefsel te produceren. Welke oefeningen het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de exacte locatie van de klacht en of één of twee zijden zijn aangedaan. Behalve specifieke oefeningen voor de achillespees, blijkt in de praktijk dat oefeningen die de gehele bewegingsketen optimaliseren ook bijdragen aan het herstel van de achillespees. Het advies is om de oefeningen te laten instrueren door een fysiotherapeut, omdat de effectiviteit van de oefening grotendeels bepaald wordt door de kwaliteit en juiste zwaarte van de uitvoering.

Hebben mijn schoenen invloed op mijn achillespeesklachten?

Er zijn meerdere factoren die van invloed kunnen zijn op jouw achillespeesklachten. Zo kunnen de stand van je voet, de ondergrond waar je vaak op loopt en de schoenen die je draagt invloed hebben. Als je merkt dat je meer last krijgt van je achillespees tijdens het dragen van bepaalde schoenen is het goed om allereerst te kijken of de binnenzijde van je schoen aan de achterkant te veel druk uitoefent op de achillespees. Als dit het geval is, dan kan het dragen van andere schoenen een simpele oplossing zijn. Hiernaast is het belangrijk om schoenen te dragen waarmee je je voet goed kunt afwikkelen en bewegen. Eventueel kun je een voet- en loopanalyse met controle van de schoenen laten uitvoeren bij aanhoudende achillespeesklachten. Indien de stand van de voet bijdraagt aan de achillespeesklachten kunnen er zooltjes aangemeten worden.

Wist je dat wij een achillespeesspreekuur hebben?

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut via video

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.

Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut