img

Verplichte sportkeuringen

Zoals ook een auto elk jaar gekeurd moet worden, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten met sporten. Een sportkeuring door een sportarts bij een sportmedisch adviescentrum is een goede optie. Soms zijn de sportkeuringen uit eigen beweging van de sporter, voor bepaalde sporten (of niveaus van sport) is de sportkeuring verplicht. Bij een dergelijke keuring brengt een sportarts jouw gezondheid en belastbaarheid in kaart.

img

Sportkeuring is een sportmedisch onderzoek

Vroeger was een sportkeuring een stuk eenvoudiger en minder diepgaand dan nu. Tegenwoordig is de sportkeuring uitgebreid en spreken we liever van een sportmedisch onderzoek. Een dergelijk onderzoek is bedoeld om tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening te komen. Ook krijg je goed inzicht in je eigen conditie en wordt een passend en gericht trainingsadvies gegeven.

De term sportkeuring wordt alleen nog gebruikt bij sporten waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is, voordat je zelf de sport mag beoefenen. Bijvoorbeeld een autosportkeuring of een sportkeuring om zelf te mogen zweefvliegen.

img

Voor wie is een sportkeuring?

Een sportkeuring wordt geadviseerd aan beginnende sporters, intensieve sporters, maar ook aan patiënten met chronische ziekten.

Een sportmedisch onderzoek is er in verschillende varianten. Je kunt het onderzoek zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest door een sportarts. Iedereen kan sportmedisch onderzoek laten verrichten.

img

Is een sportkeuring verplicht?

Er zijn enkele sporten en opleidingen die een sportkeuring verplicht stellen voordat kan worden deelgenomen of aan de opleiding kan worden begonnen.

img
img

Tarieven en vergoedingen

Klik hier voor de tarieven kosten van de verschillende sportmedische onderzoeken en licentiekeuringen. Op deze pagina vind je ook informatie over de vergoedingen van de onderzoeken. Als je aanvullend verzekerd bent, kun je de sportmedische onderzoeken waarschijnlijk declareren bij je zorgverzekeraar. Neem voor jouw specifieke situatie contact op met je zorgverzekeraar.

Sport Medisch Centrum Papendal houdt mensen in beweging.

Ingeborg Opschoor

Secretaresse

Afspraak maken

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor al je vragen over sportkeuringen of maak direct een afspraak.

Maak vast kennis met enkele sportartsen die de sportkeuringen uitvoeren

Diederik Oei

Sportarts

Lees meer

Laurens Kappelle

Sportarts

Lees meer

Onze vestigingen waar je terecht kunt voor een sportkeuring

Arnhem Papendal (hoofdvestiging)

Lees meer

Nijmegen

Lees meer
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut