Tarieven en vergoedingen sportgeneeskunde

Vergoeding uit de basisverzekering

Vergoeding sportgeneeskunde

Uiteraard wil je weten of je behandeling bij de sportarts vergoed wordt als je hieraan begint. Een consult bij de sportarts en een inspanningstest in het kader van een revalidatietraject vallen onder de basisverzekering, mits je beschikt over een verwijzing van je huisarts of medisch specialist.
Lees belangrijke informatie over deze producten goed door.
Let op: voor cliënten van 18 jaar en ouder is het wettelijk verplichte (€ 385) of het door henzelf zelf verhoogde eigen risico van toepassing.  

Verwijzing door huisarts of specialist

Voor een consult sportarts of een inspanningstest in het kader van een revalidatietraject bij een sportarts (medisch specialist) is sinds 1 januari 2016 een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Als je wordt verwezen voor één van deze twee producten krijg je de kosten (gedeeltelijk) vergoed via je basisverzekering.

Vergoeding inspanningstest in het kader van een revalidatietraject

Voor de inspanningstest geldt dat er op de verwijzing expliciet moet worden vermeld dat het gaat om een inspanningstest in het kader van een revalidatietraject (bijvoorbeeld hart- of longrevalidatie). In tegenstelling tot alle andere zorgverzekeraars vergoedt Menzis wel het consult bij de sportarts, maar niet deze inspanningstest.

Vergoeding uit de aanvullende verzekering

Vergoeding sportmedisch onderzoek en keuringen

Een sportmedisch onderzoek valt onder de aanvullende verzekering. Een (verplichte) keuring valt in de regel niet onder de aanvullende verzekering. Raadpleeg je polis wat voor jou van toepassing is. In het overzicht van www.sportzorg.nl kun je vinden wat de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen zijn per zorgverzekeraar.

Raadpleeg je eigen verzekeraar

Wil je zeker weten wat door jouw verzekeraar wordt vergoed? In eerste instantie kun je dat vinden op het polisblad van je eigen verzekeraar.Om verrassingen te voorkomen raden we je aan bij je eigen verzekeraar na te gaan in hoeverre je verzekerd bent en welke behandelingen, onderzoeken en keuringen door de sportarts inclusief zijn. Ook is het raadzaam om de vergoeding van specifieke behandelingen na te vragen zoals bijvoorbeeld sportmedische tests, basis sportmedisch onderzoek, medische keuring zweefvliegen en een duikkeuring.

Tarieven sportgeneeskunde

Als sportmedische behandelingen niet of deels vergoed worden uit de aanvullende verzekering van je verzekeraar, is het goed te weten wat de kosten zijn.  

Hieronder vind je het overzicht van de kosten sportmedisch onderzoek met ingang van 1 januari 2024:

Sportmedische onderzoeken

Doorgaans dien je de kosten voor de sportkeuring ter plaatse te betalen. Je ontvangt hiervan een factuur. Bewaar deze goed. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de medische keuring waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar. 

Kosten basis sportmedisch onderzoek FSMI € 155,00
Kosten basisplus sportmedisch onderzoek FSMI € 210,00
Kosten groot sportmedisch onderzoek € 308,00
Kosten uitgebreid sportmedisch onderzoek € 399,00
Kosten inspanningstest + ECG € 164,00
Kosten inspanningstest + ademgasanalyse € 237,00

Duikkeuring

Kosten medische keuring duiken € 192,00

Verplichte (licentie)keuringen

Kosten verplichte (licentie)keuring zonder rust-ECG € 187,22
Kosten verplichte (licentie)keuring met rust-ECG € 297,66

Metingen voor fietsers

Kosten dynamische fietspositiemeting € 350,00
Kosten combinatie:uitgebreid sportmedisch onderzoek + dynamische fietspositiemeting € 684,00

 

Vitaliteitsmanagement

Kosten management keuring op aanvraag
Kosten vitaliteitsmeting medewerkers op aanvraag

 

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut